Ocak 2024

LOOK Kitap Kulübü: Nobel Edebiyat Ödüllü yazarlara yakın bakış

Aralık

KELİMELERİN GÜCÜ…

L

ook Kitap Kulübü’nün bu sayısında Nobel Edebiyat Ödüllü altı yazarı ağırlıyoruz. Her bir kitap, bir solukta okunan ve zihinlerde iz bırakan birer başyapıt. İşte Orhan Pamuk’tan Jon Fosse’ye Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi altı yazardan altı şahane eser…

Aralık

Veba Geceleri / Orhan Pamuk
Elbette bu listenin başında 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alarak ülkemizi gururlandıran Orhan Pamuk var. Pamuk’un 5 yıl üzerinde çalıştığı Veba Geceleri, 1901 yılında 3. Veba Pandemisi döneminde Osmanlı’nın 29. Vilayeti Minger Adası’nda geçiyor. Hem sürükleyici bir siyaset ve aşk romanı hem de Pamuk’un salgın, karantina, devlet ve birey konularını bir masal havasıyla tartıştığı bu tarihi roman, konusuyla yaşadığımız günlere de ışık düşürüyor.

Aralık

Gençlik Arkadaşım / Alice Munro
2013 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Alice Munro, öyküleriyle dünyanın hangi coğrafyasında ve toplumunda olursa olsun bütün insanların ortak özünü yakalamayı başarıyor. Gençlik Arkadaşım’daki on öykü insanların geçmişlerinden bugüne uzanan etkileri, bu etkilerin farklı kişilerin yaşamını biçimlendirişini, çok eskilerde kalmış çiftlik yaşamlarını ama öncelikle insan ilişkilerini ve insanların bir yandan kendileriyle öte yandan başkalarıyla yüzleşmelerini benzersiz bir anlatımla aktarıyor.

Aralık

Beni Asla Bırakma / Kazuo Ishiguro
Yatılı okul Hailsham’ın öğrencileri, bahçe duvarının arkasındaki karanlık ormandan çok korkarlar. Hafta sonları veya tatillerde evlerine gitmezler. Hailsham’dan önceki yaşamlarını hatırlamazlar. Dış dünyayla bağlantıları yoktur. Öğretmenler değil, gözetmenler tarafından eğitilirler. Spor ve sanata büyük önem veren gözetmenler, Hailsham öğrencilerine sürekli özel olduklarını hatırlatırlar… 2017 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Kazuo Ishiguro, Beni Asla Bırakma’da yıkıma götüreceğini bile bile kendi kaderini kabullenenlere odaklanıyor.



Aralık

Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde / Olga Tokarczuk
Janina uzak bir Polonya köyünde, karanlık kış günlerini astroloji çalışarak, yıldız haritalarını inceleyerek, William Blake’in şiirlerini tercüme ederek ve varlıklı Varşova sakinlerinin yazlık evlerine göz kulak olarak geçirir. Bir gün komşusu Koca Ayak gizemli bir şekilde ölü bulunur. Gelecek günler daha da tuhaf ölümleri beraberinde getirir. Birileri ona kulak verseydi her şey böyle mi olurdu oysa… Çağdaş Polonya edebiyatının en güçlü sesi, 2018 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Olga Tokarczuk’un kaleme aldığı Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde tuhaf bir gerilim masalı, bir kara komedi, her şeyiyle kendine özgü bir hikâye.

Aralık

Yalın Tutku / Annie Ernaux
İsimsiz bir anlatıcı, evli ve yabancı bir adam, her şeyi tüketen bir tutku, saplantıya dönüşen bir aşk… 2022 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Ernaux ispatsız, sade üslubuyla, cinsellik temelinde kurulan bu ilişkinin dinamiklerini, tutkunun tuzağına düşmüş kalbin arzularını, beklentilerini, arzulanan erkeğin varlığıyla özdeşleşmedikçe katlanılabilir olmaktan çıkan günlük işleri, sıradan olayları cesurca ortaya koyuyor. Yalın Tutku, hangi toplumsal konuma ait olursa olsun, tutkunun insanları nasıl ele geçirebileceğini, kişinin iradesini nasıl hiçliğe indirgeyip körleştirebileceğini anlatan, nadir görülecek türden bir yüzleşme deneyimi.

Aralık

Üçleme / Jon Fosse
2023 yılında “dile getirilemeyeni dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları nedeniyle” Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Jon Fosse, kendi hayatından yola çıkarak bir balıkçı kasabasındaki bir aşkı, bir cinayeti, bir cezayı ve bir sonu anlatıyor. Nesilden nesle aktarılan kemanın sesi ile denizin uğultusu iç içe geçiyor. Minimalist bir yaklaşımla melankolik bir deniz iklimi Üçleme’de birleşiyor.