Mart 2 2022

Premier Lig kulüpleri sürdürülebilir bir dünya için neler yapıyor?

Mart 2

SÜRDÜRÜLEBİLİR FUTBOL

B

BC Sport, 2019’dan beri Birleşmiş Milletler destekli Sport Positive Summit ile birlikte 20 Premier Lig kulübünün sürdürülebilir uygulamalarını araştırıyor. Bu kapsamda takımlardan 11 kategoride neler yaptıklarını açıklamaları isteniyor. 2021 güncellemeleri için tanıtılan üç yeni kategori var: biyolojik çeşitlilik, eğitim, taahhüt & politika.

Her kategori için iki puan mevcut; iki bonus ile birlikte maksimum puan ise 24... Listedeki sıralamalar her yıl güncelleniyor. Yeni listede ilk üç sıra Liverpool, Tottenham ve Manchester City’e ait.

Mart 2

Kategoriler

  • Politika ve taahhüt
  • Temiz enerji
  • Enerji verimliliği
  • Sürdürülebilir ulaşım
  • Tek kullanımlık plastiklerin azaltılması veya kullanılmaması
  • Atık yönetimi
  • Su verimliliği
  • Bitki bazlı veya düşük karbonlu gıda
  • Biyoçeşitlilik
  • Eğitim
  • İletişim ve katılım

Kulüpler neler yapıyor?
Yeni listenin ilk iki sırasında yer alan Liverpool ve Tottenham’da oyuncular sürdürülebilir kuruluşlarla ortaklıklar kurmaya teşvik ediliyor. Livepool’un CEO’su Billy Hogan oyuncu katılımının takımın sürdürülebilirlik çalışmaları için önemli olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Toplam insan sayısı açısından nispeten küçük bir organizasyonuz, ancak küresel bazda mesaj verme açısından çok büyük bir etkimiz var.” Liverpool gelecekte sürdürülebilir uçak yakıtı kullanma taahhüdünde bulunurken, akademilerine 900’den fazla ağaç, çalı, kır çiçeği fidesi ve kulüp şeflerinin kullandığı sebzeler dikti. Ayrıca hayvanları korumak için yerel Hedgehog Society ile birlikte çalışıyor.

Tottenham Hotspur oyuncuları artık maçlara biyoyakıtla çalışan otobüslerle gidiyor ve takım otobüslerinin seyahat emisyonlarını yüzde 80’in üzerinde azaltıyor. Ayrıca Player Accommodation Lodge’da yarasaların barınmasına yardımcı olmak için bir ahır ve çiftlik evi inşa etti; misafirler içinse yasak bölgede bir vahşi yaşam koridoru oluşturdu.



Mart 2

Arsenal taraftarlarına yeşil bir enerji tedarikçisi aracılığıyla özel bir yenilenebilir enerji tarifesi sunarken, Everton çevre bilincini artırmaya ve gezegen üzerinde olumlu bir etki yaratmanın yeni yollarını keşfetmeye yönelik “Everton for Change” kampanyasını yürütüyor. Brighton, “On the Ball” kampanyasının bir parçası olarak taraftarlarına ve kadın oyunculara ücretsiz, plastik içermeyen sıhhi ürünler sağlıyor. Norwich tesis bünyesindeki tarlada yetiştirilen ürünleri kullanıyor, ayrıca oyuncuların beslenmesi için kapsamlı bitki bazlı tariflerin yer aldığı bir aplikasyon sunuyor.

Son olarak dört kulüp, BM İklim Eylemi için Spor Çerçevesi’nin yol göstericiliğinde emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 50 azaltma ve 2040’a kadar net sıfır olma taahhüdü vermiş durumda. Bu takımlar Tottenham Hotspur, Liverpool, Southampton ve Arsenal.

Kaynak: www.bbc.com/sport