Mayıs 2023

Sıfır atık mutfakta alternatif pişirme yöntemi

Mayıs

BUZDOLABINDA KALMASIN, ÇORBAYA LEZZET KATSIN!

M

utfakta sıfır atık, hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemli bir konu. Gıda israfı ise günümüzde ciddi bir sorun. Ne yazık ki satın aldığımız gıdaların yaklaşık yüzde kırkı çöpe gidiyor; gıda israfı aynı zamanda doğal kaynakların tükenmesine ve çevre kirliliğine de yol açıyor. Tam da bu yüzden evlerimizde ve özellikle mutfaklarımızda sıfır atık hedefine odaklanmak önemli bir gündem maddesi olarak hayatlarımızda yer buluyor. Biz de bu konuyla ilgili neler yapabileceğimizi araştırırken, eski bir profesyonel aşçı ve yazar olan Tamar Adler’in sürdürülebilirlik teorisi ile karşılaştık. Adler’in felsefesi, kaliteli ve taze malzemeleri minimal bir müdahale ile birleştirerek lezzetli yemekler yapmak! Adler yemek tariflerinin yanı sıra, pişirme teknikleri ve gıda tarihine de odaklanan bir yazar. Yemeklerin tarihine bakarak, farklı kültürlerin yemek pişirme geleneklerini ve tariflerini keşfetmeyi seviyor. Onun için yemek pişirmek sadece bir iş değil, aynı zamanda bir öykü anlatımı!

Mayıs

Adler yeni kitabı “An Everlasting Meal Cookbook: Recipes for Leftovers A-Z” ile de bir öykü anlatıyor. Öykünün adı ise önemli bir çevresel soruna işaret ediyor: Gıda israfına nasıl son verilir? Gerçek şu ki çoğumuz buzdolabımızdaki her şeyi tüketmek için çabalıyoruz ve iş yemek artıklarına gelince tıkanıp kalıyoruz. Tamar Adler işte bu noktada bize yardımcı oluyor. Çöpe gidecek yemek artıklarının kaderini değiştirerek ortaya lezzetli tarifler çıkarıyor. Fazladan patates ya da et, artan narenciye kabukları ya da soğuk pirinç, bir kavanozdaki son birkaç zeytin ya da kahvaltılıkta kalan peynir kırıntıları... Adler’in hepsi için iştah açıcı bir çözümü var. Buzdolabında pişirme tanımı ise buzdolabında kalan artık bir malzemeyi başka bir malzemeyle saklama eylemini ifade ediyor; örneğin haşlanmış yumurtanın kalan yarısını bir çorba kabında saklamak gibi. Yumurta buzdolabında bir gece geçirdikten sonra çorbaya tat ve hacim katıyor. Yumurta ve çorba birlikte yeni bir lezzet ortaya çıkarıyor, üstelik ikisi de ziyan olmuyor.



Mayıs

Adler kitabında her türlü yemek artığını değerlendirmek için 1.500’den fazla kolay ve yaratıcı fikir sunuyor. Artık malzemelerin de en az tazeleri kadar lezzetli olabileceğine inanan Adler, bu malzemeleri değerlendirmenin gıda israfını azaltmanın ve sürdürülebilir yaşamanın önemli bir parçası olduğuna inanıyor. Örneğin Adler’in mutfağında bir yemekten artakalan kavrulmuş sebzeler enfes bir sos haline gelebiliyor veya artan pirinç bir sütlaca dönüşebiliyor. Adler’in artıklarla yemek pişirme yaklaşımı hem pratik hem de ilham verici. Yeni kitabı “An Everlasting Meal Cookbook: Recipes for Leftovers A-Z” ise artık malzemeleri hem sürdürülebilir hem de lezzetli ve doyurucu yemeklere dönüştürmenin yollarını arayanlar için rehber niteliğinde bir kaynak. Mutfakta sıfır atık prensibini benimsemek isteyen herkes mutlaka göz atmalı!