Nisan 2024

LOOK Kitap Kulübü: Şiir Kitapları

Nisan

DUYGULARIN SESİ, RUHUN SERÜVENİ

Ş

airlerin kaleminden doğan şiir kitapları, okuyucuları zamanın ve mekânın ötesinde duygusal bir yolculuğa davet eden müstesna eserlerdir. Her mısrasında bir duygu çağlayanı bulunan bu eserler hayatın renkli paletinden alınmış duyguları, umutları, kederleri ve sevinçleri en saf halleriyle önümüze sererler. Bu ay Türk edebiyat tarihine damgasını vuran şiir kitaplarından en sevdiklerimizi sizin için bir araya getirdik.

Nisan

Cemal Süreya / Sevda Sözleri
İkinci Yeni şiir akımının güçlü temsilcilerinden Cemal Süreya’nın tüm şiirleri, Sevda Sözleri’nde okurlarla buluşuyor. Süreya’nın öğrencilik yıllarında başlayan ve ölümüne kadar devam eden şiir hayatında yayımladığı tüm eserlerin yanı sıra, dergilerde ve mektuplarda kalmış, bazısı adsız ve yarım bırakılmış şiirler de bu kitapta bir araya geliyor.

Nisan

Özdemir Asaf / Çiçek Senfonisi – Toplu Şiirler
Çiçek Senfonisi – Toplu Şiirler, çağdaş Türk şiirinin en özgün isimlerinden biri olan Özdemir Asaf’ın sağlığında yayımladığı yedi şiir kitabını bir araya getiriyor: Dünya Kaçtı Gözüme, Sen Sen Sen, Bir Kapı Önünde, Yumuşaklıklar Değil, Nasılsın, Çiçekleri Yemeyin, Yalnızlık Paylaşılmaz.

Nisan

Sabahattin Ali / Bütün Şiirleri
Toplumcu gerçekçiliğin en önemli temsilcilerinden biri olan Sabahattin Ali, bu kitapta yer alan şiirlerinde bu sefer toplumsal sorunlardan ziyade kendine odaklanmayı tercih ediyor. Hapishanedeyken yazdığı şiirler de kitapta yer alıyor; bu sayede Sabahattin Ali’nin yaşamını ve yaşadığı dönemin atmosferini tüm gerçekliğiyle görebiliyorsunuz. Bütün Şiirleri adlı bu kitap, biçim ve hece ölçüsü bakımından şiirlerindeki ustalık sayesinde edebiyatseverler için eşsiz bir eser olma niteliği taşıyor.



Nisan

Nâzım Hikmet / Bütün Şiirleri
Bu kitap çağdaş şiirimizde bir klasik olan, dünya şairi Nâzım Hikmet’in bütün şiirlerini eksiksiz olarak tek bir ciltte bir araya getiriyor. Şairin kaynak metinler temelinde yeniden gözden geçirilerek yayımlanan şiirleri iki bin sayfayı aşan bu kitap sayesinde toplu olarak şiir severlerle buluşuyor. Kitap; 835 Satır, Benerci Kendini Niçin Öldürdü, Kuvâyi Milliye, Yatar Bursa Kalesinde, Memleketimden İnsan Manzaraları, Yeni Şiirler, Son Şiirleri ve İlk Şiirler’i içeriyor.

Nisan

Turgut Uyar / Göğe Bakma Durağı
Turgut Uyar’ın Arz-ı Hâl, Türkiyem, Dünyanın En Güzel Arabistanı, Tütünler Islak, Her Pazartesi, Divan, Toplandılar, Kayayı Delen İncir, Dün Yok Mu adlı kitaplarından alınan kırk dokuz farklı şiir bu kitapta şiir severlerle buluşuyor. Göğe Bakma Durağı adlı seçme şiirler kitabında Turgut Uyar’ın edebiyattaki geçişlerinin şiirinde bıraktığı izleri görebilir, birbirinden farklı duraklarda soluklanacağınız eserin dizelerinde hem aşkı hem de toplumsal ve mistik konuları bulabilirsiniz.

Nisan

Ahmed Arif / Hasretinden Prangalar Eskittim
Çektiği hasret yüzünden prangalar eskiten Ahmet Arif, duyguları en dokunaklı şekilde dizelere döküyor. Ahmed Arif, Hasretinden Prangalar Eskittim şiir kitabında serbest ölçü ve zengin imgeler kullanıyor. Kullandığı farklı sözcükler, dizelerde eşi benzeri olmayan bir uyum oluşturuyor. Şiirlerin tek bir mısrası bile okurlara duygu yoğunluğunu güçlü bir şekilde hissettiriyor.