Mayıs 2023

Küba’nın gizli mücevheri: Isla de la Juventud

Mayıs

ETKİLEYİCİ BİR ATMOSFER, DİNGİN BİR KÜBA DENEYİMİ

K

arayip Denizi’nde, Küba anakarasının güneyinde yer alan Isla de la Juventud geçmişteki korsan faaliyetleri ve devrim mücadeleleri ile yüzyıllara yayılan zengin bir tarihe sahip. Gelin önce Isla de la Juventud’un ilgi çekici tarihini hep birlikte inceleyelim.

Isla de la Juventud, 1494 yılında Kristof Kolomb’un gelişinden önce, yüzyıllar boyunca yerli Siboney halkının vatanı olmuş. Adanın bilinen en eski sakinleri olan bu halk çam ormanlarıyla kaplı iç kısımlarından kaçınarak, balık tutabilecekleri ve avlanabilecekleri kıyıya yakın yerlerde yaşamış. Adada gelişen Siboney kültüründen geriye ise Punta del Este Mağaraları’nda bulunan çizimler ile deniz kabuğu ve kemikten yapılmış mutfak eşyaları kalmış.

Mayıs

16. yüzyılın başlarında ise adayı İspanyollar sahiplenmiş. 17. ve 18. yüzyıllar boyunca o zamanki ismiyle Isla de Pinos (Çam Adası), önemli nakliye yolları üzerindeki stratejik konumu nedeniyle korsanlar için sığınak haline gelmiş. Henry Morgan ve Jean Lafitte gibi korsanlar, adayı baskınları için bir üs ve hazineleri için bir saklanma yeri olarak kullanmış. Adadaki gömülü korsan hazinelerine dair efsaneler yüzyıllar boyunca kulaktan kulağa yayılmış. Adanın Define Adası olarak anılmasının sebebi tam da bu!

19. yüzyılın sonlarına gelindiğinde Küba’da İspanyol koloni yönetiminin sona erdirilmesi için yürütülen mücadeleye tanıklık eden Isla de Pinos bu harekette önemli bir rol oynamış. Kübalı devrimci José Martí, adayı İspanyollara karşı yürütülen askeri operasyonlar için olası bir üs olarak değerlendirmiş. Isla de Pinos, Fidel Castro önderliğindeki Küba Devrimi’nde de kritik bir destinasyon olmuş. Fidel Castro ile aralarında kardeşi Raul Castro ve Ernesto Che Guevara’nın da bulunduğu yoldaşları, 1953 yılında Moncada Kışlası’na düzenlenen başarısız saldırının ardından adaya hapsedilmiş. Daha sonra bir af anlaşması kapsamında serbest bırakılıp 1959’daki başarılı devrime liderlik etmeye devam etmişler.

Adanın ismi 1978 yılına kadar Isla de Pinos olarak kalmış. Başkan Fidel Castro 1970’lerin sonlarında, adada yabancı öğrenciler için pek çok üniversite açmış ve 1978’de adanın adını Isla de la Juventud (Gençlik Adası) olarak değiştirilmiş. Üniversiteler 1990’ların sonunda kapanmış, ancak mirası adanın adında yaşamaya devam etmiş!

Mayıs

Büyüleyici bir biyoçeşitlilik
Günümüzde Isla de la Juventud sakin, dinlendirici, çok az ziyaretçisi olmasına rağmen eşsiz ve büyüleyici bir ada... Nesli tükenmekte olan timsahlara, papağanlara, köpekbalıklarına ve kaplumbağalara ev sahipliği yapıyor ve muhteşem bir biyoçeşitliliğe sahip. Cazibe merkezlerinin ötesinde şeker yumuşaklığındaki plajları, eşsiz kültürü, tarihi ve koruma altındaki yaban hayatı ile gürültülü rom barlarından çok daha farklı bir Küba deneyimi sunuyor.

Adaya anakaradan üç saatlik bir feribot veya kırk dakikalık bir uçak yolculuğu ile ulaşmak mümkün. Bununla birlikte, adanın uzaklığı çekiciliğinin bir parçası! Bir hafta sonunda kolayca keşfedilebileceğiniz Isla de la Juventud konuklarına ülkenin en iyi dalış deneyimlerinden bazılarını sunuyor. Adanın başkenti ise Nueva Gerona. Aynı takımadada, güney kıyı şeridinin tek büyük sahil beldesi olan Cayo Largo yer alıyor.

İşte Isla de la Juventud’a gittiğinizde ziyaret edebileceğiniz en güzel noktalar...

Sierra de las Casas: Bu alçak tepelere çıkan kısa, kolay ve eğlenceli bir yürüyüş sizi Isla de la Juventud’un en güzel manzaraları ile baş başa bırakıyor.

Museo Presidio Modelo: Fidel Castro’nun RN3859 numaralı mahkum olarak kaldığı hapishane şu anda müze olarak ziyaret edilebiliyor. Hapishanenin devasa yıkık hücre bloklarının etrafında yürüyüşe çıkarak, ürkütücü sayılabilecek atmosferine tanıklık edebilirsiniz.

Punta Francés: Burası gemi enkazlarından mağaralara, mercan duvarlarından tünellere kadar elliden fazla dalış alanı ve büyüleyici deniz yaşamıyla Küba’nın önde gelen dalış bölgelerinden biri.



Mayıs

Cuevas de Punta del Este: Bir zamanlar Siboney halkına ev sahipliği yapan bu atmosferik mağaralar, erken Kolomb öncesi sanatın önemli örneklerini barındırıyor.

Playa El Francés: Gümüş renkli kumları ve berrak sularıyla burası Isla de la Juventud’un en iyi plajı olma özelliğini taşıyor.

Cayo Largo: İguana kolonilerini görmek, mercan resiflerinde ve ıssız plajlarda şnorkelle yüzmek için Cayo Largo’nun çevresindeki koyları deneyebilirsiniz.