Kasim 2 2022

Picasso ve Chanel’in hikâyesi

Kasim 2

İKİ DEV BİR ARADA!

B

iri 20. yüzyılın popüler sanat akımları arasında yer alan Kübizm’in kurucularından… Diğeri aynı yüzyılın moda dünyasına damgasını vuran ve hâlâ adından söz ettiren kadınlardan... Elbette Picasso ve Coco Chanel’den bahsediyoruz. Madrid’deki Thyssen-Bornemisza Müzesi’ndeki sergi, işte bu iki yaratıcı dev ismin eserlerini yan yana öne çıkarıyor ve Picasso’nun sanatının, ünlü tasarımcının doku ve biçim fikirleriyle nasıl bir etkileşim içerisinde olduğunu gösteriyor.

Kasim 2

Picasso/Chanel sergisi, 1915-1925 dönemini dört ana bölüme ayırıyor. “Chanel stili ve Kübizm” başlıklı ilk bölüm, Chanel’in ağırlıklı olarak beyaz, siyah ve bej renklere dayalı, geometrik açılara ve sade dokulara sahip kumaşlardan yapılmış tasarımlara imza atarken, Picasso ve Kübizm akımından nasıl ilham aldığına yakın bir bakış sunuyor. Gerçekten de hem Kübist eserlerde hem de Coco Chanel’in ilk tasarımlarında görülen düz, köşeli çizgilerin geometrik diline bakıldığında benzerlikler hemen göze çarpıyor.



Kasim 2

Serginin ikinci bölümü, Picasso’nun düzenli bir Chanel müşterisi olan ilk karısı Rus dansçı Olga Khokhlova’nın portrelerine ayrılıyor.

Üçüncü bölüm, Picasso tarafından tasarlanan set ve maskeler ile Chanel tarafından tasarlanan kostümler üzerinden, Sofokles’in kaleme aldığı ve Jean Cocteau’nun modern uyarlamasını yaptığı Antigone’ye odaklanıyor.

Dördüncü bölüm ise, Cocteau’nun yazdığı ve Sergey Diaghilev’in yönettiği tek perdelik bale Le Train Bleu’nün (Mavi Tren) adını taşıyor (1924’te sahneye konan balenin afişini Picasso resimlemiş, Chanel ise dansçıları giydirmişti). Bu bölümde ayrıca Diaghilev’in Picasso’nun atölyesinde keşfettiği, sahil boyunca koşan iki kadının yer aldığı ve oyunun arka plan görüntüsü haline gelen küçük guaj resim de ön plana çıkıyor.

Picasso ve Chanel’in birbirleri üzerindeki etkilerine, yaratımlarının moda ve Kübizm aracılığıyla nasıl geliştiğine ışık tutan sergi, 15 Ocak 2023’e kadar Thyssen-Bornemisza Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.