Mayıs 2 2022

Parfüm notalarından botanik heykeller

Mayıs 2

SANATSAL BİR İŞ BİRLİĞİ

J

apon çiçek sanatçısı Azuma Makoto doğumdan düğüne tüm özel günlerde duygularımızı çiçeklere emanet ettiğimizi düşünüyor. Makoto’nun bu içten yaklaşımı, onu çiçeklerle çalışan en yaratıcı isimlerden biri haline getiriyor. Makoto’nun Tokyo’daki mağazası Jardins des Fleurs, beyaz önlüklü çalışanların mağazanın ortasındaki buzdolabından aldıkları canlı çiçekleri kesip çelik masalara yerleştirdikleri özel bir mekân olarak öne çıkıyor. Makoto, kompozisyonlarını da Tokyo’daki stüdyosunda yaratıyor. Sanatını bu doğa harikalarının uçup giden güzelliğini yakalamaya çalışarak, şiirsel çiçek heykelleriyle ifade ediyor.

Mayıs 2

Dior’un Azuma Makoto’yla imza attığı sanatsal iş birliği de koku sanatını onurlandırırken, merkezinde çiçeklerin yer aldığı ortak bir tutkuyu işaret ediyor. Makoto bu iş birliği için Dior’un La Collection Privée parfüm serisindeki her bir klasik kokudan ilham alan ve uzun süredir birlikte çalıştığı Shunsuke Shiinoki tarafından fotoğraflanan sekiz botanik heykel yarattı. Makoto’ya göre La Collection Privée Christian Dior’daki kokular, kesişen çiçek kokularının güzelliği ve zenginliğiyle dolu... Makoto bu zenginliği birçok katmanda görselleştirmek istediğini söylüyor ve bunu gerçekten başarıyor. Geriye ise bu göz alıcı çiçekten heykellere bakarken görselleşen parfüm kokusunu hissetmek kalıyor.



Mayıs 2

Makoto, esin kaynağı baharda çiçek açan kiraz ağaçları olan Sakura isimli koku için kiraz çiçekleri ve diğer pembe çiçeklerden oluşan bir kompozisyon tercih etmiş; “keskin ama abartısız güzellik hissini simgeleyen çok hafif pembe bir evren” yaratmayı seçmiş. Diğer kompozisyonlar da aynı şekilde renklerin ve çiçek türlerinin harika bir karışımını ortaya koyuyor. Dumanlı, odunsu bir koku olan Oud Rosewood heykeli de bizim en çok sevdiklerimiz arasında...