Temmuz 2022

Platformlardan platform beğenin!

Temmuz

NEREDE NE İZLEMELİ?

Ç

ok fazla değil yaklaşık 20 yıl önce filmleri VHS kaset kiralayarak izliyor, dizileri ise sayılı televizyon kanallarından takip edebiliyorduk. Düşününce insanın inanası gelmiyor ancak şu an televizyonların kendi platformları da hesaplandığında, ondan fazla online film/dizi platformu olduğunu fark ediyoruz. Sebebi konumuz Disney+’ın ülkemiz topraklarına yaptığı güçlü açılış. Biz de hangi platformu ne için takip etmeliyiz konusuna yakından bakalım istedik.

Disney+

Haziran ayı itibariyle önümüzde yeni bir dünya açıldı: Disney. Disney+’ta özgün yapımlar dışında, markanın uzun zamandır ortaklıklarla genişlettiği içerikleri de bulunuyor. Bu da Pixar ve Marvel için ayrı bir yer ayırması demek. Hiç şüphesiz fantastik dünyanın birçok özel yapımını burada bulmak mümkün. Ancak bunun yanında How I Met Your Father gibi yeni yapımları evimize kadar getiren bir platformumuz daha oldu! Ekstrası: National Geographic’in klasikleşmiş belgesellerini aynı yerde bulabilirsiniz.

Netflix

Artık “ne izlenir” listelerine girmeyecek kadar uzun zamandır hayatımızda olsa da, bu liste onsuz olmazdı. Son dönemde özellikle yerli yapım dizilerin de ardı arkasına yüklendiği platform, hemen her tarzda dizi, film ve belgesel için yüzlerce seçenek sunuyor.

Amazon Prime

The Boys, Modern Love, This is Us gibi özel yapımlarıyla akılları çelen Amazon Prime, Netflix kadar sık güncellenmese de bir oturuşta izleyip bitiremeyeceğiniz kadar iyi ve kaliteli içeriği bir arada sunuyor. Sanırız daha fazla içerik için biraz daha fazla çeviri seçeneğinin gelmesi gerekiyor.



Temmuz

Blutv

Normal People, Sex and the City ve The Handmaid’s Tale gibi takip edilen dizileri yayımlayan platformun en önemli özelliklerinden biri güçlü yerli yapımları bünyesinde toplamış olması. Yayımlanmış ya da yayından kalkmış eski yerli yapımların yanı sıra Blutv’de 7Yüz ve Yeşilçam gibi izleyenlerden tam not alan diziler de var. Ekstrası: Discovery+ işbirliğiyle hiçbir yerde bulamayacağınız true crime belgesellerini de izleyebilirsiniz.

Gain

Önce kısa 10-20 dakikalık içeriklerle hayatımıza giren bir platformdu Gain. Ancak kısa sürede ağlarını genişletti. Özellikle yerli ve özel yapımlarının kalitesi her geçen gün yükseliyor. Tiyatro oyunundan uyarlanan Metot, On Bin Adım ve Aslında Özgürsün ise bunun en güzel örneklerinden.
Ekstrası: Gain gündem haberlerine ulaşabileceğiniz tek platform. Mirgün Cabas ve Duygu Demirağ’ın canlı yayınlarının yanı sıra 24 saatlik gündem ve haftalık bülten de bulunuyor.

Exxen

Kore yapımı diziler dışında yalnızca yerli içeriğe yer veren Exxen de özel yapımlarıyla dikkat çekiyor. Komedi dizisi Gibi ve Leyla ile Mecnun gibi takipçisi olan dizilerin yanı sıra, Konuşanlar gibi standup show’ları da Exxen’in öne çıkanlarından.
Ekstrası: Survivor ya da Master Chef gibi reality programlarının tv’de yayımlanmayan alternatiflerini burada bulabilirsiniz.

Puhu tv

Oldukça dolu izleme listesiyle kafaları karıştıran Puhu tv, nostaljiden vazgeçmeyenlerin platformu. Eski yapım yerli-yabancı dizileri tüm sezonlarıyla burada bulmanız mümkün. Fi ve Şahsiyet gibi adından epey söz ettiren özel yapımları da unutmamak gerek.

MUBI

Dizi değil yalnızca film izlemekten yanaysanız, MUBI size göre. Özellikle vizyonu es geçmiş, ödüllü festival filmleri ya da yönetmen filmleri takip etmek isteyenler için MUBI oldukça geniş skalada izleme imkânı bulabileceğiniz film seçkileri yayımlıyor.