Kasim 2 2022

1400 kilometre yolculuk yaptıran kruvasan

Kasim 2

KRUVASANDAN ARKADAŞLIK HİKÂYESİNE...

B

elçikalı Albert Van Limbergen, sıradan bir günde televizyon kanalları arasında dolaşırken bir habere rastlar. Haber, Fransa’da bulunan lavantalı kruvasanlarıyla ünlü bir fırınla ilgilidir. Emekli nakliye uzmanı Limbergen de haberi izleyen binlerce başka insan gibi “Ne güzelmiş,” deyip geçebilirdi belki. Ama onun lavantalara ve yolculuklara zaafı vardı.

CNN Travel’a verdiği röportajda “Haberi izlerken Fransa’ya gitmek için bir neden bulduğumu fark ettim,” diyen Limbergen, “çünkü seyahat etmek için bir amacım veya nedenim olmadan nasıl yaşayabilirim bilmiyorum, “ diye anlatıyor bu macerayı. Hikâyeyi biraz sona sararsak bu tatlı tesadüf Limbergen’in Belçika’dan Fransa’ya kadar bisiklet sürmesine neden olacaktı. Ve bu tam 1400 kilometre boyunca pedal çevirmek anlamına geliyordu.

28 Haziran 2022’de Belçika’nın Liege kentinin hemen dışındaki evinden çıkan Limbergen, Güney Fransa’ya iki hafta sonra 12 Temmuz’da ulaştı. Kırmızı şapka, sarı polo tişört ve siyah bisiklet şortuyla Belçika bayrağının renklerini üzerinde taşıyan Limbergen’in yaptığı ilk şey elbette fırına gitmek oldu.

Soluk menekşe rengindeki lavantalı kruvasanların mimarı Frederic Roy, Limbergen’in geleceğini biliyordu. Zira onun sevdiği şeylerin peşine düştüğünü bilen arkadaşlarından biri ona daha önce bir mektup göndermişti. Mektupta nüktedan bir dille haziran sonunda Limbergen’in bisikletiyle orada görünme ihtimalinden bahsediyordu. Ardından Limbergen’in başka bir arkadaş grubu ise tatillerini yaparken fırını ziyaret ederek Roy’a Albert’ten bahsetti. Bu sefer birbirlerinin numaralarına ulaşmışlardı ve haziran seyahati için plan yapıldı.

Kasim 2

Bir uyku tulumu, bir çadır, yedek kıyafet ile yola çıktı Limbergen. Tıpkı planladığı gibi Belçika’nın Ciney ve Dinant şehirlerini geçerek Charleville-Mézières yakınlarında Fransa’ya ulaştı. Burgundy’nin üzüm bağlarının ardından Lyon’a yöneldi ve Rhône Nehri’ni takip ederek Valence’e gitti. Burada Col de Cabre dağ geçidinin 1,180 metrelik zirvesini aşmaya hazırlandı. Zirveyi geçtiğinde ilk ödül onu bekliyordu: kuzey Porvence’ın sonsuz lavanta renkli manzaraları. “Otoyollardan, yoğun bölgesel yollardan ve arabalardan mümkün olduğunca kaçınmak için daha küçük kırsal yollar boyunca dikkatlice bir rota planladım,” diye anlatan Limbergen bu yolculukta günde ortalama 12 saat (duraklar dahil) ve 100 kilometre (62 mil) yol yaptı.



Kasim 2

Tüm yol boyunca artık uzaktan iki arkadaş olan Limbergen ve Roy sürekli iletişim halinde kalmışlar. Frederic Roy arkadaşının hangi restoranda mola verdiğini, hangi kamp alanında çadır attığını yol boyu takip etmiş. Ayrıca 10 bin takipçili Twitter hesabından da bu ilerlemeleri paylaşmayı ihmal etmemiş ve günün rotasının haritasını buradan yayımlamış. Albert Van Limbergen nihayet taze kruvasanlarına kavuştuğunda yerel bira ve kırmızı, siyah ve sarı renklerdeki balonlarla karşılanmış.

Bu seyahatin esas mimarı kruvasanlara gelince… Frederic Roy, lavantalı kruvasanlarını ilk olarak iki buçuk yıl önce yapmaya başlamış. Ahududu, antep fıstığı, çikolata-muz ve fındık aromalı kruvasanların yanına yenisini de böylece eklemiş. Ülke genelinde satılan kruvasanların yüzde 80’inin hazır ya da dondurulmuş olarak satıldığı bir dönemde Roy el yapımı kruvasanları için hâlâ her sabah 4.30’ta tezgahının başına geçiyor. Yüzde yüz saf Fransız tuzsuz tereyağı kullanılarak yapılan kruvasanları yapmak toplamda üç gün sürüyor. Tüm bunların sonunda ne hafta sonunda kapının önünde oluşan kuyruk ne de onlara ulaşmak için 1400 kilometre pedal çevirmek tesadüf olmasa gerek…

Kaynak: CNN Travel