Haziran 2023

Yeni yol arkadaşı: Dijital Köpek

Haziran

LAİKA VE DİĞERLERİ...

9

0’lı yıllarda çocukların neredeyse bağımlılık derecesinde tutkunu olduğu bir oyuncakları vardı: Tamagotchi bebekler. Küçük birer anahtarlık boyutunda, o zamanlar için hayli dijital olan bu bebekler çeşitli hayvan formlarında olabiliyor, ama hangisi olursa olsun bakılması beslenmesi ve hatta sevilmesi gerekiyordu. Şimdi düşünüldüğünde son derece eski teknoloji olan bu bebeklerin yerini artık son teknoloji köpekler alıyor. Digital Pets Company, metaverse için yapay zekâyla yönetilen 3D dijital köpekleri piyasaya sürdüğünü açıkladı. NFT ile korunacak bu köpekler böylelikle kişiler özelinde güvence altına alınmış olacak.

Haziran

Dijital köpekler, çeşitli sanal gerçeklik dünyalarında, artırılmış gerçeklikte, mobil cihazlarda ve web uygulamalarında etkileşime girilebilen, birlikte çalışabilen kalıcı durum arkadaşları olacak. Peki ama işlevleri ne? The Digital Pets Company’nin amacı, sesli, görsel ve dokunmatik iletişimi kullanarak gerçekçi etkileşimler yaratmak ve insanların dijital köpekleriyle fiziksel evcil hayvanlarıyla olduğu gibi etkileşime girmelerini sağlamak. Sahipleri dijital köpeklerine isim verebilir, onları eğitebilir ve hatta karşılaştıklarında diğer insanların dijital köpekleriyle oynamalarını sağlayabilir. Bu noktada yapay zekânın işlevi bu sanal varlıklarla iki yönlü duygusal ilişkinin kurulmasını sağlamak. Yani sizin onlarla ilgilenmeniz kadar onların size vereceği tepki de önemli. Üstelik her köpek özel bir teknoloji sayesinde benzersiz bir görünüme ve kişiliğe sahip olabiliyor.

Haziran

Eğer köpeğinizi eğitmek ve ona daha fazla özellik eklemek isterseniz şirketin satacağı NFT jetonlarından (token) yararlanabilirsiniz. Köpeğinize eğitim verirken tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi teşvike ihtiyacınız olacak işte bunu da bu jetonlar sağlayacak.

Games Beat’in haberine göre Digital Pets Company’nin CEO’su Itay Hasid, sanal alanlar yaygınlaştıkça insanları birbirine bağlayan ve sağlam sosyal ilişkiler kuran uygun içeriklere ihtiyaç duyulduğuna inanıyor. İnsanın en iyi dostu olan köpekler, onları mutlu ediyor ve başkalarıyla bağlantı kurmalarına yardımcı oluyor. Hasid sanal ortamlarda gerçek ilişkiler yaratırken, sosyal ve duygusal ihtiyaçları karşılamak için yapay zekâdan yararlanmanın faydalı olduğunu ifade ediyor.



Haziran

Digital Pets Company’nin kendi köpeği de var. Laika, şirketin kendi kendine öğrenen yeni bir “türü” yaratmak için yapay zekâ, artırılmış gerçeklik ve blok zinciri teknolojilerini kullanıyor. Kendi adına bir web uygulaması da mevcut. Laika’nın ötesinde şirket, dijital köpeklerin birinci nesil embriyolarının kuluçka makinelerinde büyüdüğü dijital bir laboratuvar inşa ediyor. Sahipleri, köpeklerin gelişimini gözlemlemek, onlara isim vermek ve sonunda onları eğitmek için bu sanal alana erişebilecekler. Laika’nın devamında kaç kişinin dijital köpek sahibi olacağını şimdilik bilmiyoruz, ama bu atılım diğer başka birçok sanal evcil hayvanın ilki gibi görünüyor.