Temmuz 2023

Dünyanın en keyifli dalış rotaları

Temmuz

MUHTEŞEM BİR SUALTI DENEYİMİ İÇİN…

D

alış ruhu ve bedeni dinginleştiren, doğayla bütünleşmeyi sağlayan bir spor dalıdır. Masmavi derinliklere doğru uzanan bu yolculukta, suyun altına derin bir sessizlik hâkimdir. Bu sessiz dünya ise deniz ekosisteminin muazzam bir düzende devam eden büyülü yaşamına ev sahipliği yapar. Mercan resiflerinin muhteşem renkleri, balıkların ahengi, denizaltı bitkilerinin melodik hareketleri… Hepsi bir arada dalışseverlere şahane bir deneyim vadeder. İşte bu deneyimi en üst seviyede yaşayabileceğiniz destinasyonlardan bazıları…

Temmuz

Raja Ampat, Endonezya
Raja Ampat, Papua Yeni Gine’nin batısında Endonezya’ya ait Kuş Kafası Yarımadası denilen bölgede yer alıyor. “Dört Kral” anlamına gelen Raja Ampat, 1.500 adadan oluşuyor ve dalışseverlere Güneydoğu Asya’nın en heyecan verici sualtı deneyimlerinden birini sunuyor. Bu bölgedeki deniz çeşitliliğinin gerçekten şaşırtıcı olduğunu söyleyebiliriz. Kuzeydeki sert mercan bölgelerinden güneydeki Misool’un renkli yumuşak mercanlarına kadar her bir ada, büyüleyici karşılaşmalar vadeden kendine özgü sualtı ekosistemleri sunuyor. Deneyim seviyeniz ne olursa olsun, Raja Ampat’ın sualtı dünyasının nefes kesici güzelliğini keşfetmek için kendinize uygun alanlar bulabilirsiniz.

Temmuz

Büyük Set Resifi, Avustralya
Avustralya’nın Queensland kıyılarında yer alan ve dünyanın en büyük mercan resifi sistemine sahip olan Büyük Set Resifi’ni dalış yoluyla keşfetmek, muhteşem bir ekosisteme tanık olmanızı sağlayan hayranlık uyandırıcı bir macera anlamına geliyor. Her biri kendine has özelliklere ve deniz canlılarına sahip çok sayıda dalış bölgesine ev sahipliği yapan bu bölgede renkli mercanların yanı sıra; tropik balık, deniz kaplumbağası, resif köpekbalığı ve hatta yılın belirli zamanlarında manta vatozu ve balina köpekbalığı gibi daha büyük deniz canlılarını görme fırsatınız var. Büyük Set Resifi her seviyeden dalışsevere hitap eden çok sayıda seçeneğe sahip. Birden fazla dalış bölgesini keşfetmek için günübirlik geziler veya daha uzun çok günlük liveaboard deneyimleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Temmuz

Similan Adaları, Tayland
Güney Tayland’da Andaman Denizi açıklarında bulunan Similan Adaları, dalış tutkunlarına nefes kesici sualtı manzaraları ve çok çeşitli bir deniz yaşamı sunuyor. Similan Adaları Ulusal Parkı, Tayland’daki bir numaralı tüplü dalış bölgesi olarak tanınıyor. Bölgedeki dalış noktaları yumuşak eğimli sert mercan resiflerinden vahşi akıntılı kayalık manzaralara kadar çeşitlilik gösteriyor. Similan Adaları’nın batı dalış bölgeleri çoğunlukla kayalıkken, doğu kıyısı eğimli resiflere ev sahipliği yapıyor. Bu çeşitlilik Similan Adaları’nı özellikle liveaboard dalış gezileri için çok popüler hale getiriyor ve her yıl dünyanın dört bir yanından dalışseverler bu bölgedeki dalış deneyimini yaşamak için rotasını Tayland’a çeviriyor.



Temmuz

Sipadan Adası, Malezya
Malezya’daki tek okyanus adası olan ve Sabah kentinin doğu kıyısındaki Celebes Denizi’nde yer alan Sipadan büyük bir üne sahip küçük bir ada… Dünya standartlarında birçok dalış bölgesine ev sahipliği yapan bu adanın en iyilerin en iyisi olarak tanımlanan en ünlü dalış noktası ise Barracuda Point… Burada dalmak gerçekten olağanüstü bir deneyim, zira dalış büyük bir turna balığı sürüsünün dev bir trevali balığının etrafına toplandığı neredeyse dikey bir duvarda başlıyor. Dalışseverler duvar boyunca derinliklere doğru alçaldıkça, göz kamaştırıcı sert ve yumuşak mercanlar arasında barınan sayısız canlıyla karşılaşabiliyor. Yol boyunca düzinelerce kaplumbağa ve gri resif köpekbalığıyla selamlaşmak da mümkün! Bu arada Sipadan’da dalışa başlamak için en az bir gün önceden izin almak gerektiğini hatırlatalım.

Temmuz

Galapagos Adaları, Ekvador
Ekvador’da yer alan Galapagos Adaları, Colón Takımadaları olarak da biliniyor. Uzak ve izole bir konumda olan adaların çoğunda dalış yapılabilir, ancak birkaç ada özellikle öne çıkıyor. Darwin Adası ise açık ara en popüler olanı… Burada pek çok deniz canlısı ve tuhaf jeolojik oluşum dalışseverleri bekliyor. Isabela Adası’nda çarpıcı bir ortamda deniz aslanları ve penguenlerle yüzebilir; Roca Redonda’da köpekbalıklarının bir sualtı volkanının etrafında dolaştığına şahit olabilirsiniz. Santa Cruz Adası’nda ise bir flamingo lagünü ve mangrov ormanı bulunuyor. Bu adada ayrıca Charles Darwin Enstitüsü’nü de ziyaret edebilirsiniz. Bu arada hemen küçük bir not düşelim; Darwin’in evrim teorisi çalışmasının ilham kaynağının Galapagos Adaları olduğu biliniyor!