Temmuz 2023

Yaz güzeli: Dondurma

Temmuz

KRALLARA LAYIK İKRAM

G

üneş haddinden fazla ısıtmaya başlar başlamaz akla düşen ilk lezzet olan dondurmanın hikâyesi antik çağlara kadar uzanıyor. Bazı tarihçiler tatlandırılmış yemeklerin dondurulması fikrinin M.Ö. 200 yıllarında Çin’de ortaya çıktığına inanıyor. Çinliler karı meyve ve balla karıştırarak bir anlamda dondurmanın en erken formunu bulmuş olabilirler. Bu krallara layık ikram önce Pers’e (şimdiki İran) ardından Arap dünyasına ulaşmış söylenene göre.

Orta Çağa gelindiğinde ise Arap tüccarlar dondurmanın sırrını Avrupa’ya taşımış. Ama bugün bildiğimiz o mükemmel lezzetin tarifini bulanın İtalya olduğunu söylüyor tarih kitapları. İtalyan şefler 16. yüzyılda süt, şeker ve doğal aromaları birleştirerek kremsi ve lezzetli dondurmalar ya da onların deyimiyle gelatolar yaratmayı keşfetmiş. İlk gelatonun genellikle kraliyet ailesi ve varlıklı kişiler için servis edildiğini söylesek çok da şaşırtıcı olmaz sanırız. Dondurma yolculuğunu kraliyet evlilikleriyle İtalya’dan Fransa’ya oradan da dünyaya taşımış… Atlantik’i aşıp Amerikan kolonilerine ulaştığında takvimler 18. yüzyılı gösteriyormuş. Amerika’da dondurmaya dair ilk resmi kayıt, Maryland Valisi Thomas Bladen’in bir akşam yemeği davetinde dondurma ikram ettiği 1744 yılına dayanıyor.
Koloniler zenginleşip ticaret yolları genişledikçe, dondurma genel nüfus için daha erişilebilir hale gelmiş. 1776 yılında Amerika’nın ilk dondurma salonu New York’ta açılmış ve ülkenin bu dondurulmuş lezzetle olan kalıcı aşk ilişkisinin yolunu açmıştır.
19. yüzyıldaki sanayi devrimi ise dondurmanın da devrimi oldu. İlk patenti 1850’li yıllarda alınan dondurma makinesi, bu tatlıyı yapmak için gerekli buzun toplanması gibi zahmetli işi ortadan kaldırdı. Artık üretimi daha verimli ve az maliyetli hale gelen dondurma herkes için mümkündü!

Günümüze geldiğimizdeyse onlarca çeşidine istediğimiz anda ulaşma keyfi bir yana yeni makineler sayesinde artık evlerimizde de ona çabucak ulaşabiliyoruz. İşte bunlardan birkaçı.

Temmuz

Smeg
Dış tasarımının zarifliği ile her türlü mutfak aletinde göze ilk çarpan marka Smeg, güzel olduğu kadar kullanışlı da. Hem yoğurt hem de dondurma yapma imkânı sağlayan makine 1,1 litrelik hacmi ile hem kendinize hem de sevdiklerinize yeteri kadar dondurma yapmanıza yardımcı olacak.

Temmuz

Wmf Kitchen Minis
Makinenin en sevilen özelliklerinden biri dondurmaya o kremamsı kıvamını veren karıştırma işlemini de soğutmayla birlikte yapması. Zaman ayarı ve 300 ml haznesiyle herkesin kolaylıkla dondurma yapabilmesine olanak tanıyacak bir makine.

Temmuz

Cuisinart ICE100E
Yalnızca dondurma değil, dondurulmuş yoğurt ve sorbe de yapmak isterseniz işte size göre bir makine. İki adet birer litrelik haznesiyle Cuisinart ICE100E epey geniş bir kapasiteye sahip. Tam otomatik ve karıştırma özelliği de mevcut. Ayrıca hazırladığı dondurmaları 10 dakikaya kadar daha soğuk tutuyor.



Temmuz

Bood Cmx-96
Anlık ve hemen tüketimlik lezzetler yapmak istiyorsanız bu makine size göre olabilir. 0,7 litre kapasiteli dondurma makinesinin kullanımı oldukça basit ama yine de leziz dondurmalar yapmak için birebir.

Temmuz

Yonanas Vegan
Baştan sona sağlıklı bir seçim yapmak isterseniz Yonanas Vegan iyi bir seçenek. Basit kullanımı, kolay temizlenen ve bulaşık makinesinde yıkanabilen parçalarıyla 40’a yakın sağlıklı tarif içeren kitapçığıyla hem sağlıklı hem de leziz dondurmalar yapmanızı sağlar.