G
eçen yıl New York’ta açılan ve o zamandan beri Los Angeles
ve Seattle gibi diğer şehirlere de yayılan Absence of Proof,
ülke genelinde giderek artan sayıda içkisiz gece hayatı
seçeneklerinden biri. Son yıllarda ABD’nin büyük şehirlerinde
mantar gibi çoğalan pop-up etkinlikler ve barlar, hem içki içmeyenlere
hem de alkolden uzak bir gece geçirmek isteyenlere yönelik olarak
pazarlanıyor. İster kişisel sebepler ister sağlık isterse yalnızca tercih
meselesi olsun, bu yönelim içinde alkol bulunmayan kokteylleri yani
mocktailleri şaha kaldırdı.
Mocktailler herhangi bir alkollü içerik kullanmasalar da, bir kokteyl kadar
sofistike ve ferahlatıcı olacak şekilde karıştırılabilirler. Eğer ne yaptığınızı
biliyorsanız, sonuçları da mükemmel olacaktır. Merriam-Webster
sözlüğüne göre mocktail kelimesi ilk kez 1916 yılında kullanılmış. Bu da
mocktailin en az bir asırdır ve hatta muhtemelen daha uzun süredir var
olduğu anlamına geliyor. Kuşkusuz, dünyadaki en ünlü mocktail Shirley
Temple’dı -kimilerine göre de hâlâ öyle. Bu grenadin, zencefilli gazoz ve
limon suyunun klasik kombinasyonunu ilk kimin icat ettiğine dair birkaç
iddia var. Zira Beverly Hills’ten Hawaii’ye kadar, Hollywood’un bu çocuk
yıldızı, ailesiyle birlikte ziyarete geldiğinde bu mocktaili icat ettiğini iddia
eden birçok restoran ve işletme bu işten iyi para kazandı. Time’da yer alan
bir makaleye göreyse hikâye şöyle: Shirley ailesiyle birlikte bir restoranda
yemek yerken Old Fashioned kokteyl içer. Ancak kendisi içemediği için
öfke krizi geçiren yıldızı sakinleştirmek üzere panikleyen garsonlar o an
içinde Old Fashioned’a benzeyen bir içecek icat ederler. Zaten mocktail
söz konusu olduğunda lezzet hayal gücünüzle sınırlıdır. Tıpkı kokteyllerde
olduğu gibi, farklı tat profilleri ve aromalarla oynayabilirsiniz.
Mocktaillerde farklı tatları kapsayan çok çeşitli malzemeler kullanılır;
hatta bu malzemelerin birçoğu burbon, cin, vermut, bitter ve barmen
setindeki diğer temel malzemelerin tadını taklit edecek şekilde seçilir.
Aslında bir mocktail hazırlamak kolay değil, neredeyse mükemmel
dengelenmiş bir alkollü içecek yapmak kadar karmaşık olabilir. Yaygın
malzemeler arasındaysa doğru oranlarda karıştırılmış meyve suları, gazlı
içecekler, demlenmiş sular ve diğer birçok alkolsüz bileşen yer alır.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Peki neler yapabilirsiniz? Ekşi bir mocktail istiyorsanız limon ve misket
limonu tercih edebilirsiniz. Gazlı bir içecek için mocktailinizi soda,
zencefilli gazoz veya limonata ile doldurabilirsiniz. Çiçeksi bir dokunuş
katmak için biraz mürver çiçeği, gül veya lavanta şurubu eklemelisiniz. En
iyi kısmı mı? Şurubunuzu şişeleyebilir ve buzdolabında saklayabilirsiniz.
Bitkilerle tatlandırılmış cin kokteyllerini seviyorsanız biberiye, fesleğen
ve kekikle mocktail versiyonlarını yapmayı deneyebilirsiniz. Narenciye
esintileri içeren acı mocktaillerden meyveli uzun içeceklere, düşük kalorili
zayıf mocktaillere, tatlı kalorili mocktaillere ve rahat bir gece için iç ısıtıcı
mocktaillere kadar yaratmak mümkün. Söz konusu mocktail olduğunda
gerçekten hiçbir kural yoktur.
Kokteylle mocktail arasındaki tek gerçek fark alkol; bunun dışında, bir
kokteylin görünüm, doku, aroma ve hatta tat olarak yapabildiği her şeyi
bir mocktail taklit edebilir, özellikle de doğru türde kokteyl bardaklarında
servis edildiğinde, gerisi sizin hayal gücünüze kalmış!