Eylül 2 2023

Prenses Diana’nın koyunlu kazağı 1,1 milyon dolara satıldı!

Eylül

YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKAN KAZAK VE DİĞER GİZEMLER…

B

ahar temizliği zaman zaman unutulmuş birçok eşyayla yeniden karşılaşmamızı sağlar. Ne kadar derin bir tavan aranız varsa hatıralarınız da o kadar geçmişe gidebilir. Ama çok azı bu temizlik esnasında Prenses Diana’nın Sheep Sweater’ı olarak anılan koyunlu kazağıyla karşılaşmak kadar şok edici olabilir. İşte Mart ayında Joanna Osborne tam olarak bu ânı yaşamış. Yıllardır ertelediği o işi, yani tavan arasını temizlemeyi koymuş kafasına. Kurucusu olduğu Warm & Wonderful markasından kalma ürünlerin, model eskizlerinin arasından önce pamuk yatak örtülerinin olduğu bir yığına ulaşır Osborne ve tam olarak o örtülerin hatta yorganların içinden de Prenses Diana’nın meşhur kazağı fırlayıverir!

Eylül

Artık kült olmuş tek kara koyunlu kırmızı kazağı bilmeyen yoktur. İşte o kazak ilk defa Prenses Diana 19 yaşındayken yani Haziran 1981’de çıkmıştı görücüye. O zamanlar Warm & Wonderful kendi halinde bir markaydı ve Prenses kazağı yalnızca beğendiği için bir polo maçında giymişti. Anlatılanlara göre, o döneme göre kazak epeyce sipariş alsa da asıl ününe iki yıl sonra kavuşacaktı. Yani Diana “Prenses” olduktan iki yıl sonra kazağı yeniden giymeye karar verdiğinde. Belki ilki tesadüftü ama ikincisi için çoğu insan geleneksel normlardan uzak duran “kara koyun” vurgusunun onun nüktedanlığının bir imzası olduğu konusunda hemfikir. Bu da hem kazağın hem markanın önlenemez yükselişini sağladı. Üstelik Diana kraliyet ailesinden uzaklaştıkça kazağın vurgusu daha da mânidar hale geldi.



Eylül

Ancak kazağın bulunmasıyla birlikte bir gizem daha ortaya çıktı: Aslında iki tane kazak vardı. Zaten bu yüzden orijinali Joanna Osborne’nun tavan arasında kalmıştı. Diana’nın kazağı ilk defa giydiği polo maçından birkaç hafta sonra Osborne ve ortağı Muir, Buckingham Sarayı’ndan bir mektup alırlar. Mektupta Leydi Diana’nın kazağının manşetinin hasar gördüğü ve markaya bunu tamir edip edemeyecekleri yazar. Not olarak da Leydi’nin kazağı çok beğendiği düşülür. Warm & Wonderful’un ortakları bu haberle öyle dehşete düşer ki, incelenmesi için gönderilen kazağın yerine kimseye söylemeden yeni bir tane göndermeye karar verirler. Osborne ve Muir kara koyunun yerinde ufak bir değişiklik yapmış olsa da bu değişiklik kimse tarafından fark edilmez.

İşte Osborne tavan arasındaki kazağı bulduğunda hem hasarlı manşet hem de farklı koyun yeri gördüğünde bunun orijinal kazak olduğunu anlar. Üstelik bunca yıl tavan arasında güvelerden nasıl korunmuş olduğu bile başlı başına bir gizemdir. Tek mantıklı açıklama etrafını saran yün yorgan tarafından doğal bir koruma kalkanı oluşturulduğudur.

İkili bu kazağın sorumluluğunu daha fazla taşımak istemediği için onu Londra’daki Sotheby’s’e teslim etmiş. Orijinal mektuplarla birlikte burada sergilenecek kazak Eylül ayı içerisinde açık artırmaya çıktı ve 50 bin – 80 bin dolara alıcı bulması beklenirken kazak prensesin giydiği herhangi bir kıyafet için verilen fiyatlar arasında rekor kırdı. 1,1 milyon dolara alıcı bulan kazak, 2019 yılında Kurt Cobain’in meşhur yeşil hırkasının 334.000 dolarlık rekorunu da geride bırakarak efsanevi tarihine bir köşe taşı daha eklemiş oldu.