Temmuz 2 2023

Alkolsüz kokteyl “mocktail” modası dünyaya yayılıyor

Temmuz 2

TEK SINIR HAYAL GÜCÜNÜZ!

G

eçen yıl New York’ta açılan ve o zamandan beri Los Angeles ve Seattle gibi diğer şehirlere de yayılan Absence of Proof, ülke genelinde giderek artan sayıda içkisiz gece hayatı seçeneklerinden biri. Son yıllarda ABD’nin büyük şehirlerinde mantar gibi çoğalan pop-up etkinlikler ve barlar, hem içki içmeyenlere hem de alkolden uzak bir gece geçirmek isteyenlere yönelik olarak pazarlanıyor. İster kişisel sebepler ister sağlık isterse yalnızca tercih meselesi olsun, bu yönelim içinde alkol bulunmayan kokteylleri yani mocktailleri şaha kaldırdı.

Temmuz 2

Mocktailler herhangi bir alkollü içerik kullanmasalar da, bir kokteyl kadar sofistike ve ferahlatıcı olacak şekilde karıştırılabilirler. Eğer ne yaptığınızı biliyorsanız, sonuçları da mükemmel olacaktır. Merriam-Webster sözlüğüne göre mocktail kelimesi ilk kez 1916 yılında kullanılmış. Bu da mocktailin en az bir asırdır ve hatta muhtemelen daha uzun süredir var olduğu anlamına geliyor. Kuşkusuz, dünyadaki en ünlü mocktail Shirley Temple’dı -kimilerine göre de hâlâ öyle. Bu grenadin, zencefilli gazoz ve limon suyunun klasik kombinasyonunu ilk kimin icat ettiğine dair birkaç iddia var. Zira Beverly Hills’ten Hawaii’ye kadar, Hollywood’un bu çocuk yıldızı, ailesiyle birlikte ziyarete geldiğinde bu mocktaili icat ettiğini iddia eden birçok restoran ve işletme bu işten iyi para kazandı. Time’da yer alan bir makaleye göreyse hikâye şöyle: Shirley ailesiyle birlikte bir restoranda yemek yerken Old Fashioned kokteyl içer. Ancak kendisi içemediği için öfke krizi geçiren yıldızı sakinleştirmek üzere panikleyen garsonlar o an içinde Old Fashioned’a benzeyen bir içecek icat ederler. Zaten mocktail söz konusu olduğunda lezzet hayal gücünüzle sınırlıdır. Tıpkı kokteyllerde olduğu gibi, farklı tat profilleri ve aromalarla oynayabilirsiniz.

Temmuz 2

Mocktaillerde farklı tatları kapsayan çok çeşitli malzemeler kullanılır; hatta bu malzemelerin birçoğu burbon, cin, vermut, bitter ve barmen setindeki diğer temel malzemelerin tadını taklit edecek şekilde seçilir. Aslında bir mocktail hazırlamak kolay değil, neredeyse mükemmel dengelenmiş bir alkollü içecek yapmak kadar karmaşık olabilir. Yaygın malzemeler arasındaysa doğru oranlarda karıştırılmış meyve suları, gazlı içecekler, demlenmiş sular ve diğer birçok alkolsüz bileşen yer alır.



Temmuz 2

Peki neler yapabilirsiniz? Ekşi bir mocktail istiyorsanız limon ve misket limonu tercih edebilirsiniz. Gazlı bir içecek için mocktailinizi soda, zencefilli gazoz veya limonata ile doldurabilirsiniz. Çiçeksi bir dokunuş katmak için biraz mürver çiçeği, gül veya lavanta şurubu eklemelisiniz. En iyi kısmı mı? Şurubunuzu şişeleyebilir ve buzdolabında saklayabilirsiniz. Bitkilerle tatlandırılmış cin kokteyllerini seviyorsanız biberiye, fesleğen ve kekikle mocktail versiyonlarını yapmayı deneyebilirsiniz. Narenciye esintileri içeren acı mocktaillerden meyveli uzun içeceklere, düşük kalorili zayıf mocktaillere, tatlı kalorili mocktaillere ve rahat bir gece için iç ısıtıcı mocktaillere kadar yaratmak mümkün. Söz konusu mocktail olduğunda gerçekten hiçbir kural yoktur.

Kokteylle mocktail arasındaki tek gerçek fark alkol; bunun dışında, bir kokteylin görünüm, doku, aroma ve hatta tat olarak yapabildiği her şeyi bir mocktail taklit edebilir, özellikle de doğru türde kokteyl bardaklarında servis edildiğinde, gerisi sizin hayal gücünüze kalmış!