Kasım 2023

Alain Ducasse’ın çikolata imparatorluğu

Kasım

SONSUZ TUTKU: YENİLİK AŞKI

M

ichelin dünyasından bir isim için mutfak ikonu denildiğini duyarsanız bilin ki Alain Ducasse’dan bahsediliyordur. Zira her biri üçer Michelin Yıldızı’na sahip üç restoranı olan ilk şef olmasının yanı sıra, dünyada toplamda yirmiden fazla yıldıza layık görülen iki şeften biri. O kendini zanaatkâr olarak tanımlasa da mutfak söz konusu olduğunda aynı zamanda bir sanatçı, bir yönetici ve birçokları için kusursuz bir öğretmen. 50 yıllık meslek hayatı içinde sayısız kaliteli restoranda imzası olan Ducasse şirketi tarafından kurulmuş onlarca atölye bulunuyor. Ancak onu tanımlayan bir başka alan var ki o da kesinlikle çikolata!

Kasım

Tıpkı restoranda olduğu gibi lüks çikolata dünyasında da çıtayı çok yukarılara taşıyan Ducasse’ın Manufacture de Chocolat’sı 2013 yılında Paris’te açıldı. Olağanüstü çikolata, pralin ve ganajlar yaratmak için onunla çalışan baş çikolatacı Quentin Francis-Gaigneux’nün uzman gözetiminde açılmasının ardından ünü hızla dünyaya yayıldı -ki zaten bekleniyordu. Marka şimdi de dünyadaki üçüncü ve Birleşik Krallık’taki ilk çikolata üretim tesisini Londra’daki Borough Yards’ta faaliyete geçirdi. Tesis şimdilerde Fransa, Japonya, Almanya ve Birleşik Krallık’ta olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki diğer 38 Alain Ducasse çikolata mağazasıyla birlikte faaliyet gösteriyor.



Kasım

Ducasse’ın kakao çekirdeklerinden başlattığı serüven, meyveler, çeşitli otlar ve baharatların da dahil olduğu bir şölen yaratıyor. Sicilya fıstığı ve bademiyle Napoliten fındıkları pralinlerinin en sevilen lezzetlerinden. Ducasse, çikolatanın tadını şekerden bağımsız olarak almanız için elinden geleni yapıyor. Farklı tatları olağanüstü bir titizlikle birleştirdiği 50’den fazla lezzeti elde ediyor. Elbette tüm bu süreçler geleneksel yöntemler kullanılarak ve müthiş bir planlamayla yürütülüyor. Ancak lezzetlere gelince işin rengi değişiyor. Mısır, nohut karabuğday gibi malzemelerden tatlılar ya da zeytinyağlı Gelato ve taze ot sorbe gibi aklınıza gelmeyecek lezzetler yine onun keskin zekâsının altından çıkıyor. Belki de onu bunca sene başarı merdivenlerinin en üstünde tutan birincil şeylerden biri yeniliğe olan tutkusu. Yoksa Japonya’da denediği tütün aromalı çaydan esinlenerek puro kokusu tadında bir dondurma yaratmayı ondan başka kim düşünebilirdi ki?