Eylül 2023

Yapay zekâ destekli kamera: Paragraphica

Eylül

YILDIZ BURUNLU KÖSTEBEĞİN DUYGULARINDAN…

B

undan birkaç yıl öncesini düşündüğünüzde merceği olmayan bir fotoğraf makinesi ne kadar manasız bir icat gibi gelirdi kulağa. Ancak hayatımızda artık bir yapay zekâ gerçeği olduğunu yeniden hatırlamamızı sağlayacak bir ürünle karşılaşıyoruz. İşte Paragraphica AI bunlardan biri.

Eylül

Paragraphica’nın lensi yok. Zira buna ihtiyacı da yok. Çünkü Paragraphica konum verilerine, zamana, hava durumuna ve yakındaki mihenk alabileceği noktalara dayalı görüntüleri kullanmak için yapay zekâ kullanıyor. Danimarkalı sanatçı Bjørn Karmann tarafından geliştirilen bu tamamen merceksiz kamera, bir bilimkurgu film setinden alınmış gibi abartılı süslü bir tasarıma sahip. Karmann, “Kendi algımızla sınırlı olmayan görüntüler yaratmak için yapay zekâyı kullanma fikri ilgimi çekti,” diyor ve ekliyor, “Dünyayı yeni bir şekilde görebilecek bir kamera yaratmak istedim.”



Eylül

Örneklere yakından baktığınızda Karmann’ın ne demek istediğini daha iyi anlıyorsunuz. Bu kamera konum, günün saati, hava durumu ve yakındaki yerler dahil olmak üzere çevresinden veri toplayarak çalışıyor. Paragraphica, adres, zaman, hava durumu ve yakındaki yerlerden yararlanarak, mevcut yerin ve ânın bir temsilini veren bir paragraf oluşturuyor. Daha sonra yapay zekâ kullanarak, bu paragrafı bir metinden çıkartıp bir “fotoğrafa” dönüştürüyor. Böylece ortaya çıkan fotoğraf sadece bir anlık görüntü değil, yapay zekâ modelinin o yeri nasıl “algıladığının” bir göstergesi ve aynı zamanda kişinin bulunduğu konumun karmaşık ve incelikli bir yansımasını oluşturuyor.
Uzun lafın kısası bu gördüğünüz ânı donduran değil, metni ve bilgileri yapay zekâ kullanarak bir nevi fotoğrafa dönüştüren bir makine. Dolayısıyla ortaya çıkan fotoğraf sadece anlık bir görüntü değil, bir grup verinin görselleştirilmesi.

Karmann bu ilginç görselli tasarımın ilhamını yıldız burunlu köstebeklerden almış. Dünyayı parmak benzeri uzantıları aracılığıyla algılayan alışılmadık bir görünüme sahip bu hayvanlara atıfta bulunan Paragraphica, yapay zekâ modelleriyle dünyayı nasıl görebileceğimizin örneklerinden yalnızca biri…