Temmuz 2022

Zaha Hadid’in yeni katamaran konsepti: Oneiric

Temmuz

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLERİN REHBERLİĞİNDE DENİZ YOLCULUĞU

S

ürdürülebilirlik kavramı lüks tekne ve yat sektörünün yeşil işletme uygulamalarını keşfetmesiyle bir adım ileri taşınıyor. Son zamanlarda tekne ve yatlar alternatif güç, yeşil inşa ve yaşam döngüsü yönetimi yoluyla sürdürülebilirlik referanslarını artırıyor. Uygulamalarda yapılan değişiklikler karbon ayak izini sınırlandırıp emisyonları en aza indirmeyi hedefliyor.

Temmuz

Bunun son örneklerinden birinin İtalyan süper yat üreticisi Rossinavi ile Zaha Hadid Architects’in işbirliğinde geliştirildiğini görüyoruz. 44 metrelik alüminyum gövdeli Oneiric Katamaran, şirketin yeşil teknolojiye olan bağlılığını ortaya koymak için tasarlanmış ve geniş güvertelerin altına yerleştirilmiş bataryaları desteklemek için güneş panelleriyle donatılmış. Yatın güneş enerjili batarya takımı gündüz saatlerinde sürekli olarak şarj ediliyor, bu da üretilen enerjinin gerektiğinde kıyıdaki ihtiyaçlar için yeniden kullanılabileceği anlamına geliyor. Adalar arasındaki gezintilerde zamanın yüzde 100’ünde tam elektrikli seyrin mümkün olduğu söyleniyor. Rossinavi daha uzun yolculuklar içinse motorun yalnızca zamanın yüzde 30’unda çalıştırılması gerekeceğini ve tipik bir Atlantik ötesi geçişte yaklaşık 40 ton CO2 tasarrufu yapılacağını tahmin ediyor.



Temmuz

Oneiric yapay zekâ destekli bir kontrol merkezine sahip. Sürdürülebilir çözümleri gerçek zamanlı olarak sunmak için enerji tüketimini ve batarya durumunu izleyebiliyor. Çevreye duyarlı enerji sisteminin yanı sıra, ağırlık dağılımı ve uzunluk-genişlik oranı sayesinde daha iyi hidrodinamik verimlilik sunan tasarımıyla da öne çıkıyor.

Temmuz

Katamaranın dış tasarımının “okyanus dalgalarının akışkanlığından ve dinamizminden” ilham aldığı belirtiliyor. Kıvrımlı çizgiler ve yansıtıcı yüzeyler, iç ve dış dünya arasında bağlantı sağlıyor; iç kısımdaki kıvrımlı çizgiler ise gemide bir dinginlik duygusu yaratıyor. Konaklama, 180 derecelik manzaraya sahip tavan pencereli süit başta olmak üzere toplam beş kabinde sunuluyor.