Mart 2 2022

Hayat kolaylaştıran icatlarıyla 6 harika kadın

Mart 2

BU HİKÂYENİN TAMAMI TAMAMEN DOĞRU, TAMAMEN UYDURULMUŞ KISIMLARI HARİÇ.

A

nna Delvey, New York’un havalı butik otellerinden birinde önüne gelene yüz dolarlık bahşişler saçarken fark edilir. Tasarım kıyafetleri, yüksek çenesi ve her daim emrine amade görünen “etrafındakiler” ile birlikte sosyetenin içine gökten düşüveren bir genç kadın. Babasının parasından ona düşen payı almak için yaşını doldurmayı beklerken, yine nereden geldiği belli olmayan paralarla gösteriş yapmaya devam eden Anna Delvey, bir yerde hata yapar ve gerçekler ortaya çıkar.
Bir Netflix dizisi olan Inventing Anna, Anna Delvey’in tutuklanma sahnesi ve şu cümleyle açılır: “Bu hikâyenin tamamı tamamen doğru, tamamen uydurulmuş kısımları hariç.” Bu,
tüm dizi boyunca kafanızda soru işaretlerinin dolanmasına, “Bu kadarı da gerçek değildir herhalde” demenize neden olacak bir cümle olsa da, tahmin ettiklerinizin çoğu gerçek.



Mart 2

Anna New York’ta lüks bir sanat kulübü açmayı hayal eder. Bunun için gerekli olan binayı da bulmuştur. Yapması gereken tek şey, babasından gelecek parayı kefil göstererek bina için kredi çekmektir. Bu aşamada Alman asıllı olduğunu söyleyen Rus asıllı Anna, bankaları 275 bin dolar dolandırır. 2019 yılında üç büyük çaplı hırsızlık ve bir de hırsızlık girişiminden (yüklü banka kredisini çekmemiştir) suçlu bulunur. Peki bunu nasıl yapar? Hikâye boyunca insan Anna’nın insanları nasıl bu kadar iyi kandırabileceğine şaşırmadan edemiyor. Ancak diğer taraftan buradaki asıl hikâyenin Anna’nın kendi inandığı şeyleri söylüyor olması gibi görünüyor. Zira tek bir an dışında Anna, geçmişi hakkındaki gerçekleri hep inkâr ediyor ve tek derdinin ADF Anna Delvey Fond (Anna Delvey Vakfı) olduğunu savunuyor.
O dünyaya ayakları üzerinde durmayı başardığını, güçlü ve zeki olduğunu ispatlama çabasında yaşayan bir kadın. Tek başarısı buna kendiyle birlikte inandırdığı ve dolandırdığı insanlar olsa da, Netflix şimdiye kadar adının hiç duyulmadığı yerlere kadar ulaştırarak hayallerini bir anlamda gerçek kılmış gibi görünüyor.
Inventing Anna 14 Şubat’tan 20 Şubat’a kadar bir haftada 196 milyon saatlik izlenme süresi elde etti ve Anna Sorakin hikâyesini Netflix’e 320 bin dolara satarak bankalara olan borcunu ödedi. Hapiste kalan süresini geçirdikten sonra bir de vizesi dolduğu için ülkede kalmaktan yeniden tutuklanan Anna Sorakin’in gerçek hikâyesinin bir sonraki adımı artık çoğumuzun merak konusu…