M
utfakta sıfır atık, hem ekonomik hem de çevresel açıdan
önemli bir konu. Gıda israfı ise günümüzde ciddi bir sorun.
Ne yazık ki satın aldığımız gıdaların yaklaşık yüzde kırkı
çöpe gidiyor; gıda israfı aynı zamanda doğal kaynakların
tükenmesine ve çevre kirliliğine de yol açıyor. Tam da bu yüzden
evlerimizde ve özellikle mutfaklarımızda sıfır atık hedefine odaklanmak
önemli bir gündem maddesi olarak hayatlarımızda yer buluyor.
Biz de bu konuyla ilgili neler yapabileceğimizi araştırırken, eski bir
profesyonel aşçı ve yazar olan Tamar Adler’in sürdürülebilirlik teorisi
ile karşılaştık. Adler’in felsefesi, kaliteli ve taze malzemeleri minimal
bir müdahale ile birleştirerek lezzetli yemekler yapmak! Adler yemek
tariflerinin yanı sıra, pişirme teknikleri ve gıda tarihine de odaklanan
bir yazar. Yemeklerin tarihine bakarak, farklı kültürlerin yemek pişirme
geleneklerini ve tariflerini keşfetmeyi seviyor. Onun için yemek pişirmek
sadece bir iş değil, aynı zamanda bir öykü anlatımı!
Adler yeni kitabı “An Everlasting Meal Cookbook: Recipes for Leftovers
A-Z” ile de bir öykü anlatıyor. Öykünün adı ise önemli bir çevresel soruna
işaret ediyor: Gıda israfına nasıl son verilir? Gerçek şu ki çoğumuz
buzdolabımızdaki her şeyi tüketmek için çabalıyoruz ve iş yemek
artıklarına gelince tıkanıp kalıyoruz. Tamar Adler işte bu noktada bize
yardımcı oluyor. Çöpe gidecek yemek artıklarının kaderini değiştirerek
ortaya lezzetli tarifler çıkarıyor. Fazladan patates ya da et, artan narenciye
kabukları ya da soğuk pirinç, bir kavanozdaki son birkaç zeytin ya da
kahvaltılıkta kalan peynir kırıntıları... Adler’in hepsi için iştah açıcı bir
çözümü var. Buzdolabında pişirme tanımı ise buzdolabında kalan artık bir
malzemeyi başka bir malzemeyle saklama eylemini ifade ediyor; örneğin
haşlanmış yumurtanın kalan yarısını bir çorba kabında saklamak gibi.
Yumurta buzdolabında bir gece geçirdikten sonra çorbaya tat ve hacim
katıyor. Yumurta ve çorba birlikte yeni bir lezzet ortaya çıkarıyor, üstelik
ikisi de ziyan olmuyor.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Adler kitabında her türlü yemek artığını değerlendirmek için 1.500’den
fazla kolay ve yaratıcı fikir sunuyor. Artık malzemelerin de en az
tazeleri kadar lezzetli olabileceğine inanan Adler, bu malzemeleri
değerlendirmenin gıda israfını azaltmanın ve sürdürülebilir yaşamanın
önemli bir parçası olduğuna inanıyor. Örneğin Adler’in mutfağında bir
yemekten artakalan kavrulmuş sebzeler enfes bir sos haline gelebiliyor
veya artan pirinç bir sütlaca dönüşebiliyor.
Adler’in artıklarla yemek pişirme yaklaşımı hem pratik hem de ilham
verici. Yeni kitabı “An Everlasting Meal Cookbook: Recipes for Leftovers
A-Z” ise artık malzemeleri hem sürdürülebilir hem de lezzetli ve doyurucu
yemeklere dönüştürmenin yollarını arayanlar için rehber niteliğinde bir
kaynak. Mutfakta sıfır atık prensibini benimsemek isteyen herkes mutlaka
göz atmalı!