Mayıs 2 2022

En iyi güneş kremini nasıl seçeceğiz?

Mayıs

CİLDİNİZE YAKINDAN BAKIN

Ö

ncelikle çok da derin olmayan ama yine de cildinizi korumak için önem arz eden bir güneş kremi felsefesinin altını çizelim: En iyi güneş kremi, sürmeyi unutmadığınızdır! Bu uzmanların özellikle hatırlattığı bir bilgi aslında. Zira her ne kullanıyor olursanız olun, önemli olan düzenli uygulamayı unutmamak. Sondan başladık gibi oldu ama bundan sonrası daha önemli:

NBC News’ta yer alan bir makaleye göre Amerikan Dermatoloji Derneği, öncelikle “geniş spektrumlu” kremleri kullanmamızı öneriyor. Peki bu ne demek? Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan krem demek. Biraz daha açarsak, UVA ışınları cildimizin erken yaşlanmasına, kırışıklıklara ve yaşlılık lekelerine neden oluyor. UVB ışınları ise güneş yanığına. Elbette herhangi birine maruz kalmak da cilt hasarlarına yol açabiliyor.

Mayıs

SPF’yi nasıl seçeceğiz? Makaleye göre, SPF bir kremin ne kadar UVB ışığı filtreleyebildiğinin ölçüsüdür. Uzmanların tavsiye ettiği en az 30’luk SPF içeren krem kullanmanız. Zira araştırmalara göre bu orandaki SPF, UVB ışınlarının yaklaşık yüzde 97’sini engelliyor.

Ne zaman, ne kadar? Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler 11.00 ile 15.00 arasıdır. Bu saatlerde güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamalı; kremin yanında, gözlük ya da şapka gibi yardımcı giysiler kullanmalısınız. Güneşe çıkmadan yarım saat önce krem sürmeli ve yaklaşık dört saatte bir kremi yenilemelisiniz.

Nasıl uygulamalı? Amerikan sağlık portalı Healthline, maksimum etki için güneş kremini cömertçe uygulamak gerektiğinin altını çiziyor. Buna göre özellikle suya maruz kalırsanız, uygulama sıklığınızı dört saatten iki saate indirmelisiniz.



Mayıs

Cilt tipinizi dikkate alın Healthline, kreminizi cilt tipinize göre seçmeniz gerektiği konusunda uyarıyor. İşte cilt tiplerine göre dikkat etmeniz gerekenler:

Kuru cilt: İhtiyacınız olan şey elbette cildinizi nemli tutmak. Bunun için seramidler, gliserin ve hyaluronik asitlerle zenginleştirilmiş olan kremleri tercih etmeniz gerekir.

Yağlı cilt: Yağlı bir cildiniz varsa, su bazlı veya mat bitişli jel formüllerde güneş kremi kullanmayı tercih edin. Güneş kremindeki yeşil çay, çay ağacı yağı veya niasinamid gibi maddeler de yağ üretimini kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Hassas cilt: Hassas bir cildiniz varsa, güneş kremi alırken kaçınmak isteyeceğiniz birkaç bileşen var. Oksibenzon, para-aminobenzoik asit (PABA), salisilatlar ve sinnamatlar cildinizde tepkimeye yol açabilir. Çinko oksit ve titanyum dioksit içeren bir mineral güneş kremi hedeflemek en güvenli seçeneğinizdir çünkü olumsuz bir reaksiyona neden olma olasılığı daha düşüktür. Ayrıca pantenol, allantoin ve madecassoside gibi bileşenlerin tümü yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.

  • Makyaj ürününüzde yalnızca SPF’ye güvenmeyin. Belli bir SPF’li güneş kremi uygular ve ardından ek SPF’li makyaj ürünü eklerseniz, ikisinin toplamı değil, yalnızca en yüksek SPF’ye sahip ürün kapsamında korunacağınızı unutmayın.
  • Güneş kremlerinin yüzünüzde birikmesinin gözeneklerinizi kapama ihtimali olacağından gece yatmadan makyaj temizleyicileriyle yüzünüzü temizlemeyi unutmayın.