Şubat 2024

CES 2024’ün ses getirenleri…

Şubat

TEKNOLOJİNİN GELECEĞİ

H

er gün teknolojinin geleceğini şekillendirecek yeni haberler alıyoruz. Gündem her yıl bir öncekinden daha kalabalık bir listeyle geliyor, bununla birlikte etkinliklerin şekli de değişiyor. Ancak söz konusu elektronik olunca dört gözle beklenen bir etkinlik var: CES – Consumer Electronics Show, yani tam çevirisiyle Tüketici Elektroniği Fuarı. Bu yıl 1400 startup’ın da aralarında bulunduğu 4300’den fazla katılımcıyla gerçekleşen etkinlikte yarını şekillendiren ve dünyanın en acil sorunlarını çözmeye yönelik yenilikçi trendler sergilendi. Şimdi gelin; dünyanın en büyük markalarının iş birliği yaptığı, yeni ortaklarla buluştuğu, en cesur yenilikçilerin sahneye çıktığı ve Consumer Technology Association (CTA) tarafından sahiplenilen CES’te öne çıkan başlıklardan bazılarına yakından bakalım.

Şubat

AI - Yapay Zekâ: Elbette beklenildiği gibi AI, CES 2024’teki hemen hemen tüm konuşmaların ana noktasıydı. Bu konuşmalarda iletişimi, yapılacak işleri ve o işlere bakış açımızı dönüştüren AI uygulamalarındaki potansiyelin altı çizildi. Anafikir dünyayı iyileştirmek için AI potansiyelinden nasıl yararlanılması gerektiğiydi.

Startup’lar: Eureka Park bu yıl Fransa, İtalya, İsrail, Japonya, Kore, Hollanda ve Ukrayna’yı temsil eden ülke pavilyonları da dahil olmak üzere 1400’den fazla startup katılımıyla rekor bir büyüme gösterdi.

Mobilite: 600’den fazla mobilite katılımcısıyla CES, dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen küresel otomobil, mobilite ve ulaşım etkinliklerinden biri olduğunu bir kez daha ispatladı. Katılımcılar otonom araçlar, elektrikli araçlar, mikro mobilite, yazılım tanımlı araçlar ve uçan arabaların yanı sıra yardımcı mobilite ve güvenlik sistemlerinin geleceğini vurgulayan küresel tanıtımlarla mobilite ekosistemini sergiledi.

Sürdürülebilirlik: CES 2024 katılımcıları elektrifikasyonu kolaylaştırarak, yenilenebilir enerji kaynakları geliştirerek ve pil geri dönüşümü gibi yeni teknolojileri deneyerek emisyonları ve atıkları azaltmaya yönelik teknolojiler, ürünler ve hizmetler aracılığıyla sürdürülebilir çözümlere olan bağlılıklarını sergilediler.

Şubat

Dijital sağlık: Fuarda maliyetleri düşürmeyi, sağlık eşitliğini geliştirmeyi ve hayat kurtarmayı amaçlayan araçlar ve teknolojiler vurgulandı. Yenilikler arasında dijital terapötikler, zihinsel sağlık, uyku teknolojisi, kadın sağlığı teknolojisi ve teletıp gibi konular yer aldı.

Herkes için erişilebilirlik ve inovasyon: CES 2024, çeşitlilik içeren teknoloji endüstrisinin bir araya gelmesi ve bir sonraki inovasyon dalgası üzerine sohbet etmesi için evrensel tasarıma odaklanan bir platform oluşturdu. Teknoloji endüstrisinde çeşitlilik, yaşamları iyileştirecek yeni teknoloji dalgası ve erişilebilir oyun alanındaki ilerlemeler üzerine oturumlar düzenlendi. Bununla birlikte katılımcılar sağlık alanındaki gelişmeleri görmenin yanı sıra test etme imkânı da buldu; gelişmiş göz testi kameraları veya konuşma bozukluğu olanlar için doğal bir sesi simüle etmek için yapa zekâ güdümlü konuşma teknolojisi bunlardan bazıları.

Oyun ve e-spor: Oyun, artık çoğu yetişkin tarafından kullanılan sosyal bir platforma dönüşmüş durumda. Bu yüzden kapsayıcı tasarım standartlarına sahip kumandaların ve diğer oyun aksesuarlarının gelişiminin daha fazla tüketicinin oyun oynamasını sağlamak üzere kurgulanacağı fuarda konuşulan konular arasındaydı. Benzer kapsamda, altyazı teknolojisi ve işitilebilir cihazlardaki ilerlemelerle eğlence sektörünün erişilebilirliği artıracağının sinyalleri de verildi.



Şubat

Rakamlarla CES 2024

  • 1400’den fazla startup dahil 4300’den fazla katılımcı
  • 150 ülke, bölge ve yöreden yüzde 40’ın üzerinde rekor bir katılımla 135.000’den fazla katılımcı
  • 5000’den fazla küresel medya ve içerik oluşturucu
  • Fortune 500 şirketlerinin %60’ı
  • 1000’den fazla konuşmacı ile 250’den fazla konferans oturumu
  • CES 2024 İnovasyon Ödülleri Programı 3000’den fazla başvuru aldı ve yapay zekâyı yeni bir kategori olarak tanımladı.
  • 25.000’den fazla medya içeriği CES 2024’ün 160 milyardan fazla izlenmesini sağladı.
Kaynak: www.cta.tech
Fotoğraflar: Consumer Technology Association