Aralık 2020

Look kitap kulübü: Mimari kitaplar

Kitap Kulübü

ANTİK ÇAĞ’DAN GÜNÜMÜZE MİMARİNİN TANIMI…

"M

imarlık; yapım sorunlarının dışında, onların ötesinde sanatsal bir gerçek, duygusal bir olgudur... Mimarlık ruhun saf yaratısıdır..." demiş İsviçre asıllı ünlü Fransız mimar Le Corbusier. Bir binanın ne zaman sadece bir bina, ne zaman sanat olduğunu kestirebilmek, çoğu zaman bakıp geçtiğimiz binaların ardında yatan birikim ve estetiğin farkına varıp bilindik sokaklarda bambaşka bir gözle yürüyebilmek ve mimari tercihlerimizin yüzyıllardır yaşam tercihlerimizle nasıl örtüştüğünü görebilmek için harika bir kitap seçkisi hazırladık size.


Kitap Klübü

Mimarlık Üzerine / Vitruvius

Temelde Roma Dönemi’ndeki mimari sanatının teorisi ve pratiğiyle ilgili bilgi veren on kitaplık bir külliyat olan Mimarlık Üzerine (De Architectura), klasik Batı mimarlık tarihi üzerine Antik Çağ’dan günümüze kalan tek külliyat. Yunan ve Roma tapınakları, kamu binaları, hamamları, evleri, hatta bütün bu binaların dış ve iç tasarımlarını konu alan bu eser, MÖ 81 ila 15 yılları arasında yaşamış Romalı mimar ve yazar Marcus Vitruvius Pollio tarafından kaleme alınmış.


Kitap Klübü

Bir Mimarlığa Doğru / Le Corbusier

Hayatı boyunca tutkuyla bağlandığı mimarlığın ardında yatan gerçekliğe ulaşmak için bıkıp usanmadan çalışan ve yaşamını coşku dolu bir serüvene dönüştüren, 20. yüzyılın mimarlık ustası Le Corbusier, bir manifesto niteliğindeki bu yapıtında mimarlardan, kendisinin birer yalan olarak nitelediği biçemleri yadsımalarını ve tüm yaşamsal özlerinden boşaltılmış eski modelleri kopya etmeyi bırakmalarını istiyor. Büyük bir coşkuyla, onları, mimarlığın -temel ilkeleri çoğunlukla unutulan ya da göz ardı edilen- canlı kaynaklarına ve yalın, geometrik biçimlere dönmeye çağırıyor.


Kitap Klübü

Mimarın Soluğu / İhsan Bilgin

İsviçreli mimar Peter Zumthor, 1990'larla birlikte gelen enformasyon ve iletişim yönelimli ikinci post modern dalgaya en keskin direnci gösteren kültür muhaliflerinin başında geliyor. Yazılı ve sözlü siyasi bir karşı koyuş değil bu; yaptığı işle, söz ve imge dolaşımı üzerine kurulu bu dünyanın umurunda bile olmadığını bir kez daha dışa vurmuş oluyor. Üstelik de her seferinde başka bir şekilde: Bir seferinde ilkel toprak kap yapma tekniğine öykünerek, bir başkasında kayaların tektonik dizilişinden ilham alarak… Bu kitapta Peter Zumthor'un dünyası, kendisine 2008'de mimarlığın Nobel’i sayılan Pritzker ödülünü getiren işleri ele alınarak irdeleniyor.


Kitap Klübü

Mimarlık Göstergebilimi / Umberto Eco

Göstergebilim dünyasının en yetkin isimlerinin başında yer alan Umberto Eco’nun üç ayrı metninden oluşan Mimarlık Göstergebilimi başlıklı kitabı, Fatma Erkman Akerson'un çevirisiyle yayımlanmış. Mimarlığa göstergebilimin merceğinden bakan ve mimari göstergelerin kavramsal yapısının işlevlerle bağlantılı olmasından yola çıkarak işlevlerin tanımına birçok yenilik getiren kitap, kuşkusuz, mimari hakkındaki önbilgilerimizi de bir hayli sarsıyor.


Kitap Klübü

Nevzat Sayın: Düşler, Düşünceler, İşler 1990-2004 / Tansel Korkmaz

Çağdaş Türk mimarlığının önde gelen isimlerinden Nevzat Sayın’ın yaşamsal uğraşını, bir çağrıya kulak vererek düştüğü yolu “resimler ve levhalar” yardımıyla anlatan kitap, mimarlık eleştirmeni Tansel Korkmaz’ın, Nevzat Sayın’la yapılmış uzun söyleşilerden yola çıkarak oluşturduğu metinleri, fotoğrafları, çizimleri ve usta mimarın incelikli düşüncelerini yansıtan notları içeriyor...


Kitap Klübü

Yaşanan Mimari / Steen Eiler Rasmussen

Yaşanan Mimari sanata ilgi duyan tüm insanlar ve mimarlar için ilgili temel kavramları ve bakış açılarını ele alan bir kılavuz... Yüzyıllar boyunca gerçekleştirilmiş mimari çalışmaları her okurun kolayca anlayabileceği bir dille anlatan bu kitapta yazar, mimari tasarımları geniş bir yelpaze içinde inceliyor.