Kasim 2 2022

Elektrikli araba şarjları hızlanıyor

Kasim 2

ŞARJ SÜRESİ 10 DAKİKAYA İNİYOR.

E

lektrikli otomobillerin popülerliği son yıllarda giderek artıyor. Karbon salınımı yapmadan çevreye duyarlı bir şekilde yol alan bu otomobillerin enerji tüketimi çok daha düşük. Üstelik artık şarj istasyonları da yaygınlaşıyor. Ancak uzun şarj süreleri hâlâ kafalarda soru işareti oluşmasına neden oluyor. Daha doğrusu “oluyordu”. Çünkü herkes “Bu da çözülürse tamamdır” diye düşünürken yüzleri güldüren bir haber geldi.

Kasim 2

Penn State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, elektrikli araçları 10 dakikada şarj edebilecek yeni bir batarya teknolojisi geliştirdi. Araştırmacıların bulguları, ekim ayının ortasında Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada kamuoyuna açıklandı. Üniversite destekli bir startup olan EC Power ile işbirliği içinde geliştirilen yeni teknoloji, elektrikli araç bataryaları için dahili bir termal modülasyon sistemi olarak öne çıkıyor. Bataryanın yapısına eklenen ultra ince nikel folyo ısının düzenlenmesine yardımcı oluyor; büyük ısıtma ve soğutma sistemlerine ihtiyaç duymadan ideal sıcaklıkta kalmasını sağlıyor. Bu gelişme otomobilin yalnızca 10 dakikada şarj olmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda batarya boyutunu üçte iki oranında azaltabiliyor. Daha küçük bir batarya, enerjiyi daha verimli bir şekilde depoluyor ve maliyeti azaltıyor.



Kasim 2

Araştırma ekibinin başındaki Prof. Chao-Yang Wang, hızlı şarj teknolojisinin çoğu enerji yoğun batarya için çalıştığını söylüyor ve ekliyor: “Bu teknoloji elektrikli araç bataryalarını 150 kWh’den 50 kWh’ye düşürmeye imkân sağlayacak. Ayrıca sürücülerin menzil kaygısına da son verecek. Daha küçük ve daha hızlı şarj olan bataryalar kobalt, grafit ve lityum gibi kritik hammaddelerin kullanımını önemli ölçüde azaltacak ve maliyeti düşürerek uygun fiyatlı elektrikli otomobillerin toplu olarak benimsenmesini sağlayacak.”

EC Power şu anda yeni bataryayı üretmeye ve ticarileştirmeye çalışıyor. Elektrikli otomobillere ilginin arttığı böyle bir dönemde, zamanlamanın çok iyi olduğunu söyleyebiliriz!

Kaynak: www.robbreport.com