Temmuz 2022

Doğa harikası milli parklar

Temmuz

EŞSİZ DOĞAL GÜZELLİKLER

“H

em ulusal hem de uluslararası öneme sahip doğa parçaları” olarak tanımlanan milli parklar doğal güzellikleri, vahşi yaşamları ve eşsiz bitki örtüleri ile görenleri büyülüyor. Dünyanın dört bir yanında görülmeye değer güzellikte pek çok milli park var. İşte bizim en çok etkilendiklerimiz ve sizin için seçtiklerimiz...

Temmuz

Torres del Paine Milli Parkı, Şili
2013 yılında UNESCO tarafından Biyosfer Rezervi ilan edilen ve dünyanın sekizinci harikası olarak anılan Torres del Paine Milli Parkı görkemli masifler, turkuaz göller, buzdağları, nehirler, lenga ormanlarından oluşan olağanüstü coğrafyasıyla kesinlikle görülmeye değer. Şili Patagonyası sınırları içinde kalan bu milli park puma, gri Patagonya tilkisi ve guanako gibi canlı türlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca 100’den fazla kuş türü de milli parkın muhteşem doğası içinde yaşamını sürdürüyor. Her yıl binlerce turiste kapılarını açan bu eşsiz destinasyon trekkingciler, dağcılar ve botanik severler için şahane manzara ve olanaklar sunuyor.

Temmuz

Galápagos Milli Parkı, Ekvator
1959 yılında kurulan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Galápagos Milli Parkı dünyada biyolojik çeşitliliğin en yoğun olduğu bölgelerden biri olarak adından söz ettiriyor. Galápagos Milli Parkı’ndaki adaların yaklaşık yüzde 97’sinde insan yaşamıyor, ancak karada ve suda vahşi yaşam tüm çeşitliliğiyle devam ediyor. İguanalar, dev kaplumbağalar, ispinozlar, yengeçler ve deniz aslanları bu milli parkı ziyaret ettiğinizde görebileceğiniz canlılar arasında. Diğer popüler türler arasında ise mavi ayaklı sümsük kuşu, dalgalı albatros, Galapagos şahini ve Galapagos pengueni bulunuyor.



Temmuz

Khao Sok Milli Parkı, Tayland
1980 yılında Tayland’ın 22. milli parkı olarak kurulan Khao Sok, ülkedeki en büyük bakir yağmur ormanlarından birine ev sahipliği yapıyor. Bu milli park 311 kuş, 48 memeli ve 30’dan fazla yarasa türü ile sayısız böcek ve sürüngen, tahminen 200 Asya fili ve nesli tükenmekte olan kaplanlar için güvenli bir sığınak haline gelmiş durumda. El değmemiş yağmur ormanlarından oluşan böylesine geniş bir alanda bitki yaşamının patlama yapması elbette şaşırtıcı değil. Khao Sok’ta devasa ağaçlar, sarmaşıklar ve egzotik çiçeklerin bir kombinasyonu ile hektar başına yaklaşık 200 bitki türü var! Yağmur ormanlarında yürüyüş yapmak ise buradaki en popüler aktiviteler arasında yer alıyor.

Temmuz

Kruger Milli Parkı, Güney Afrika
UNESCO tarafından Uluslararası İnsan ve Biyosfer Rezervi statüsüne layık görülen Kruger, 14 farklı eko-bölgeyi ve 19.000 km2’den fazla alanı kaplıyor, bu da bu milli parkı kıtadaki en çeşitli ve en büyük doğal yaşam alanlarından biri haline getiriyor. Afrika’nın en ünlü milli parkı olarak her yıl dünyanın dört bir yanından milyonlarca turist ağırlayan Kruger Milli Parkı ziyaretçilere unutulmaz bir safari deneyimi sunuyor. “Beş Büyükler” olarak bilinen aslan, leopar, gergedan, fil ve bufalolara da ev sahipliği yapan milli park ayrıca 147 büyük memeli türünü de bünyesinde barındırıyor. Kuş severlerin parkta bulunan yaklaşık 517 kuş türünü gözlemleme imkânı bulunuyor. Kara mamba, kaya pitonu ve timsahlar, milli parkta yaşayan 114 sürüngen türünün başında geliyor.

Temmuz

Cinque Terre Milli Parkı, İtalya
1999 yılında İtalya’nın ilk milli parkı olarak kurulan Cinque Terre, bugün 3800 hektarlık alanıyla en küçük milli park olma özelliğini taşıyor. Kuzey İtalya’da Ligurya’nın La Spezia eyaletinde yer alan milli park trekking ve yürüyüş için tasarlanmış çok sayıda patikaya sahip (120 kilometreden fazla!). Bunların en ünlüsü olan 47 kilometre uzunluğundaki Sciacchetrail, Monterosso’da başlayıp tüm parka yayılıyor. Yüzme yolu ise Vernazza kasabasında başlıyor. Yaz aylarında milli parkta yüzme yarışmaları düzenleniyor.