Kasım 2022

Gurur tablosu: İstanbul Michelin Rehberi

Kasım

YILDIZLARLA DOLU BİR ŞEHİR

G

astronomi dünyasının yıllardır beklediği haber sonunda yıldızlarla dolu bir şekilde geldi ve İstanbul, Michelin Rehberi’nin 39. şehri seçildi. Seçilen restoranların detaylarına geçmeden önce yıldızların taşıdıkları anlamlara yakından bakalım.

1 yıldız: Alanında çok iyi bir restoran.
2 yıldız: Mükemmel mutfak, rotanızı değiştirmeye değer.
3 yıldız: Olağanüstü mutfak, özel bir yolculuğa değer.

Bu üç ana kategorinin dışında “Yeşil Yıldız” sürdürülebilir gastronomide mükemmelliği simgeliyor; “Bib Gourmand” ılımlı fiyatlarla son derece iyi yemek sunan restoranları vurguluyor. “Sadece iyi yemek sunan” restoranları tanımlamak içinse “Plate” sembolü kullanılıyor.

Şimdi gelelim, İstanbul’un yıldızlarına... Şehirden toplam 53 restoran Michelin Rehberi’ne adını yazdırdı. Bunlardan biri iki yıldız, dördü bir yıldız ve biri de yeşil yıldız aldı. Ayrıca 10 restoran Bib Gourmand seçilirken, 38 restoran da tavsiye edilenler listesine dahil edildi. Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, listeyi “Bugün Michelin Rehberi ile hem yerel hem de uluslararası gurmelere buranın aynı zamanda bir gastronomi destinasyonu olduğunu ifade etmeyi umuyoruz,” cümleleriyle açıkladı. İşte o restoranlar…

Kasım

İki Michelin yıldızı alan, Fatih Tutak’ın Türk lezzetlerini ustalıkla yeniden yorumladığı modern ve sofistike mutfağı TURK. Her yemeğin kendine özel bir karakterle sunulduğu, fine-dining mutfağında tarihin ön planda tutularak lezzete dönüştürüldüğü bir restoran.

Kasım

Bir yıldızlı restoranlardan ilki Yeniköy’de bulunan Araka. Restoran, şef Zeynep Pınar Taşdemir’in mevsim sebzeleri ve şifalı otlara ağırlık vererek yarattığı son derece kişisel ve cüretkâr bir menüye sahip. Acılı, ekşili ve baharatlı lezzetler, taze otlarla tatlandırılarak marine edilmiş sebzeler ve baharatlı sosta ılık zeytinlerle servis edilen balkabağı püresi gibi harika ve dengeli tatlar restoranın Michelin Rehberi’ne girmesini sağladı.

Kasım

Beyoğlu semtindeki Mikla, Anadolu geleneklerini taze ve yenilikçi bir dokunuşla ele alıyor. Türk ürünlerinin tüm zenginliğini ve çeşitliliğini kutlayan kreasyonlar, bir lezzet patlaması sunuyor. Semizotu ve elma sirkeli yeşil fasulye turşusu salatası ile hafifçe haşlandıktan sonra ızgara yapılmış ahtapot, Michelin Rehberi müfettişlerinin beğenisini kazanan ve Mikla’ya bir yıldız kazandıran yemeklerin sadece birer örneği.



Kasım

Salt GALATA’da bulunan Neolokal, tipik bir Anadolu repertuarına hizmet ediyor. Bulgurdan yapılmış baharatlı “cupcake”, gelenek ve modernite arasında kalıcı bir köprü yaratan lezzetlerden biri. Ve bu Neolokal’e bir yıldız getirdi. Neolokal aynı zamanda Maksut Aşkar ve genç ekibinin etik ve çevre dostu uygulamaları sayesinde müfettişler tarafından Yeşil Yıldız’a layık görüldü.

Son olarak Türk tariflerini Orta Doğu baharatlarıyla harmanlayan incelikli mutfağıyla Nicole, bir Michelin yıldızı aldı. Yani Şef Serkan Aksoy’un kökenlerine verdiği önemi ve yerel üreticilerle kurduğu bağı menüsüne en iyi şekilde yansıtması müfettişlerin gözünden kaçmadı!

Kasım

Bib Gourmand alan 10 restoran

  • Mısır Çarşısı’nın hemen üzerinde bulunan, muhteşem mavi seramik dekorla süslenmiş Pandeli.
  • Mükemmel şekilde hazırlanmış mezeleri ve olağanüstü kalite-fiyat oranına sahip menüsüyle müfettişlerin beğenisini kazanan Karaköy Lokantası.
  • Şef Deniz Temel tarafından hazırlanan, birbirini tamamlayan yemek ve kokteylleriyle Alaf.
  • Türk yemeklerinin yanında vejetaryen mutfağına dair orijinal bir menüye sahip Aheste.
  • Şehrin tarihi siluetini nefes kesen modern lezzetlerle tamamlayan Tershane.
  • Bol mezeli menüsünde klasikle yenilikçiyi birleştiren, harika açık teraslı Giritli.
  • Huzurla balık ve deniz ürünlü menüyü tatmak isteyenler için Küçükyalı’da bulunan Calipso.
  • Çukurcuma’nın kalbinde yer alan, Akdeniz ve dünya mutfağından ilham alan yemekleriyle Cuma.
  • Gurme atıştırmalıklarla Anadolu lezzetlerini harmanlayan menüsüyle SADE Beş Denizler Mutfağı.
  • Yerel ürünleri egzotik dokunuşlarla sergileyen Aman da Bravo.

Ve dahası…
Tüm bunların yanı sıra Michelin Genç Şef Ödülü, Şef Mevlüt Özkaya’ya verildi. Özkaya iki yıldır Mürver restoranın mutfağını yönetiyor. Odun ateşinde pişirdiği yemeklere kendi imzasını atan genç şef 33 yaşında.

Michelin Hizmet Ödülü’nü ise Sunset Grill & Bar sahiplendi. Konukseverlikten sanata, yemek yiyenlerin konforundan profesyonel şarap menüsüne kadar restoran, şehrin en iyilerinden biri.

Listelerden de anlaşılabileceği gibi, yıldızlar geleneksel ve moderniteyi en iyi şekilde sunabilen restoranların kapısına asıldı. Artık gastronomi dünyasının gözleri bunu hakkıyla taşıyan yıldızlı şehir İstanbul’da…