Kasım 2023

Vahşi yaşamıyla hayranlık uyandıran destinasyonlar

Kasım

DOĞANIN SINIRSIZ ZENGİNLİĞİ…

D

oğanın büyüsüne kapılmak, vahşi yaşamın en saf ve etkileyici haliyle tanımlanabileceği yerlere yolculuk yaparken başlar. İnsanlık tarihinin derinliklerinden gelen bir içgüdü olan keşif isteği, bizi vahşi doğanın gizemlerini çözmeye ve doğanın muhteşem güzelliklerini keşfetmeye yönlendirir. Dünyanın dört bir yanında yer alan vahşi yaşam bölgeleri, macera arayışında olanlar için sınırsız olanak sunar. İşte, dünyanın en etkileyici vahşi yaşam destinasyonlarından bazılarına yakın bir bakış...

Kasım

Atsinanana Yağmur Ormanları, Madagaskar
Atsinanana Yağmur Ormanları, Doğu Madagaskar’da 13 özel vahşi yaşam alanı ve 6 milli parktan oluşan bir dünya mirası alanı olarak biliniyor. Bu yağmur ormanları, Madagaskar’ın son 60 milyon yılda izole bir şekilde evrimleşen eşsiz vahşi yaşamı için kritik öneme sahip ekosistemler… Milli parkları ziyaret ettiğinizde dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan hayvanları görme imkânına sahip oluyorsunuz. Bu türler arasında lemur, fossa, bukalemun, tenrek ve brookesia bulunuyor. Madagaskar’ın yağmur ormanlarını ziyaret etmek için en iyi zaman ağustos-aralık ayları arası. Temmuz ve eylül ayları arasında hava genellikle güneşli ve kuru oluyor; bu dönemde kıyı açıklarında kambur balinalar görülebiliyor. Ekim ve kasım ayları arasında ise lemur yavruları doğmaya başlıyor, dolayısıyla bu aylar bebeklerin doğumunu görmek için ideal zamanlar olarak tanımlanıyor.

Kasım

Okavango Deltası, Botswana
Afrika’nın 7 doğa harikasından biri olarak kabul edilen Okavango Deltası, Botsvana’nın her daim yeşil kalan mücevheri… Dünyanın en büyük iç deltası olan geniş Okavango Nehri, Kalahari Çölü’nün kuru kumlarına gömülerek kristal berraklığında lagünler ve kanallar, sazlık adalar ve verimli taşkın yatakları ile yemyeşil ve suyla dolu bir vaha yaratıyor. 15.500 km²’den fazla bir alana yayılan Okavango Deltası’nda yılın üçte ikisi kurak geçse de kış aylarında yükselen sel suları bataklıklar, küçük ormanlık adalar ve sığ lagünlerden oluşan bir labirent yaratıyor. Karanın suyla bulanıklaştığı deltanın kenarlarında üreyen fil sürüleri sığ kanallardan hafifçe sıçrıyor, bir zürafa ailesinin uzun boyunları delta siluetinden yavaşça çıkıyor ve zarif sitatunga antilopları sazlıklarda saklanıyor. Burası sabahları yaban köpeklerinin yaramazlıklarını izleyip öğleden sonra balık tutmak için olta atabileceğiniz, bir ormanın gölgesinde uyanıp dolunayda devasa bir baobabın dalları altında akşam yemeğinin tadını çıkarabileceğiniz özel bir bölge… Eylül sonundan kasıma kadar süren yaz ayları, kuş gözlemciliği yapmak ve manzarayı en yeşil haliyle görmek için en iyi zaman!

Kasım

Yala Ulusal Parkı, Sri Lanka
Yala Ulusal Parkı, Sri Lanka’nın güneydoğusunda orman, otlak ve kristal mavisi lagünlerden oluşan geniş bir alanı kapsıyor. Bu park, akıllara durgunluk veren bir vahşi yaşama ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında Sri Lanka leoparları, Sri Lanka filleri, Sri Lanka tembel ayıları ve çeşitli diğer memeliler, sürüngenler ve kuşlar yer alıyor. En iyi vahşi yaşam gözlemi için Yala Milli Parkı’nı şubat ve haziran ayları arasındaki kurak mevsimde ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Hava yıl boyunca ılık oluyor; bununla birlikte eylül ayından aralık ayına kadar Kuzeydoğu musonu tipik olarak adayı vuruyor ve beraberinde fazlaca yağmur getiriyor. Bu arada eylül ayı boyunca park genellikle bakım için kapalı oluyor, aklınızda bulunsun.



Kasım

Osa Yarımadası, Kosta Rika
Hayvan gözlemciliğini macera ile birleştirmek istiyorsanız, Kosta Rika gezegendeki en iyi vahşi yaşam destinasyonlarından biri olabilir. Kuş gözlemciliği açısından muhteşem fırsatlar sunan bu Orta Amerika ülkesinde 800’den fazla yerli kuş türü bulunuyor. Ayrıca yüzden fazla yarasa, kurbağa ve yılan türünün yanı sıra timsah, kayman, tembel hayvanı, tukan ve Baird tapiri de burada görme şansına sahip olacağınız türler arasında yer alıyor. Osa Yarımadası’ndaki Corcovado Ulusal Parkı ise jaguar, puma, ocelot, margay ve jaguarondi olmak üzere beş kedi türüne ev sahipliği yapıyor; sularında yunuslar ve balinalar yaşıyor. Osa Yarımadası, Kosta Rika’nın geçmişine göz atmak için de harika bir yer. Eski altın madeni köyleri ziyaretçileri kırsal Tico yaşamıyla tanıştırırken, Kolomb öncesi döneme ait muazzam taş küreler arkeologları şaşırtmaya devam ediyor. Osa Yarımadası’nı ziyaret etmek için en iyi zaman ocak ayından nisan ayına kadar süren, az yağışlı ve güneşli havanın hâkim olduğu kurak mevsim.

Kasım

Etosha Ulusal Parkı, Namibya
Engebeli sahil şeridi, bol ve çeşitli vahşi yaşamı ve sürekli değişen manzaralarıyla Namibya safari tutkunları için gözde bir destinasyon. Namibya’da bu heyecanı en iyi yansıtan yer ise Etosha Ulusal Parkı… Bu park Afrika’nın en uzun fillerinden bazılarına, nesli tükenmekte olan siyah gergedana, bol miktarda çita popülasyonuna, ayrıca zebra, antilop ve Afrika mandası sürülerine ev sahipliği yapıyor. Etosha Ulusal Parkı ayrıca etrafınızdaki tüm vahşi yaşamı kuş bakışı görebileceğiniz ağaç tepesindeki kamplar da dahil olmak üzere Afrika’nın en eşsiz konaklama yerlerinden bazılarına sahip. Etosha’yı ziyaret etmek için en iyi zaman ise mayıs ve aralık ayları arası…