Kasım 2022

Kitap Kulübü: Otobiyografi kitapları

Kasım

BENİM HAYATIM

K

endi hikâyesini başkalarına duyurmak isteyenler, ilham verenler, bazen yol gösterenler… Anlatması zor olsa da yaşadıklarını kitaba çevirmeyi başaranlar... İşte kendi yaşam öyküsünü kaleme alan yazarlar.

Kasım

Ben Malala - Malala Yusufzay
“Sesimizin değerini ancak susturulduğumuzda anlarız.” Listemize 2014 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alan ve artık dünyanın tanıdığı bir isimle başlıyoruz. Barışçıl protesto eylemlerinin dünya çapında bir sembolü haline gelen Malala Yusufzay, otobüsle okuldan eve dönerken silahla vuruluşuyla başlayan hikâyesini Ben Malala ile okuyucularla buluşturuyor.

Kasım

Benim Hikâyem - Michelle Obama
Ebeveynleri tarafından sözünü esirgemeyen ve korkusuz biri olarak yetiştirilen Michelle Robinson’ın abisi Craig’le aynı odayı paylaştığı evden, kovalamaca oynadığı parktan ve Chicago’nun Güney Yakası’ndan ibaret bir dünyası vardır. Sonra Princeton Üniversitesi’ni kazanarak etraftaki tek siyahi kadın olmanın ne anlama geldiğini görmeye başlar… Eski First Lady Michelle Obama’nın bir kadın ve bir siyahi olarak mütevazı salonlardan oval ofise uzanan hikâyesi…

Kasım

Benim Adımla Toplanın - Maya Angelou
Maya Angelou hayata yenik başlar. Henüz on yedi yaşındadır, siyahidir, kadındır ve bekâr bir annedir. Üstelik parası ve hayatta ne yapmak istediğine dair hiçbir fikri yoktur. Bebeğine bakabilmek için önüne gelen her işi yapan genç Maya, bütün engellere rağmen asla boyun eğmez ve kendini aramaktan vazgeçmez. Angelou’nun kaleme aldığı diğer otobiyografiler gibi bu da kendi kaleminden, yolunu bir kez olsun şaşırmış herkese ilham verecek bir roman.



Kasım

Çoluk Çocuk - Patti Smith
National Book Awards’u kazanan Çoluk Çocuk bir aşk hikâyesi olarak başlayıp bir ağıt olarak sona eriyor. Hayalperestler’in bir nevi devamı sayılabilecek Çoluk Çocuk’ta Patti Smith hayat yolculuğunun gençlik kısmını anlatıyor. Smith ve Robert Mapplethorpe’un yükselişlerini ve şöhret kapısını aralayışlarını nefes kesici bir içtenlik ve saflıkta anlatan bu kitap, gerçek bir masal niteliği taşıyor.

Kasım

Talebe - Tara Westover
Tara Westover hiddetli bir sadakatle bağlandığı ailesinin, eğitim sayesinde yaşadığı değişimin ve ayrılık kederinin hikâyesini büyük yazarlara özgü bir içgörüyle anlatıyor. Talebe bir kendini inşa öyküsü.

Kasım

Son Kız - Nadia Murad
Irak’ta küçük bir kasaba olan Koço’da doğup büyüyen Nadia’nın kendi halindeki hayatı, yirmi bir yaşındayken IŞİD militanlarının köyünü katletmesiyle sonsuza dek değişir. Nadia binlerce Ezidi kızı ile birlikte köle pazarlarında satılır, tutsak edilir, tecavüze uğrar ve dövülür. Ve tüm bunlardan kaçmayı başarır. İşte bu, o kaçışın hikâyesi.