Temmuz 2 2022

Dünyamızı saran podcast kültürü

Temmuz

KULAĞIMIZDAKİ YAŞAM

A

rtık bilgiyi birçok farklı kaynaktan, farklı şekillerde alabiliyoruz. Yazı, görüntü, ses… İşte bunların arasından son üç yıldır oldukça hızlı ivmeyle yükselen trend kesinlikle podcast’ler. Podcast’ler temel olarak ses dosyaları. Kayıt sonrası yayımlanan ve yayıncı istediği müddetçe çeşitli kaynaklardan dinlenilebilen bu ses dosyalarını kayıtlı radyo yayınları gibi de düşünebiliriz (ki birçok radyo kanalı artık yayınlarını kaydedip podcast olarak da yayımlıyor).
Dilediğiniz yerde dilediğiniz bölümü dinleme fırsatı, bazen birbiriyle bağlı çoğu zaman ise farklı konuları takip edebilme imkânı sağlayan podcast’ler, çağımızın çok fonksiyonlu insanlarını özgür kılıyor. Eğer hâlâ podcast kültürüne yabancıysanız ve bir yerden başlamayı düşünüyorsanız farklı ilgi alanlarına hitap edeceğini düşündüğümüz listemize yakından bakalım.

Temmuz

Kendine İyi Davran – Beyhan Budak
Uyumlu olma halinin başımıza açtığı belalardan bahseden Beyhan Budak bir klinik psikolog. Alanındaki yetilerini kullanarak, hayatımızı değiştirecek alışkanlıklardan ilişkiyi öldürebilecek cümlelere uzanan geniş bir kayıt ağı oluşturmuş. Budak 10-15 dakikalık bölümlerle insanın ruhuna adeta su serpiyor.

Fularsız Entellik - Immanuel Tolstoyevski
2020 yılında Spotify’ın en çok dinlenen beş podcastinden biri oldu. “Merak ve düşüncelerin üzerine düşünme yetisini” entellik olarak tanımlayan Tolstoyevski, düşünmenin ve düşüncenin her satırından bahsederken zihinleri açıyor.

Temmuz

True Crime: Meçhule Giden Gemi
Dünyanın her yerinde yükselen trendlerden biri gerçek suç yani true crime hikâyeleri. İki başarılı podcast sunucusu Deniz Altunay ve Olcay Mağden’in araştırma ve sunumunda gerçekleştirilen podcast bir yılı aşkın süredir her perşembe takipçilerini heyecanlandıracak yeni dosyaları anlatıyor.



Temmuz

Ben Okurum
Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi ve sesli kitaplarda da sıkça duyduğumuz seslendirme sanatçısı Deniz Yüce Başarır Ben Okurum’un her bölümünde okuduğu bir kitabı, bir konuğuyla birlikte enine boyuna konuşuyor. Kitap aşkını perçinleyen podcast arayanlar için birebir.

Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu
Artık yalnızca yetişkinler için değil çocuklar için de podcast seçenekleri var. Onlarınki sevginin, dayanışmanın ve birlikte olmanın hikâyesi… Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu daha iyi bir dünya için çocuklara anlatılacak çok hikâye olduğuna inanıyor ve çocuklara çevre bilinci aşılıyor.

Temmuz

Geleceği Konuşalım
Yapı Kredi – Geleceği Konuşalım yayın hayatına podcast için erken bir tarihte, 2019 yılında başladı. Kanalda, farklı sektör ve alanlarda dünyadaki son gelişmelerin, yeni teknolojilerin, inovasyon hamlelerinin nabzı tutuluyor. Bankacılık sektörü için bir ilk olmanın yanı sıra marka gazeteciliğinin de önemli bir örneği olan seride, Cüneyt Toros moderatörlüğünde alanında uzman konuklar ile yapay zekadan girişimciliğe, psikolojiden antropolojiye, toplumsal cinsiyet rollerinden spora, sürdürülebilirlikten çevreci teknolojilere farklı ilgi alanlarına hitap eden ve geleceğe yön veren konular derinlemesine inceleniyor.