Temmuz 2022

LOOK Kitap Kulübü: Nordik Polisiyeler

Temmuz

SOĞUK VE KARANLIK ÜLKELERDEN…

D

ünyanın en az suç oranını taşıyan kuzey ülkelerinden gelen güçlü kalemler aslında uzun yıllardır kitaplıklarımızı dolduruyor. Ancak dizilere daha fazla uyarlanır hale gelmeleri ve daha fazla çeviri kitap yayımlanması sayesinde şimdi onlara daha yakından bakabiliyoruz. İşte plaja taşımalık soğuk kuzey rüzgârlarından seçmeler.

Temmuz

Martin Beck Serisi – Maj Sjöwall, Per Wahlöö
Nordic Noir, bu kitap serisiyle var olmuş desek yalan olmaz. Maj Sjöwall - Per Wahlöö çifti bir gün ortaklaşa kitap yazmaya karar verdiklerinde yıl 1965’tir ve eminiz o zamanlar bir çığ gibi büyüyecek yeni bir edebiyat sayfası açtıklarından haberleri yoktur. Kanaldaki Kadın ile başlayan serinin kahramanı Martin Beck, soğukkanlı bir dedektif ve ekibinin 10 kitap süren macerasını anlatır.

Temmuz

Wallender Serisi – Henning Mankell
Polisiye çiftimizin ardından ikinci efsane isim Henning Mankell. Tıpkı Martin Beck gibi sıkça dizi ve sinemaya uyarlanan hikâyesiyle Kurt Wallender, polisiyenin yanı sıra sıkı bir sistem eleştirisi de yapar.

Temmuz

Fjallbacka Serisi – Camilla Lackberg
İsveçli ekonomist Lackberg’in kaderini değiştiren ilk kitabı Buz Prenses ile seriye dönüşen soğuk ve uzun bir macera. Her ne kadar kahramanı yine erkek olsa da, kuzey polisiyesinin kadın bakış açısı en yoğun karakterleri elbette Lackberg’in elinden çıkıyor.



Temmuz
Harry Hole Serisi – Jo Nesbo
Kuzey polisiyesine biraz ilgi duymuş her okurun karşılaşacağı ilk isim, Jo Nesbo. Gerilimi hayli dozunda tutmayı başaran Nesbo serinin her kitabında okurlarını koltuğa sabitlemesiyle ünlü.
Temmuz

Sam Berger Serisi – Arne Dahl
Soğuk ve karanlık kuzey ülkeleriyle bağdaşan polisiyeyi dünyaya sevdiren isimlerden biri de Arne Dahl. Alanında birçok ödülü bulunan İsveçli yazar ülkemizde Yedi Eksi Bir, Altı Çarpı İki, Beş Artı Üç ve Özgürlük romanlarından oluşan seri ile tanınıyor.

Temmuz

Millenium Serisi – Stieg Larsson
Hiç şüphesiz Nordik polisiyeye ilgisi olmayan okurların da dikkatini çekmeyi başaran bir isimdi, Larsson. Her ne kadar ölümünün ardından keşfedilse de, hem polisiyeye hem de Nordik yazıma katkıları yadsınamaz. Kitaplarının yanı sıra Ejderha Dövmeli Kız ile başlayan seri beyaz perdede de epey ilgi gördü.