G
astronomi dünyasının yıllardır beklediği haber sonunda
yıldızlarla dolu bir şekilde geldi ve İstanbul, Michelin
Rehberi’nin 39. şehri seçildi. Seçilen restoranların detaylarına
geçmeden önce yıldızların taşıdıkları anlamlara yakından
bakalım.
1 yıldız: Alanında çok iyi bir restoran.
2 yıldız: Mükemmel mutfak, rotanızı değiştirmeye değer.
3 yıldız: Olağanüstü mutfak, özel bir yolculuğa değer.
Bu üç ana kategorinin dışında “Yeşil Yıldız” sürdürülebilir gastronomide
mükemmelliği simgeliyor; “Bib Gourmand” ılımlı fiyatlarla son derece
iyi yemek sunan restoranları vurguluyor. “Sadece iyi yemek sunan”
restoranları tanımlamak içinse “Plate” sembolü kullanılıyor.
Şimdi gelelim, İstanbul’un yıldızlarına... Şehirden toplam 53 restoran
Michelin Rehberi’ne adını yazdırdı. Bunlardan biri iki yıldız, dördü
bir yıldız ve biri de yeşil yıldız aldı. Ayrıca 10 restoran Bib Gourmand
seçilirken, 38 restoran da tavsiye edilenler listesine dahil edildi.
Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, listeyi
“Bugün Michelin Rehberi ile hem yerel hem de uluslararası gurmelere
buranın aynı zamanda bir gastronomi destinasyonu olduğunu ifade etmeyi
umuyoruz,” cümleleriyle açıkladı. İşte o restoranlar…
İki Michelin yıldızı alan, Fatih Tutak’ın Türk lezzetlerini ustalıkla yeniden
yorumladığı modern ve sofistike mutfağı TURK. Her yemeğin kendine
özel bir karakterle sunulduğu, fine-dining mutfağında tarihin ön planda
tutularak lezzete dönüştürüldüğü bir restoran.
Bir yıldızlı restoranlardan ilki Yeniköy’de bulunan Araka. Restoran, şef
Zeynep Pınar Taşdemir’in mevsim sebzeleri ve şifalı otlara ağırlık vererek
yarattığı son derece kişisel ve cüretkâr bir menüye sahip. Acılı, ekşili ve
baharatlı lezzetler, taze otlarla tatlandırılarak marine edilmiş sebzeler ve
baharatlı sosta ılık zeytinlerle servis edilen balkabağı püresi gibi harika ve
dengeli tatlar restoranın Michelin Rehberi’ne girmesini sağladı.
Beyoğlu semtindeki Mikla, Anadolu geleneklerini taze ve yenilikçi bir
dokunuşla ele alıyor. Türk ürünlerinin tüm zenginliğini ve çeşitliliğini
kutlayan kreasyonlar, bir lezzet patlaması sunuyor. Semizotu ve elma
sirkeli yeşil fasulye turşusu salatası ile hafifçe haşlandıktan sonra ızgara
yapılmış ahtapot, Michelin Rehberi müfettişlerinin beğenisini kazanan ve
Mikla’ya bir yıldız kazandıran yemeklerin sadece birer örneği.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Salt GALATA’da bulunan Neolokal, tipik bir Anadolu repertuarına hizmet
ediyor. Bulgurdan yapılmış baharatlı “cupcake”, gelenek ve modernite
arasında kalıcı bir köprü yaratan lezzetlerden biri. Ve bu Neolokal’e bir
yıldız getirdi. Neolokal aynı zamanda Maksut Aşkar ve genç ekibinin etik
ve çevre dostu uygulamaları sayesinde müfettişler tarafından Yeşil Yıldız’a
layık görüldü.
Son olarak Türk tariflerini Orta Doğu baharatlarıyla harmanlayan incelikli
mutfağıyla Nicole, bir Michelin yıldızı aldı. Yani Şef Serkan Aksoy’un
kökenlerine verdiği önemi ve yerel üreticilerle kurduğu bağı menüsüne en
iyi şekilde yansıtması müfettişlerin gözünden kaçmadı!
Bib Gourmand alan 10 restoran
- Mısır Çarşısı’nın hemen üzerinde bulunan, muhteşem mavi seramik
dekorla süslenmiş Pandeli.
- Mükemmel şekilde hazırlanmış mezeleri ve olağanüstü kalite-fiyat
oranına sahip menüsüyle müfettişlerin beğenisini kazanan Karaköy
Lokantası.
- Şef Deniz Temel tarafından hazırlanan, birbirini tamamlayan yemek ve
kokteylleriyle Alaf.
- Türk yemeklerinin yanında vejetaryen mutfağına dair orijinal bir menüye
sahip Aheste.
- Şehrin tarihi siluetini nefes kesen modern lezzetlerle tamamlayan
Tershane.
- Bol mezeli menüsünde klasikle yenilikçiyi birleştiren, harika açık teraslı
Giritli.
- Huzurla balık ve deniz ürünlü menüyü tatmak isteyenler için
Küçükyalı’da bulunan Calipso.
- Çukurcuma’nın kalbinde yer alan, Akdeniz ve dünya mutfağından ilham
alan yemekleriyle Cuma.
- Gurme atıştırmalıklarla Anadolu lezzetlerini harmanlayan menüsüyle
SADE Beş Denizler Mutfağı.
- Yerel ürünleri egzotik dokunuşlarla sergileyen Aman da Bravo.
Ve dahası…
Tüm bunların yanı sıra Michelin Genç Şef Ödülü, Şef Mevlüt Özkaya’ya
verildi. Özkaya iki yıldır Mürver restoranın mutfağını yönetiyor. Odun
ateşinde pişirdiği yemeklere kendi imzasını atan genç şef 33 yaşında.
Michelin Hizmet Ödülü’nü ise Sunset Grill & Bar sahiplendi.
Konukseverlikten sanata, yemek yiyenlerin konforundan profesyonel
şarap menüsüne kadar restoran, şehrin en iyilerinden biri.
Listelerden de anlaşılabileceği gibi, yıldızlar geleneksel ve moderniteyi
en iyi şekilde sunabilen restoranların kapısına asıldı. Artık gastronomi
dünyasının gözleri bunu hakkıyla taşıyan yıldızlı şehir İstanbul’da…