Temmuz 2023

Lüks çantalar iyi bir yatırım mı?

Temmuz

YATIRIMCILARIN GÖZÜ BU ÇANTALARDA!

S

adece son on yılda, klasik bir Chanel çantanın fiyatı yüzde 100 artarak yalnızca moda hayranları için değil, yatırımcılar için de daha çok aranan bir ürün haline geldi. Hatta doğruyu söylemek gerekirse çantanın fiyatı borsayı da altını da geride bıraktı ve üstelik yavaşlayacak gibi de durmuyor. Ancak sadece Chanel değil, diğer tasarım çantaların, mücevherlerin ve saatlerin de fiyatı durmadan artıyor. Bunu fark eden yatırımcılar gözlerini çantalara dikti bile, peki lüks çantalara yatırım yapmak akıllıca bir seçim mi?

Temmuz

Profesyonel yatırımcı, finans piyasaları uzmanı, tüccar ve yatırımcılara yönelik bir online öğrenme platformunun kurucusu olan Thomas Kralow SCMP internet sitesine verdiği röportajda, “Çoğu durumda cevap hayırdır,” diyor. “Bir eşya kullanıldığı anda değeri anında düşmeye başlar. El değmeden saklansa bile, bir çantanın fiyatı moda trendlerindeki, tüketici tercihlerindeki ve ekonominin durumundaki değişikliklerden etkilenebilir.”
Kralow şöyle devam ediyor: “Ayrıca, lüks çanta piyasası son derece spekülatif ve dalgalanmalara açık, bu nedenle eski bir marka tarafından üretilen ve çok arzu edilen bir ürününüz yoksa, zaman içinde değerini koruyup korumayacağını tahmin etmek imkânsız.” Ancak bu durum son yıllarda yavaş yavaş değişiyor gibi görünüyor. Kralow, “Eski markaların fiyatlarını önemli ölçüde artırmasıyla durum değişti. Daha yüksek fiyat etiketleri tipik olarak daha az satılması anlamına geliyor ve zamanla bu kıtlık yeniden satış fiyatlarını yükseltiyor” diye ekliyor.

Temmuz

Geçtiğimiz on yıl içinde borsa yüzde 10 üzerinde arttı ancak bir Chanel çanta, 24 ayar altın tokasını daha ucuz malzemelerle değiştirdikten sonra bile yüzde 100’e varan oranda değer kazanmaya devam etti. 2005 yılında markanın klasik çantalarından birinin fiyatı 1.650 ABD doları iken bugünlerde değeri 10.000 ABD dolarının üzerinde. Kralow yatırım yapmayın dese de kısa süre önce gerçekleşen bir eylemi de örnek gösteriyor. Christina Ricci boşanmasını finanse etmek için kısa bir süre önce Chanel çanta koleksiyonunu sattı ve onları gerçek birer yatırım nesnesi olarak kullanmış oldu. Bununla birlikte talep gören marka yalnızca Chanel değil elbette. Bir Hermès Birkin’i 2000 yılında 4 bin dolara alabilirken şimdilerde bu rakam 11 bin dolar civarında. Sonuç olarak lüks markalar harika yatırımlar olabilir diyen Kralow ekliyor, “bu gerçekten markaya ve ürününe bağlı.”

Hangi markalara veya çantalara yatırım yapacağınızdan emin değil misiniz? İşte Kralow’un önerileri:



Temmuz

1. Zamansız bir dikiş seçin. Örneğin, Dior Saddle Bag her 20 yılda bir moda olurken, klasik Chanel Flap Bag’in modası asla geçmez. Eğer modaya uygun bir ürüne yatırım yaparsanız, büyük ihtimalle onu yıllarca, hatta on yıllarca satamazsınız.

Temmuz

2. Diğer taraftan, tüm zamanların en pahalı çantalarından biri olan ve açık artırmada 440.000 ABD dolarının üzerinde bir fiyata satılan Himalaya Birkin ya da Ombré Birkin gibi benzersiz ve sınırlı sayıda üretilen lüks parçalar değer kazanmaya devam edebilir. Yine de bu çantaların fiyatları size pahalıya mal olacaktır.

3. Nötr tasarım ve renkleri tercih edin, çünkü bunlar her zaman talep görür. Belirli bir renk veya desenin modasının geçmesi ve yatırımınızı daha sonraki bir aşamada satmanızı zorlaştırması riski olmadığı için bu daha güvenli bir bahistir.

4. Yeniden satarken ürününüzün meşruiyetini kanıtlamanıza yardımcı olabilecek orijinallik sertifikasını ve orijinal ambalajını sakladığınızdan emin olun. Bunları güvenli bir şekilde saklayın.

5. Mücevher ve saat gibi diğer lüks aksesuarlara da yatırım yapmayı düşünebilirsiniz zira Rolex ve Patek Philippe gibi markaların değeri sürekli arttığı da bilinen bir gerçektir.