Kasım 2023

Prada, Artemis III görevi için uzay giysileri tasarlayacak

Kasım

KIRMIZI HALIDAN UZAYA…

D

ünyanın ilk ticari uzay istasyonunun mimarı olan Axiom Space, Artemis III görevindeki uzay giysileri için Prada ile iş birliği yaptığını duyurdu. Aralık 1972’deki Apollo 17’den bu yana ilk mürettebatlı Ay inişi olarak, 2025 için planlanan Artemis III’ün bir kadın astronotun Ay’a ilk kez iniş yaptığı görev olması planlanıyor. Bu görev için Prada’nın mühendisleri tasarım süreci boyunca Axiom Space sistem ekibiyle birlikte çalışacak; uzayın ve ay ortamının benzersiz zorluklarına karşı koruma sağlayacak malzeme ve tasarım özelliklerine yönelik çözümler geliştirecek.

Axiom Space CEO’su Michael Suffredini heyecan verici bulduğu bu iş birliğinde Prada’nın ham maddeler, üretim teknikleri ve yenilikçi tasarım konseptleri konusundaki teknik uzmanlığının yalnızca astronotların Ay yüzeyindeki konforunu değil, aynı zamanda eski uzay giysilerinde bulunmayan beşerî faktörlere ilişkin hususlarını da sağlayacağını söylüyor ve buna yönelik ileri teknolojiler geliştirileceğini ekliyor.



Kasım

Prada Group Pazarlama Direktörü Lorenzo Bertelli’ye göre ise Prada’nın ileri görüşlü duruşu yeni ufuklara açılma arzusuyla genişlemiş durumda. “Axiom Space ile bu tarihi misyonun bir parçası olmaktan onur duyuyoruz. Luna Rossa ile 90’lı yıllarda Amerikan Kupası için mücadele ederek başlayan onlarca yıllık deneyimimiz, teknoloji ve tasarım bilgimiz şimdi Artemis dönemi için bir uzay giysisi tasarımına uygulanacak. Bu, insan yaratıcılığının ve inovasyonun uygarlığı ilerletme gücünün gerçek bir kutlamasıdır.”

AxEMU uzay giysisi astronotlara uzay keşfi için gelişmiş yetenekler sağlarken, NASA’ya Ay’a erişmek, Ay’da ve çevresinde yaşamak ve çalışmak için gereken ticari olarak geliştirilmiş insan sistemlerini sunacak.

Yenilikçi teknolojiler ile tasarımın bir arada kullanılacağı bu uzay giysilerinin Ay yüzeyinin daha önce hiç olmadığı kadar keşfedilmesini sağlayacağı söyleniyor. Bu yeni nesil uzay giysilerinin geliştirilmesi, uzay araştırmalarının ilerletilmesinde önemli bir kilometre taşı olarak görülebilir.