Mart 2 2022

Pekin Kış Olimpiyatları’nın ardından...

Mart 2

ÇOK KONUŞULACAK ZAFERLER VE YENİLGİLER

4

-20 Şubat tarihleri arasında Pekin’de gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları son derece hareketli anlara sahne oldu. Olimpiyat meşalesi söndürüldükten sonra da çokça konuşulan en önemli üç olayın detaylarını sizin için kaleme aldık.

Mart 2

Nathan Chen’in sanatsal dehası
Salt Lake City’den Nathan Chen, Pekin Kış Olimpiyatları’nda tek kelimeyle kusursuzdu. Artistik buz pateni erkekler serbest programda altın madalyayı olimpiyat şampiyonu Japon Yuzuru Hanyu’nun elinden almayı başardı. Güney Kore, PyeongChang’daki son olimpiyatlarda, Chen on sekiz yaşındaydı. Podyumun favorileri arasında gösteriliyordu ancak beklentilerin çok gerisinde kalarak beşinci oldu. Aradan geçen dört yıl içinde hem dünya çapında hem de ulusal düzeyde birçok şampiyonluk kazandı ve Yale Üniversitesi’ne girdi. Kupa çantasında eksik olan tek şey olimpiyat altınıydı! Onu da Pekin’de tamamlandı!

Mart 2

Kamila Valieva’nın doping skandalı
Dünyayı zarafetiyle büyüleyen ve altın madalya kazanacağından emin görünen on beş yaşındaki Rus Kamila Valieva’nın doping skandalı Pekin’de çarpıcı bir gündem oluşturdu. Valieva 7 Şubat’ta yapılan artistik buz pateni takımlar buz dansı serbest programda dörtlü atlayış yapan ilk kadın patenci sıfatıyla ülkesini altın madalyaya taşıdı; ancak bir gün sonra Rusya Artistik Buz Pateni Şampiyonası sırasında alınan numunelerde kanında “trimetazidine’ maddesi tespit edildiği açıklandı. Valieva bu ilacın kalp hastası olan dedesine ait olduğunu iddia etti. Vücudunda bu maddeye eser miktarda rastlanmıştı; Valieva’nın dedesinin bardağından su içtiği ve bu sebeple ilacın eser miktarda vücuduna girmiş olabileceği bile konuşuldu. Tedbir kararları, itirazlar, tepkiler havada uçuştu. Valieva tedbir kararına itiraz etti; Rusya Anti Doping Ajansı bir gün sonra tedbir kararını kaldırdığını açıkladı. Bunun üzerine Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nin yolunu tuttu ancak buradan da Valieva’nın olimpiyatlarda yarışmasına izin veren bir karar çıktı çünkü Pekin’de yapılan doping kontrolü temizdi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi bunun üzerine tek kadınlar müsabakasında madalya kazanması durumunda Valieva’ya tören yapılmayacağını belirtti. Valieva müsabakaya katıldı ama sonuç iç açıcı olmadı; 4. sırada kaldı. Sonunda podyuma yine bir Rus çıktı, bu kişi eski bir dünya şampiyonu olan Anna Shcherbakova’ydı.



Mart 2

Mikaela Shiffrin’in beklenmedik yenilgisi
Slalomda dört dünya şampiyonluğu ve üç olimpiyat madalyası bulunan Mikaela Shiffrin’in Pekin’den tüm zamanların en madalyalı kadın kayakçısı unvanıyla çıkması bekleniyordu. Ama olmadı. Shiffrin beş yarışın üçünde düştü ve yarışları bitiremedi. Diğer ikisinde ise sıralamaların altında kaldı. Bu, hiç alışık olmadığı bir durumdu. Shiffrin yenilgide lütufkâr davrandı, suni karı asla suçlamadı. Ama sosyal medya takipçileri o kadar zarif değildi! Shiffrin “Bunun hakkında analiz edebileceğim çok şey varmış gibi hissediyorum,” diyerek bu yenilgiden çıkaracağı dersler olduğunu ima etti. Geri döneceğini ve intikamını alacağını söyleyenlerin haklı çıkıp çıkmayacağını hep beraber göreceğiz.