Nisan 2024

Sanatta ortak sahiplik devri

Nisan

YENİ BİR DÖNEM

S

öz konusu lüks olduğunda elbette çoğu şeyin değeri etiketin üzerindeki fiyatla biçilir. Ancak konu sanata geldiğinde işler biraz değişiyor. Zira fiyat karşılansa da eşi benzeri olmayan eserlerin genelde bir sahibi oluyor. Hele ki milyonlarca dolarlık başyapıtlardan bahsediyorsak. Elbette sanatı sevmek bir yana, konumuz yatırım fırsatlarından yararlanabilmek. Son zamanlarda sanat piyasası ayrıcalıklı bir yapı üzerine kurulan temel taşlarının arasına bir yenisini ekledi: kısmi mülkiyet.

Kulağa garip gelse de Masterworks adlı yenilikçi şirketin tüm sistemi bu prensip üzerinden işliyor: Sanatın erişilebilir ve kısmi olarak paylaşılabilir olması. Genele bakıldığında sistem geleneksel olarak kapsamlı bir uzmanlık ve önemli bir sermayenin ardında dönüyor; potansiyel yatırımcıların müzayede veya özel satışlardaki varlığıyla güçleniyordu. Masterworks yatırım sürecini kolaylaştıracak bir paradigma öneriyor. Uzmanlardan oluşan ekipler, sanat eserlerini titizlikle değerlendirerek, gelecek vadeden yatırım beklentilerine sahip eserleri tespit ediyor. Firma eserleri satın aldıktan sonra SEC’e (Securities and Exchange Commission) başvurarak eserlerin hisselerini halka arz ediyor ve yatırımcıların 20 dolardan başlayan fiyatlarla hisse satın alabilmelerini sağlıyor.



Nisan

Böylelikle kısmi mülkiyetin faydaları erişilebilirliğin ötesine uzanıyor. Yatırımcılar Masterworks’ün kendi platformunda hisse alım satımı yapabiliyor veya sanat eserinin satışını bekleyerek potansiyel olarak önemli getiriler elde edebiliyorlar. Bu durumda sanat yatırımının kârlılığı üst seviyeye çıkarken bunu sağlamak için gereken zaman ve bilgi toplama aşamasından muaf kalınmış oluyor.

İstatistikler, diğer varlıklarla minimum korelasyon ve etkileyici büyüme oranları ile bir yatırım sınıfı olarak güzel sanatların dayanıklılığının altını çiziyor. Bu istikrar, kısmi mülkiyeti yatırım portföylerini çeşitlendirmek ve finansal hedefleri gerçekleştirmek için cazip bir yol olarak konumlandırıyor.

Tüm bu sistemin sonucunda, havuzda bulunan yüzlerce eserden istediğiniz kadarına yatırım yapabiliyor ve dilediğiniz zaman eseri elden çıkarabiliyorsunuz. Bu sistemin, sanat yatırımcıları arasında ve sanat piyasasında nasıl bir etki yaratacağını zaman gösterecek.