Kasim 2 2022

Plak geri döndü!

Kasim 2

YENİ REKORLARLA...

A

lbüm satışlarından çok “tıklanma” sayılarından bahsettiğimiz müzik dünyasında eskilerden, çok eskilerden bir hareketlenme haberi geliyor: Plaklar geri döndü! Bu yılın başlarında Harry Styles’ın Harry’s House albümü bir haftada 521 binin üzerinde kopya sattı. Bugünün albüm satışlarına baktığımızda bu miktarı karşılayacak bir rakam görmek pek mümkün değil. Ancak daha şaşırtıcı olanı bu miktarın üçte birinden fazlasının vinil plaklar olmasıydı.

Kasim 2

Üstelik sadece Harry Styles da değil, araştırmalara göre 2021 yılında 41,72 milyon vinil albüm sattı ki bu bir önceki yıla göre yüzde elliden fazla bir artışa işaret ediyor. İngiltere ise 2020’de yani otuz yıl sonra ilk kez plaklarda CD’lerden daha fazla kâr edildiğini açıkladı. Readers Digest’a göre, eskiden yaşlanmak ile özdeşleştirilen plakların bugün en büyük tüketicileri Z kuşağı. Oysa teknolojik gelişmeler düşünüldüğünde plağın neslinin çoktan tükenmiş olması gerekiyordu, ancak plak satışları son 13 yıldır istikrarlı bir şekilde artıyor.



Kasim 2

İngiltere’nin en büyük plak şirketi The Vinyl Factory’nin grup direktörü Patrick Clifton, müzik tüketicilerinin daha dokunsal ve gerçek bir şey istediklerini keşfettiklerini söylüyor ve ekliyor: “Yayın (stream) hizmetleriyle satın aldığımız şeylerden plaktaki duygusal etkiyi elde edemezsiniz.”

Bugün pek çok müzik meraklısı analog müzik dinlemeyi sağlayan plağın, yayın platformlarının kullandığı sıkıştırılmış dijital formatlardan çok daha üstün bir işitsel deneyim sunduğunu düşünüyor. Plakseverler arasında analog sesin dijital müzikten daha sıcak, daha dolgun bir tona sahip olduğuna dair yaygın bir inanç da mevcut. Tüm bunların yanı sıra kimilerine göre geleneksel plakların sahip olduğu kusurlar, örneğin kayıt çalmaya başladığında duyulan o tanıdık çıtırtı, müziğe farklı bir şekilde hayat veriyor. Ve her şeyin yanında plak maddi bir şey; sahip olunabilir, saklanabilir, tozu alınabilir, düzenlenebilir… Bunların her biri müzik dinleme keyfine bir ritüel ekliyor ve belki de bu yüzden seneler sonra yeniden canlanmasını sağlıyor.