Mayıs 2 2023

Beynin mekanizmasını anlamaya adım adım…

Mayıs 2

12 YILLIK ÇALIŞMANIN ARDINDAN…

B

eyin, insan vücudunun en karmaşık parçasıdır. Bu üç kiloluk organ zekânın merkezi, duyuların yorumlayıcısı, vücut hareketlerinin başlatıcısı ve davranışların denetleyicisidir. Her bir düşüncemizi, eylemimizi, anımızı, duygumuzu ve dünya deneyimimizi beynimiz üretir. Bu karmaşık organ hakkında ipuçları elde etmek için yapılan araştırmalar bize beyin yapısı hakkında bazı bilgiler sağlasa da, beynin işleyişi hakkında eksiksiz bilgi sahibi değiliz. Ama bilim insanları uzun yıllara dayanan çığır açıcı araştırmalara imza atarak beyin mekanizmasıyla ilgili süreçleri çözmeye adım adım yaklaşıyor.

Johns Hopkins Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir ekibin bu kapsamda yaptığı araştırmanın sonuçları işte bu yüzden önem taşıyor. Araştırmacılar bir böceğin bugüne kadarki en gelişmiş beyin haritasını çıkardıklarını açıkladılar ki bu, bilim insanlarını düşünce mekanizmasını gerçek anlamda anlamaya yaklaştıran, nörobilimde dönüm noktası sayılabilecek bir başarı niteliği taşıyor. Hakemli bilimsel dergi Science’ta yayımlanan çalışmanın gelecekteki beyin araştırmalarının temelini oluşturması muhtemel gözüküyor.



Mayıs 2

Meyve sineği larvasının uzunluğunun 10 mm’den fazla olmadığını düşünürsek, bir haşhaş tohumundan daha küçük olan bir beynin oldukça basit bir yapıya sahip olduğunu varsayabiliriz. Ancak bu doğru bir varsayım olmaz. Zira bir meyve sineği larvasının beynindeki her bir sinir bağlantısını izleyen ayrıntılı diyagram şaşırtıcı derecede karmaşık bir yapıya işaret ediyor. 548.000 sinapsla birbirine bağlı 3.016 nörondan bahsediyoruz. İnsan beyninin meyve sineği larvasınınkinden çok daha karmaşık olduğu aşikâr ancak “connectome” olarak adlandırılan bu diyagram, bugüne kadarki en gelişmiş beyin haritası olma özelliğini taşıyor ve bu gelişme bilim insanlarının nörondan nörona sinyal hareketlerinin davranışa ve öğrenmeye nasıl yol açtığını anlamalarına fırsat tanıyor. Johns Hopkins’te biyomedikal mühendisi olarak görev yapan Joshua T. Vogelstein “Kim olduğumuzu ve nasıl düşündüğümüzü anlamak istiyorsak, bunun bir parçası da düşünce mekanizmasını anlamaktır,” diyor ve ekliyor: “Bunun anahtarı da nöronların birbirleriyle nasıl bağlantı kurduğunu bilmektir.”

Araştırmanın tamamlanma süresi 12 yıl!
Küçük bir beynin haritasını çıkarmak elbette sanıldığı kadar kolay değil… Ekip, bir elektron mikroskobu kullanarak organın binlerce dilimini taradıktan sonra her bir nöronu özenle fotoğraflamış. Tek bir nöronu görüntülemek yaklaşık bir gün sürmüş. Son adım ise aralarındaki yarım milyondan fazla bağlantının haritasını çıkarmak olmuş. Bu zorlu çaba tam 12 yıl sürmüş!

Bu çığır açan gelişmenin ardından akıllardaki soru şu: Bir sonraki adım ne olacak? Ekip bu soruya şöyle yanıt veriyor: Öğrenme ve karar verme gibi belirli davranışsal işlevlerde yer alan nöral yapı hakkında daha fazla bilgi edinmek! Gelişmeleri heyecan içinde bekliyoruz!