Kasım 2022

COP27 nedir ve neden önemlidir?

Kasım

“COP27 KRİTİK ÖNEMDE, AMA DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR.”

B

irleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (UN Climate Change Conference, COP) 1995’ten beri her yıl düzenleniyor. İklim krizinin küresel düzeyde tartışıldığı bu iki haftalık zirve, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC) 30 yıl önce imzalayan ülkeleri bir araya getiriyor. 27. Taraflar Konferansı (COP27) ise bu yıl 7-18 Kasım tarihleri arasında Mısır’da gerçekleşiyor.

Kasım

Bilindiği üzere, geçen yıl Glasgow’da düzenlenen COP26 tartışmalara sahne olmuştu. Taraflar 13 Kasım 2021’de, yani bir gün gecikmeyle Glasgow İklim Anlaşması’nı kabul etmişti. Anlaşma ile taraflar sera gazı emisyonlarını azaltmak ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için bir dizi adım atmaya çağırılmıştı. COP26’nın en önemli özelliği ise fosil yakıt kullanımının azaltılmasının ilk kez bir iklim zirvesinin sonuç bildirgesine girmesi olmuştu. Diğer taraftan taslak metinde yer alan “kömürden çıkış” ifadesi itirazlar sonucunda sonuç bildirgesi metninde “kömür kullanımının azaltılması” şeklinde değiştirilmişti, ki zirvenin en çok tepki gören kısmı da bu olmuştu.



Kasım

Tartışmalı geçen COP26’nın ardından, bu yıl gözler Mısır’daki COP27’ye çevrilmiş durumda. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ın COP27 öncesi düzenlenen toplantıda söylediği gibi, bu zirve dünyanın geleceği açısından son derece kritik. “Önümüzdeki iş çok büyük. Dünyanın dört bir yanında şahit olduğumuz iklim etkileri kadar büyük. COP27 kritik önemde, ama daha gidecek çok yolumuz var. Açık olalım: G20 hükümetlerinin taahhütleri çok yetersiz ve çok geç kalınmış. En zengin gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin eylemleri birbirini tutmuyor. Mevcut taahhütler ve politikalar, 1,5 derece hedefine ulaşmak şöyle dursun, küresel sıcaklık artışını 2 derece ile sınırlama şansımızı da engelliyor.”

“Dünya daha fazla bekleyemez”
Guterres’ın konuşmasında kullandığı bu cümle durumun aciliyetini ve vahametini gözler önüne serer nitelikte. COP27, iklim kriziyle yüzleşmeye yönelik küresel çabaları hızlandırmak için hükümetleri bir araya getiriyor. Diğer taraftan bilim, iklim değişikliğinin bizden çok daha hızlı hareket ettiğini, ekosistemleri ve toplulukların sınırlarını zorladığını gösteriyor. İnsanların ve doğanın ısınan bir dünyaya uyum sağlamasına yardımcı olmak ve iklim çözümlerini uygulamak için çabalarımızı acilen artırmamız gerekiyor. COP27’de atılacak adımlar bu yüzden çok önemli. COP27’nin Afrika’yı iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha dayanıklı hale getirmek için nasıl bir yol haritası oluşturacağı önemli bir gündem maddesi. COP27’nin ana odak noktalarından bir diğeri ise iklim değişikliğinden büyük ölçüde sorumlu olan gelişmiş ülkelerin, yoksul ve savunmasız ülkelerin uğradığı zararın bir kısmını tazmin etmesi gerektiğini ifade eden “kayıp ve hasar” konusu… Bu konu COP26’da ertelenmişti ancak iklim kampanyacıları kayıp ve hasar finansmanı taleplerinin COP27’de karşılanmasını sağlamaya kararlılar.

Kaynaklar
www.euronews.com
wwf.panda.org
www.yesilgazete.org