G
üneş haddinden fazla ısıtmaya başlar başlamaz akla düşen ilk
lezzet olan dondurmanın hikâyesi antik çağlara kadar uzanıyor.
Bazı tarihçiler tatlandırılmış yemeklerin dondurulması fikrinin
M.Ö. 200 yıllarında Çin’de ortaya çıktığına inanıyor. Çinliler
karı meyve ve balla karıştırarak bir anlamda dondurmanın en erken
formunu bulmuş olabilirler. Bu krallara layık ikram önce Pers’e (şimdiki
İran) ardından Arap dünyasına ulaşmış söylenene göre.
Orta Çağa gelindiğinde ise Arap tüccarlar dondurmanın sırrını Avrupa’ya
taşımış. Ama bugün bildiğimiz o mükemmel lezzetin tarifini bulanın İtalya
olduğunu söylüyor tarih kitapları. İtalyan şefler 16. yüzyılda süt, şeker ve
doğal aromaları birleştirerek kremsi ve lezzetli dondurmalar ya da onların
deyimiyle gelatolar yaratmayı keşfetmiş. İlk gelatonun genellikle kraliyet
ailesi ve varlıklı kişiler için servis edildiğini söylesek çok da şaşırtıcı olmaz
sanırız. Dondurma yolculuğunu kraliyet evlilikleriyle İtalya’dan Fransa’ya
oradan da dünyaya taşımış… Atlantik’i aşıp Amerikan kolonilerine
ulaştığında takvimler 18. yüzyılı gösteriyormuş. Amerika’da dondurmaya
dair ilk resmi kayıt, Maryland Valisi Thomas Bladen’in bir akşam yemeği
davetinde dondurma ikram ettiği 1744 yılına dayanıyor.
Koloniler zenginleşip ticaret yolları genişledikçe, dondurma genel nüfus
için daha erişilebilir hale gelmiş. 1776 yılında Amerika’nın ilk dondurma
salonu New York’ta açılmış ve ülkenin bu dondurulmuş lezzetle olan kalıcı
aşk ilişkisinin yolunu açmıştır.
19. yüzyıldaki sanayi devrimi ise dondurmanın da devrimi oldu. İlk patenti
1850’li yıllarda alınan dondurma makinesi, bu tatlıyı yapmak için gerekli
buzun toplanması gibi zahmetli işi ortadan kaldırdı. Artık üretimi daha
verimli ve az maliyetli hale gelen dondurma herkes için mümkündü!
Günümüze geldiğimizdeyse onlarca çeşidine istediğimiz anda ulaşma
keyfi bir yana yeni makineler sayesinde artık evlerimizde de ona çabucak
ulaşabiliyoruz. İşte bunlardan birkaçı.
Smeg
Dış tasarımının zarifliği ile her türlü mutfak aletinde göze ilk çarpan
marka Smeg, güzel olduğu kadar kullanışlı da. Hem yoğurt hem de
dondurma yapma imkânı sağlayan makine 1,1 litrelik hacmi ile hem
kendinize hem de sevdiklerinize yeteri kadar dondurma yapmanıza
yardımcı olacak.
Wmf Kitchen Minis
Makinenin en sevilen özelliklerinden biri dondurmaya o kremamsı
kıvamını veren karıştırma işlemini de soğutmayla birlikte yapması. Zaman
ayarı ve 300 ml haznesiyle herkesin kolaylıkla dondurma yapabilmesine
olanak tanıyacak bir makine.
Cuisinart ICE100E
Yalnızca dondurma değil, dondurulmuş yoğurt ve sorbe de yapmak
isterseniz işte size göre bir makine. İki adet birer litrelik haznesiyle
Cuisinart ICE100E epey geniş bir kapasiteye sahip. Tam otomatik ve
karıştırma özelliği de mevcut. Ayrıca hazırladığı dondurmaları 10 dakikaya
kadar daha soğuk tutuyor.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bood Cmx-96
Anlık ve hemen tüketimlik lezzetler yapmak istiyorsanız bu makine size
göre olabilir. 0,7 litre kapasiteli dondurma makinesinin kullanımı oldukça
basit ama yine de leziz dondurmalar yapmak için birebir.
Yonanas Vegan
Baştan sona sağlıklı bir seçim yapmak isterseniz Yonanas Vegan iyi
bir seçenek. Basit kullanımı, kolay temizlenen ve bulaşık makinesinde
yıkanabilen parçalarıyla 40’a yakın sağlıklı tarif içeren kitapçığıyla hem
sağlıklı hem de leziz dondurmalar yapmanızı sağlar.