Z
engin bir mutfak ve leziz bir yolculuk dendiğinde aklınıza ilk
gelen isimlerden biri bir Afrika ülkesi olmayabilir ancak Kenya
doğal manzarasının yanı sıra topraklarında barındırdığı 40’tan
fazla etnik grupla beslenen kültürünü gastronomisine de
yansıtıyor. EuroNews’ün haberine göre bu özellikleri dünyaya duyurmak
isteyen Kenya turizm kurulu gezginlerin gastronomik rotasında yer almak
için çalışıyor. Biz de bunun nedenlerine ve dolayısıyla Kenya mutfağında
sizi nelerin beklediğine bakalım dedik.
Taze ürün: Kenya, geleneksel ve uluslararası birçok yemekte kullanılan
taze meyve ve sebzelerin önemli bir üreticisi konumunda. Avokado,
mango, ananas ve domates gibi yerel olarak yetiştirilen ürünlerden
bazılarını yerinde yemek deneyimlerin en güzeli.
Baharat sevenlere: Kenya mutfağı acı biber, zencefil ve sarımsak
gibi baharatların kullanımıyla tanınır. Eğer baharatlı yemeklerden
hoşlanıyorsanız, Kenya’da cennetteymiş gibi hissedeceksiniz. Nyama
choma (ızgara et), ugali (mısır unu) ve sambusa (et veya sebze ile
doldurulmuş kızarmış hamur işleri) gibi baharatla tatlandırılmış Kenya
imza yemeklerinden bazılarını mutlaka deneyin.
Sokak lezzetleri: Gurmeler bir ülkenin tatlarını en iyi sokak lezzetlerinden
alındığını söyler. Kenya ise bu yemek deneyimi için harika bir yerdir. Zira
arkadaşlarınızla veya ailenizle yemeğin tadını çıkarabileceğiniz çok sayıda
açık hava kafe ve restoran var. Mshikaki (ızgara et veya sebze şişleri) ve
chapati (gözleme) gibi sokak lezzetlerini mutlaka deneyin.
Kaliteli yemek: Evet sokak lezzetleri güzel ama Kenya mutfağı sadece
bunlardan ibaret değil. Eğer kaliteli şefler tarafından yerel lezzetlerin
harmanlandığı lüks bir sofrada yemek yemek isterseniz çok sayıda
bulunan restoranlardan birinde mutlaka yer ayırtmalısınız.
Şarap eşleştirmeleri: Kenya aynı zamanda büyüyen bir şarap endüstrisine
de ev sahipliği yapıyor ve birçok şarap imalathanesi ödüllü şarap
üretiminde. Yemeğinizle birlikte yerel şaraplardan bazılarını mutlaka
deneyin; Kenya mutfağıyla ne kadar iyi eşleştiklerine şaşırabilirsiniz.
Uluslararası mutfak: Geleneksel Afrika mutfağının yanı sıra Kenya’da
İtalyan, Hint ve Çin yemeklerine kadar her şeyi sunan çok çeşitli
uluslararası restoranlar da bulunuyor. Canınız ister makarna ister pad
thai çeksin, Kenya’da damak tadınıza uygun bir şeyler bulacağınızdan
emin olabilirsiniz. Yani Kenya mutfağı güzelliğini yalnızca yerel kültürle
harmanlanmasından değil dünya mutfağının da iyi kullanmasından alıyor.
Nereye gitmeli?
Kenya’nın gastronomik lezzetlerini deneyimlemek için birçok harika yer
var. İşte önerilerimizden birkaçı:
Kenya’nın başkenti Nairobi, kültürlerin ve mutfakların kaynaştığı bir
potadır. Burada geleneksel Kenya yemeklerinden uluslararası yemeklere
kadar her şeyi bulabilirsiniz. Nyama choma ve ugali gibi şehrin imza
yemeklerini mutlaka deneyin.
Hint Okyanusu kıyısında yer alan bir sahil kenti olan Mombasa, deniz
ürünleriyle ünlüdür. Yiyebileceğiniz en taze balık ve deniz ürünlerini
burada bulabilirsiniz.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kenya açıklarında yer alan küçük bir ada olan Lamu, Svahili kültürü ve
mutfağıyla tanınır. Samaki wa kani (Hindistan cevizi sütünde pişirilmiş
balık) ve pulau (et veya sebzeyle pişirilmiş pilav) gibi adanın kendine özgü
yemeklerini tatmalısınız.
Büyük Rift Vadisi’nde yer alan bir kasaba olan Maralal, Maasai kültürü ve
mutfağıyla tanınır. İrio (patates püresi ve yeşillikler) ve githeri (mısır ve
fasulye) bölgenin imza yemeklerinden.
Mombasa’nın kuzeyinde yer alan bir sahil kenti olan Malindi, Portekiz
ve Arap etkileriyle bilinmektedir. Mchuzi wa samaki (balık güveci) ve
sambusa şehrin imza yemekleri arasında.
Son olarak Kenya’yı gastronomik bir gezi için ziyaret etmek için en iyi
zamanın temmuzdan eylüle kadar süren kurak mevsim olduğunu da
unutmamakta fayda var.