Mayıs 2 2023

Genç iklim aktivistleri Dünya’nın geleceği için mücadele ediyor

Mayıs 2

İKLİM MÜCADELESİNİN GENÇ AKTİVİSTLERİ

Ç

evresel değişim üzerinde etki yaratan ve gezegenimize sahip çıkmak için seslerini yükselten gençler bugünün küresel iklim eylemine öncülük ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki genç aktvistler plastik kullanımını azaltmaya yönelik girişimlerden ağaç dikme kampanyalarına kadar fark yaratan çalışmalara imza atıyor. Yani günümüzün gençleri çevre koruma hareketini devralmış durumda. İşte fark yaratan 5 ilham verici genç iklim aktivisti.

Mayıs 2

Greta Thunberg – İsveç
Greta Thunberg tüm dünyanın yakından tanıdığı öncü bir genç iklim aktivisti… 20 yaşındaki İsveçli Greta, 16 yaşındayken üne kavuştu ve Ağustos 2018’de Stockholm’deki parlamento binası önünde iklim için okul grevine başladı. Greta, iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkili çabalar talep etmek üzere sokaklara inerek dünya çapında 1,6 milyondan fazla gence harekete geçmeleri için ilham verdi. Fark yaratmak için yaşın bir önemi olmadığını düşünen Greta, 2018 yılında COP24 sırasında yaptığı konuşmada “Birkaç çocuk sadece okula gitmeyerek tüm dünyada manşetlere çıkabiliyorsa, gerçekten istersek hep birlikte neler yapabileceğimizi hayal edin” diyerek sesini tüm dünyaya bir kez daha duyurdu. Greta, iklim zirvelerinde yaptığı etkileyici konuşmalar ve yürüttüğü ses getiren çalışmalarla iklim mücadelesinin savunucusu olmaya devam ediyor.

Mayıs 2

Atlas Sarrafoğlu – Türkiye
16 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu 2019 yılının Mart ayından bu yana iklim aktivisti. Atlas, Greta Thunberg’in iklim krizine dikkat çekmek ve karar alıcıları harekete geçirmek için yaptığı küresel “iklim için okul grevi” çağrısına Türkiye’den yanıt veren ilk genç oldu. Greta’nın çağrısını Türkiye’deki arkadaşlarına ileten Atlas, çocuklar tarafından oluşan Gelecek İçin Cumalar (Fridays for Future) hareketinin Türkiye’deki kurucusu. İlk Küresel İklim Grevi’ni İstanbul Bebek Parkı’nda yapan Atlas ve arkadaşlarının etkinlikleri daha sonra Ankara, İzmir, Lüleburgaz, Diyarbakır, Hopa, Dalyan, Antalya, Bursa, Eskişehir, Konya ve Ayvalık’ta da çocuklar tarafından sahiplenildi ve geniş kitlelere yayıldı. İklim değişikliği ve iklim krizi hakkında araştırmalar yapmayı seven Atlas şimdilerde okullarda, panellerde ve toplantılarda çocuklara ve yetişkinlere iklim krizini ve bu kriz ile nasıl başa çıkılabileceğini anlatıyor. Farklı gazetelerde iklim ile ilgili yazılar yazıyor, dünyanın dört bir yanından iklim aktivistleri ile röportajlar yapıyor ve sosyal medyayı bu konu ile ilgili bilgileri paylaşmak için kullanıyor.



Mayıs 2

Tahsin Uddin – Bangladeş
25 yaşındaki Tahsin Uddin, iklim değişikliğinin etkilerine karşı savunmasız bir ülke olan Bangladeş’te bir iklim aktivisti. 2015 yılında kurduğu gençlik topluluğu “Lal Sabuj” aracılığıyla iklim değişikliği, kadına yönelik şiddet ve çocuk hakları konusunda kendi toplumundaki gençleri güçlendirmeyi hedefliyor. Tahsin Uddin bisikleti çevre dostu bir araç olarak tanıtıyor, gençleri mobil gazetecilik konusunda eğitiyor, aynı zamanda ağaç dikiyor ve temizlik çalışmaları düzenliyor. 2019 yılında New York’ta düzenlenen BM Gençlik İklim Zirvesi’nde Bangladeş’i temsil eden Tahsin Uddin gençleri ülkelerindeki iklim hareketine katılmaya çağırıyor: “İklim değişikliğinden biz gençler sorumlu olmasak da, bunun bizim üzerimizdeki etkisi daha büyük olacak.”

Mayıs 2

Nkosilathi Nyathi – Zimbabve
20 yaşındaki Nkosilathi Nyathi, Zimbabve’nin Victoria Falls kentinde yaşayan bir iklim aktivisti. İklim aktivizmine 10 yaşında okulunun çevre kulübüne katılarak başlayan Nkosilathi, 2015’ten beri UNICEF ve GreenLine Africa ile çalışıyor; iklim eylemini savunuyor, Zimbabve ve Afrika’daki gençlerin sesi olarak çalışmalar yürütüyor. 2019’da İspanya’daki COP25 İklim Zirvesi’ne giden ve burada küresel liderleri iklim ve biyoçeşitlilik sorunlarını acilen ele almaya çağıran Nkosilathi, Şubat 2020’de Victoria Falls’da düzenlenen Afrika Bölgesel Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nin altıncı oturumunda dünya liderlerinin önünde yaptığı tutkulu açılış konuşmasıyla tanınıyor. Nkosilathi Nyathi gençlerin iklim değişikliğinin etkilerini görmelerine ve hissetmelerine rağmen, birçoğunun neler olduğunu bilmediğini düşünüyor ve bunu değiştirmek istiyor: “Harekete geçmek için şu andan başka bir zaman yok.”

Mayıs 2

Leah Namugerwa – Uganda
19 yaşındaki Ugandalı genç iklim aktivisti Leah Namugerwa, ağaç dikme kampanyalarına öncülük ederek ve ülkesinde plastik poşet yasağının uygulanması için imza kampanyası başlatarak tanındı. Greta Thunberg’den ilham alarak Şubat 2019’da Fridays for Future Uganda ile okul grevlerine katılmaya başladı. Leah, 15. doğum gününde geleneksel bir doğum günü partisi yapmak yerine 200 ağaç dikti, doğum günlerini ağaç dikerek kutlamayı tercih edenlere fidan hediye eden bir girişim olan Birthday Trees projesini başlattı. Uganda hükümetine Paris İklim Anlaşması’nı tam olarak uygulaması için çağrıda bulunan Namugerwa şu sözlerle hafızalarımıza kazındı: “Çoğu insan çevreye yaptıklarını umursamıyor. Yetişkinlerin liderlik yapmaya istekli olmadıklarını fark ettim ve kendim gönüllü olmayı seçtim. Çevresel adaletsizlik benim için adaletsizliktir.”