Aralık 2020

Ultra hızlı ulaşımın yeni üyesi

Hyperloop

PETROL YAKITLI GELENEKSEL ULAŞIM SİSTEMLERİNE GÜÇLÜ BİR RAKİP…

“E

n çok tercih ettiğiniz ulaşım sistemi hangisi ve neden bu sistemi tercih ediyorsunuz?” diye sorulduğunda verilen cevaplar ikiye ayrılıyor; insanlar ya en hızlı ya da en konforlu ulaşım sistemini tercih ediyor. Eğer özel jetinizle uçmuyorsanız, uçak yolculukları ne kadar hızlı olsa da pek konforlu sayılmaz… Diğer yandan “konforlu” sayılabilecek diğer ulaşım sistemleriyse hız konusunda sınıfta kalabiliyor. Fakat bu durum çok yakın gelecekte değişecek!


Hyperloop

Hyperloop yani “tapray teknolojisi ile geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracı” girişimlerinden biri olan Virgin Hyperloop, ABD'de Nevada Çölü’nde ilk yolculu test denemesini başarıyla tamamladı. İki kişiyi taşıyan XP-2 adlı hyperloop kapsülü, saatte 172 km hıza çıktı. Yolcuları normalde saatte 1.200 km hızda taşımayı hedefleyen şirket, dünyanın birçok yerine hyperloop ağları kurmak ve toplu taşımacılığı daha önce hiç olmadığı kadar hızlı ve güvenli hâle getirmek istiyor.


Hyperloop

“Hızla” değişen hayatlar

Fikir babası Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi Elon Musk olan hyperloop, yeni bir toplu ulaşım teknolojisi. Musk bu konuda kendisi bizzat bir çalışma yürütmese de bir proje yarışması düzenlemiş ve öne çıkan projelere finansman desteği vermişti. Bu alanda en ileride olan proje de Virgin Havayolları'nın sahibi ve uzay turizmi alanında da çalışmalar yürüten Virgin Group CEO'su Richard Branson'ın Virgin Hyperloop şirketi oldu. Bugüne kadar 400'den fazla test gerçekleştiren şirket, Nevada'da altyapısını kurmuş olduğu, havası alınmış 500 metrelik vakumlu tüneli kullanıyor.


Hyperloop

Hyperloop kapsüllerinin son hâli ise test kapsülünden daha büyük olacak ve toplamda 28 yolcu kapasitesine sahip olacak. Manyetik kaldırma teknolojisi kullanılarak neredeyse sessiz yolculuğa izin verecek olan hyperloop sistemi, New York ile Washington arasındaki 360 km mesafeyi 30 dakikaya indirecek. Şirket, sistemin güvenlik onayını 2025 yılına kadar almayı, 2030 yılında da ticari operasyonlarına başlamayı hedefliyor.