Temmuz 2023

Pazartesiden Pazara İstanbul’dayız!

Temmuz

BEYOĞLU’NDAN ADALAR’A…

İ

stanbul, dünyanın en etkileyici ve büyüleyici şehirlerinden biri… Tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve hem Doğu hem de Batı kültürlerinin birleştiği bir noktada konumlanan yedi tepeli şehrimiz muhteşem tarihi eserleri, enfes manzaraları ve zengin kültürel mirasıyla her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendine çekiyor. Peki diyelim ki yurtdışından 1 haftalığına bir misafiriniz geldi ve İstanbul’u doyasıya gezip deneyimlemek istiyor. Ona nasıl bir rota önerirdiniz? İstanbul çok büyük bir şehir ve iki yakasında görülmeye değer pek çok kültürel, sosyal ve doğal hazineye ev sahipliği yapıyor. Ancak doğru bir planlama ve kılavuzla yurtdışından gelen konukların İstanbul’un görülmeye değer çoğu yerini ziyaret edebilmesi mümkün. İşte tam da bu noktada size bir kitap önerimiz var: Küratörlüğünü ve editörlüğünü Seda Domaniç ve Sinan Sökmen’in üstlendiği Monday to Sunday Istanbul (Pazartesiden Pazara İstanbul).

Temmuz

İngilizce yayımlanan bu kitap okuyucuları haftanın her günü için özenle seçilmiş ve günün belirli saatleriyle eşleştirilmiş güzergâhları takip etmeye davet ediyor. Monday to Sunday Istanbul birbirinden güzel fotoğraflar eşliğinde İstanbul’un kültür, tarih, sanat, tasarım, gastronomi ve eğlence hayatına ayna yutan yedi güne odaklanıyor. Hem semtlere hem temalara göre gruplanmış yedi bölümden oluşan kitapta gün gün bir haftaya yayılan rotalar ise şu şekilde: pazartesi günü “İmparatorluk Şehri”, salı günü “Işıltılı Boğaziçi”, çarşamba günü “Anadolu Yakası”, perşembe günü “Adalar”; cuma günü “Beyoğlu’nda Sanat, Antika ve Aktivizm”; cumartesi günü “Nişantaşı ve Bomonti” ve pazar günü “Karadeniz’e Doğru”. Kitapta ayrıca ünlü şefler, sanatçılar, belgesel yapımcıları, akademisyenler, tasarımcılar, gazeteciler, girişimciler ve mimarlar İstanbul’a dair içgörülerini de paylaşıyor. Bu isimlerin hikâyeleri şehrin gerçek tadını ve ruhunu ortaya çıkarıyor.



Temmuz

Seda Domaniç’in 15 yılı aşkın süredir İstanbul üzerine uzmanlaşmış üç dilli profesyonel rehber olan eşi Sinan Sökmen ile işbirliği içinde hazırladığı bu kitap elbette sadece yurtdışından gelen ziyaretçilere hitap etmiyor. Türkiye’nin farklı şehirlerden İstanbul’u ziyarete gelen konuklar ve bu metropolde yaşamasına rağmen yoğun yaşam temposunda şehri doyasıya deneyimleme fırsatı bulamayan İstanbullular da bu kitabı kendilerine kılavuz olarak alabilir. Bu arada kitabın ardında İstanbul’da şehrin kendine özgü karakterini özümseyecek kadar uzun süre yaşamış uluslararası seyahat yazarları, şehrin ham ama estetik ruhunu yakalayan yetenekli fotoğrafçılar ve binlerce yıllık bir imparatorluk şehrine yeni bir bakış açısı sağlamaya çalışan yaratıcı bir ekip olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

İstanbul’a duyulan ortak sevginin keşif ruhu ve paylaşma duygusuyla bir arada sunulduğu Monday to Sunday İstanbul bu güzel şehrin sokak yaşantısına, gastronomi dünyasına, gündemine ve yaratıcı ruhuna ışık tutuyor.