G
ünlük damak lezzetlerimizin yanı sıra isimleri sıkça telaffuz
edilmeye başlayan yeni toleranslar ve fenomen olan tarifler
glütensiz ürünlerin şöhretini artırmaya devam ediyor. Elbette
glüten denince akla ilk gelen makarna da sofraların olmazsa
olmazlarından. Bugün makarnanın glütensizine ulaşmak son derece kolay,
üstelik belli ki tüketim arttıkça formüller de güncelleniyor ve neredeyse
damak tadınızı şaşırtacak derecede leziz alternatifler çıkıyor piyasaya.
Mercimek veya sebzelerden yapılan glütensiz makarna, bu sevilen
yiyeceğin tadını çıkarma şeklimizde kesinlikle bir devrim yarattı. Bu
alternatifler sadece diyet kısıtlamaları olanlara hitap etmekle kalmıyor,
aynı zamanda geleneksel makarna yemeklerine besin açısından zengin,
lezzetli ve renkli bir dokunuş sunuyor. İster glütene duyarlı olun, ister
sağlık konusunda bilinçli olun ya da sadece yeni mutfak ufukları keşfetmek
isteyin, mercimek ve sebze bazlı makarna seçenekleri kilerinize eklemeye
değer.
Mercimek makarnası: Besin dolu bir alternatif
Mercimek makarnası, besinsel faydaları ile öne çıkan harika bir glütensiz
seçenek. Öğütülmüş mercimekten yapılan bu makarna protein ve lif
açısından oldukça zengin, bu da onu çok yönlü bir diyet arayanlar
için sağlıklı bir seçim haline getiriyor. Mercimek ayrıca folat, demir
ve potasyum gibi temel vitamin ve minerallerle dolu bir bakliyat
olduğu için yararı da oldukça fazla. Mercimek makarnasının en önemli
avantajlarından biri pişirildiğinde doyurucu, al-dente dokusunu
koruyabilmesi. Bu, geleneksel makarnanın tanıdık tadını lezzetten ödün
vermeden çıkarabileceğiniz anlamına gelir.
Sebze bazlı makarna: Renkli bir dokunuş
Makarnanın tadını çıkarırken diyetlerine daha fazla sebze eklemek
isteyenler için sebze bazlı makarna mükemmel bir seçim. Bu makarnalar
genellikle tatlı patates, kabak ve havuç gibi sebzelerin spiral haline
getirilmesi veya makarna şekline dönüştürülmesiyle elde edilir.
Sebze bazlı makarnanın canlı renkleri yemeğinizi sadece görsel olarak
çekici kılmakla kalmaz, aynı zamanda yemeklerinize lezzet patlaması da
katar. Örneğin tatlı patates makarnası tabağınıza hafif bir tatlılık ve hoş
bir turuncu renk katar. Kabaklı makarna hafif, taze bir lezzet ve hoş bir
yeşil renk sunar. Bu seçenekler sadece glütensiz değil, aynı zamanda
düşük kalorilidir.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Evde denemelik lezzetler
Glütensiz makarnalar çoğu zaman dokuları itibarıyla bildiğimiz
makarnadan biraz daha kuru olabiliyor. Bu durumda onu canlandırmak
için birkaç ufak numara yapmanız yeter de artar bile. İşte birkaç öneri:
Pesto ve güneşte kurutulmuş domatesli mercimek makarnası: Pişmiş
mercimek makarnasını ev yapımı fesleğenli pesto ve güneşte kurutulmuş
domatesle karıştırarak Akdeniz lezzetlerini bir araya getirin ve bu lezzet
patlamasının tadını çıkarın!
Kabak erişteli renkli sebze makarnası: Kabağı spiral olacak şekilde
doğrayın. Sağlıklı ve doyurucu bir yemek için renkli dolmalık biberler,
çeri domatesler ve kırmızı soğanla birlikte kavurarak sebze makarnanıza
ekleyin.
Adaçayı soslu Gnocchi: Tam bir gurme etkisi bırakmak için bir tutam
adaçayı eklediğiniz tereyağını çok az kızdırın ve gnocchi’nize ekleyin.