Eylül 2 2023

Gülümseme garantili rekorlar!

Eylül

YOK ARTIK!

İ

nsan çabasının potansiyeli ve yapılabileceklerin çeşitliliğinin bir kanıtı var mıdır? Guinness Rekorlar Kitabı bu sorunun cevabını vermemizi kolaylaştırıyor. Guinness Rekorlar Kitabı olağanüstü başarılar konusunda dünya çapında tanınan bir otorite… En yüksek binalardan en ilginç yeteneklere kadar, rekorlar şaşırtıcı bir dizi başarıyı katalogluyor; kararlılık, adanmışlık ve yaratıcılıkla insan ruhunun başarabileceklerinin sınırı olmadığını gösteriyor!

Guinness Dünya Rekorları kavramı 1950’lerin başında, o zamanlar Guinness Bira Fabrikası’nın genel müdürü olan Sir Hugh Beaver’ın bir av gezisi sırasında Avrupa’daki en hızlı kaz türü hakkında bir tartışmaya karışmasıyla doğmuş. Bu anlaşmazlık, bu tür anlaşmazlıkları çözebilecek ve olağanüstü gerçeklerin ve başarıların kapsamlı bir derlemesini sağlayabilecek bir referans kitabı oluşturma fikrine yol açmış. Bugünse dünya çapında milyonlarca insan için ilham kaynağı!

Kitapta yer alan bazı rekorların tartışmasız büyük başarılar olduğunu kabul etmek gerek; ancak bazılarının saçmalık sınırında olduğu da bir gerçek! Gelin, bizi en çok şaşırtan ve gülümseten beş rekora yakından bakalım.

Eylül

En genç DJ rekoru
Bu unvanın sahibi Tokyo’da yaşayan Rinoka Ishitsuk. O da her çocuk gibi okula gidiyor, ev ödevlerini yapıyor ve parkta oyun oynuyor. Ancak Rinoka aynı zamanda dünyanın en genç kulüp DJ’i. Sahne adı ise DJ Rinoka! Küçük kız, 6.5 yaşındayken bir kulüpte 100’den fazla müzikseverin önünde performans sergileyerek bu unvanı elde etmiş. Bu rekoru kırmak için tam bir saat boyunca tek başına bir müzik çalması gerekiyormuş, Rinoka’nın gösterisi ise yaklaşık 70 dakika sürmüş.

Eylül

Dört parmak üzerinde en uzun süre durma rekoru
Dört parmak üzerinde en uzun süre durma rekoru 19,23 saniyeyle Çinli Wang Weibao’ya ait. Rekorun kırılma tarihi ise 9 Kasım 2008! 19 saniye kulağa çok kısa gelse de bir insanın parmaklarının üzerinde dengede kaldığı göz önünde bulundurulduğunda son derece uzun, hatta geçmek bilmeyen bir süre…

Eylül

Bir bezelye tanesini en uzak mesafeye üfleme rekoru
Kırdığı seri rekorlar ile tanınan ve 2021’de 52 haftada 52 rekor kırarak manşetlere çıkan David Rush isimli adam ciğerlerindeki nefesi kullanarak bir bezelyeyi düz bir zemin üzerinde yaklaşık 26 metrelik bir mesafeye üflemiş ve kişisel tarihindeki 250. Guinness Dünya Rekoru’nu kırmış. Bezelyelerin taze, dondurulmamış ve piyasada bulunabilir olması gerekiyormuş; Rush en ideal bezelye tanesi adayını bulmak için düzinelerce kabuklu bezelye ayıklamış!



Eylül

Alfabe çorbasındaki harfleri alfabetik sıraya dizme rekoru
ABD’nin Oregon eyaletinde yaşayan Jacob Chandler, oğlu Brycen’a “Yeterince çalışırsak yapamayacağımız hiçbir şey yoktur” mesajını vermek için garip bir rekora imza atmış: Bir kutu alfabe çorbasındaki harfleri en hızlı bulma ve alfabetik sıraya dizme rekoru! Chandler, 2 dakika 8,6 saniyede çorbanın içindeki 26 İngilizce harfin tamamını bulup sıraya dizmiş. Ancak belli ki Chandler sadece bir rekorla yetinmek niyetinde değil, zira şu aralar gözünü 30 saniye içinde kupaya atılan en fazla çay poşeti rekoruna dikmiş!

Eylül

Kafasında bir bardak su taşırken en fazla adımı atma rekoru
Elbette rekorlar sadece insanlara özgü değil; tüylü dostlarımız da rekorlar kırabilir. Bir Avustralya çoban köpeği olan Sweet Pea, kafasının üstünde bir bardak suyu dengede tutup arkasına dönerek 10 adımlık rekor bir yürüyüş gerçekleştirmiş. Sweet Pea aynı başarıyı ileri doğru giderken de göstermeyi başarmış!