Ocak 2023

Neuralink hakkında her şey!

Ocak

ÇÖZÜM MÜ, SORUN MU?

E

lon Musk ve bir grup mühendis tarafından 2016 yılında yeni bir marka kuruldu: Neuralink. Ekibin açıkladığına göre, amaçları beyin ve bilgisayar arasında iletişimi sağlayacak bir arayüz inşa etmek. Bu sayede felçli insanlara yardım edebilecek, onların kendi başlarına hareket etmesini sağlayabilecekler. Bu teknoloji, şirket kurulduğu yıldan bugüne çok konuşuldu. Ancak elbette son aşamalara geldikçe deneylerin seviyesi arttı ve şimdilerde Neuralink hayvanlar üzerinde yaptığı deneylerle anılıyor. Bugüne gelmeden önce dilerseniz hikâyeyi en baştan alalım.

Ocak

Neuralink aslında bir cihaz. Bilgisayar veya telefon gibi başka cihazlara iletilebilecek nöral sinyalleri işleyen bir çipi bulunuyor. Bu çip beyne takılıyor. Şirketin söylediğine göre, bir kişinin potansiyel olarak bir klavyeyi ya da mouse’u yalnızca düşünceleriyle oynatması mümkün olacak. Hatta Musk’ın 2021 yılında iddia ettiğine göre, Neuralink felçli bir bireyin akıllı telefonu parmaklarıyla kullanan birinden çok daha hızlı kullanmasını sağlayacak.

Ayrıca cihazın ileriki safhalarında vücuttaki nöral aktiviteyi eski haline getirebileceğine ve omurilik yaralanması olanların uzuvlarını hareket ettirmesine imkân tanıyacağına inanılıyor. San Francisco ve Austin merkezli şirket ayrıca Alzheimer ve demans gibi nörolojik durumları iyileştirmeyi de hedefliyor. Felçli insanların tekrar yürümesi, görme engellilerin görmesi ve bedensel engelli insanların ihtiyaç duyacakları harekete kavuşması öncelikli hedef.

Ocak

Ancak şu anda tahmini hedeflerin gerisinde oldukları düşünülüyor. Zira Musk, önce insan deneylerine başlayacakları tarihi kaçırdı. Ardından henüz bu deneyler için gerekli onayların alınmadığı ortaya çıktı. Her şeye rağmen Musk, aralık ayının başında altı ay içinde insanlı deneylere başlayacağı haberini duyurmaktan geri kalmadı.

Tüm bunların yanında şirket şu an federal bir soruşturmayla karşı karşıya. Zira teslim zamanı yaklaştıkça hayvanlar üzerinde yapılan ve aceleye gelen testlerin gereksiz acı ve ölümlere neden olduğu iddia ediliyor. Reuters’a göre şirket, 2018’den bu yana yapılan deneylerin ardından 280’den fazla koyun, domuz ve maymun da dahil olmak üzere toplamda yaklaşık 1.500 hayvanın ölümüne sebep oldu. Bunun gibi bilimsel araştırmalar sırasında hayvanların sıklıkla kullanıldığı ve bunun ağır sonuçlarının olduğu henüz önlenemeyen bir gerçek olmakla birlikte, Neuralink uğruna ölen hayvanların, Musk’ın baskıları ve projeyi bir an önce bitirme kaygısı yüzünden yaşandığı söyleniyor.



Ocak

Globalnews’ün haberine göre Musk, yıllar içinde birkaç kez çalışanlarının daha hızlı hareket etmelerini sağlamak için onlara başlarına bir bomba bağlandığını hayal etmelerini söyledi. Bu tavrı yalnızca çalışanları strese sokmuyor, aynı zamanda hayvan ölümlerinin de artmasına neden oluyor. Geleneksel araştırma metotları, bir hayvan üzerinde her seferinde bir unsurun test edilmesini gerektiriyor. Oysa çalışanlarının Reuters’a ilettiğine göre, Musk süreden kazanmak için aynı anda birkaç unsurun test edildiği bir yöntem uygulanması konusunda ısrarcı. Bu da birkaç teste tabi tutulan hayvanların dayanamamasına ve sonunda ölmesine sebebiyet veriyor.

Görünen o ki, Elon Musk ne kadar acele ederse o kadar sıkıntı yaşanıyor. Bu, bazen gelişmelerin hiç de hafife alınmaması gerektiğine dair bir işaret olabiliyor. Evet, Neuralink piyasaya çıkarsa hiç kuşkusuz milyonlarca insan refaha kavuşabilecek. Fakat sorular bununla bitmiyor. Örneğin, ihtiyaç duyan herkes ona kolayca ulaşabilecek mi? Musk, hırslarını bir kenara bırakıp gelişmelerin kendi rayında gitmesine izin verebilecek mi? Bekleyip göreceğiz...