Eylül 2023

Dünyanın en lüks havayolu şirketleri

Eylül

BİRİNCİ SINIF BİR YOLCULUK

A

rtık yolculuğun yalnızca bir yerden bir yere gitmek olmadığını hepimiz biliyoruz. Üstelik bahsi geçen bir hava yolculuğuysa… Göklerdeki gösterişli seyahat anlayışında deyim yerindeyse kıran kırana bir yarış var. Dünyanın önde gelen havayolu şirketleri lüksü her gün yeniden tanımlıyor.

Eylül

Söz konusu lüks uçuşlar olunca listeye Qatar Havayolları ile başlamak şaşırtıcı olmasa gerek. Arap coğrafyasının altın kumulları arasında doğan havayolları, doğunun misafirperverliğinin çağdaş lüks anlayışıyla buluşmasının en iyi örneklerinden. 1997 yılında kurulan havayolu şirketi ilk günden beri bir uçuşu lüks kılmanın yollarını sundu. Qatar Havayolları uçağına adım atmak, genellikle beş yıldızlı otellere özgü zarafet ve zenginliği yansıtan bir dünyanın eşiğinden geçmek gibidir. Prestijli cilt bakım serisi Castello Monte Vibiano Vecchio’nun ürünleriyle bezenmiş birinci sınıf konfor kitleri, ünlü İtalyan lüks markası BRIC’S tarafından tedarik edilir -ki bu markalar deneyimli gezginler için lüksle eşanlamlıdır. Havayollarının menüleri, aralarında Nobu Matsuhisa ve Vineet Bhatia’nın da bulunduğu birinci sınıf şefler tarafından tasarlanırken, geniş bir şarap listesi de uzman sommelier’ler tarafından hazırlanmaktadır.

Eylül

1972’de kurulan Singapur Havayolları ise genellikle havacılıkta lüksün ölçüldüğü bir kıstas konumunda. Singapur Havayolları, yolcu konforunu önceliklendiren bir hizmet anlayışına sahip. Airbus A380’deki Süit Sınıfı bu taahhüdün bir kanıtı olarak duruyor. 2017 yılında yeniden tasarlanan her süit, sürgülü kapılar, koltuktan ayrı bağımsız bir yatak ve hatta özelleştirilebilir ortam aydınlatması ile kişisel bir vahadır. Sanki gökyüzünde kendi kişisel otel odanıza sahip olmak gibi.

Havayolu ayrıca gurme yemeklerin küratörlüğünü yapmak için Uluslararası Mutfak Paneli aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki en iyi şeflerle iş birliği yapıyor. Bu hizmet, yolcularının uçuştan önce kapsamlı özel bir menüden yemeklerini önceden sipariş etmelerini sağlayan Book the Cook ile taçlandırılıyor. Somut lüksün ötesinde, uzmanlara göre Singapur Havayolları’nı diğerlerinden ayıran şey eğitime olan bağlılığıdır. Her bir mürettebat üyesi, sektördeki en uzun eğitim programı olan 15 haftalık sıkı bir eğitim programından geçerek, her yolcu etkileşiminin rafine, kültürlü ve gerçekten misafirperver olmasını sağlar.

Eylül

Dubai’nin altın kumlarından yükselen Emirates Havayolu, emirliğin küresel şöhrete doğru hızlı yükselişinin bir simgesi. 1985 yılında sadece iki uçakla kurulan şirket, bugün zenginlik ve son teknolojik olanaklarla eşanlamlı hale geldi. Ama kuşkusuz içlerinde en ikonik olanı A380 Onboard Lounge’ları. Business veya First Class uçanlar için bu salon sohbet etmek, ünlü kokteylleri yudumlamak ve hatta gurme kanepelerin tadını çıkarmak için özel olarak tasarlanmış bir mekân. First Class ayrıca inişten önce gençleşmek için eşsiz bir fırsat olan Duş Spa’yı da sunuyor. Ancak mesele sadece lüks tesisler değil; mesele kişiselleştirme. Emirates’in uçak içi yemekleri rotaya göre uyarlanıyor ve siz varmadan önce bile varış noktasının tadına varmanızı sağlıyor. Dahası Emirates, uçak içi eğlence sistemi ICE’ye büyük yatırım yaparak, 4.500’den fazla film, TV şovu, müzik ve hatta canlı spor kanalı sunuyor. Bu da yaşı veya ilgi alanı ne olursa olsun yolcuların, yolculukları boyunca kendilerini büyüleyecek bir şeyler bulmalarını sağlıyor.



Eylül

Havayolu endüstrisinin baş tacı olarak kabul edilen Etihad Havayolları, benzersiz lüks söz konusu olduğunda kendini aşıyor. 2003 yılında kurulan ve merkezi Abu Dabi’de bulunan Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal havayolu şirketi, kısa sürede diğer tüm havayollarının lüksü ölçtüğü standart haline geldi.

“The Residence”, Etihad’ın en gösterişli özelliği olarak öne çıkıyor. Büyük dünya şehirlerini birbirine bağlayan bir yolculuk için bu süitte yer ayırtıldığında, sadece bir uçuş değil, gökyüzünde üç odalı bir daireyi de satın almış oluyorsunuz. 125 metre karelik bir alana yayılan süitte 32 inç LCD TV ile donatılmış zengin bir oturma odası, çift kişilik yatağa sahip ayrı bir yatak odası ve hatta tam boy duşlu bir en-suite banyo bulunuyor. Yolculuk keyfini, Savoy tarafından eğitilmiş özel bir uşak ve gemide görevli bir şef ile tamamlıyor. Ayrıca yolcuların varış noktalarını varmadan önce orayı keşfetmelerine olanak tanıyan sanal gerçeklik teknolojisi de ulaşılabilir imkânlar arasında. Ancak lüks katsayısını (ve fiyatını) yükselten şey detaylara gösterilen özen. Poltrona Frau deri koltuklardan özelleştirilebilir ortam aydınlatmasına ve sektördeki en kapsamlı uçak içi eğlence sistemine kadar, havayolu yolculuğun her unsurunun yolcunun isteklerine göre uyarlanmasını sağlıyor.

Eylül

952 yılında kurulan ANA (All Nippon Airways), Japonya’nın asırlık ustalık ve sıcak misafirperverlik anlayışının parlayan bir simgesidir. Hizmetlerinin her nüansı, Japon misafir onurunun kalbini ve ruhunu temsil eden ‘Omotenashi’ felsefesi ile aşılanmıştır. “THE Suite” olarak adlandırılan First Class alanında, havacılığın ve lüks Japon konaklamasının özünün sanatsal bir karışımına tanık olunur. Geniş koltuklar, mahremiyet kozası sunan kapılar ve görsel bir şölen sunan 43 inçlik çarpıcı bir 4K eğlence sistemine sahiptir. Elbette yolculuk sadece görsel değil. Titizlikle hazırlanmış Japon kaiseki mutfağı, uluslararası gurme lezzetlerle zarif bir şekilde yan yana getirilerek damak tadınızı da müthiş bir yolculuğa çıkarıyor. ANA sunduğu lükslerin ötesinde yerel ekonomi için de uçuyor. “Japonya’nın Lezzetleri” girişimi sadece çeşitli vilayetlerden lezzetleri gökyüzüne taşımakla kalmıyor, aynı zamanda yerel ekonomilerin ruhunu ve sürdürülebilir içerik tedariki ahlakını da savunuyor.

Eylül

Alman hassasiyetini ve mükemmelliğini temsil eden Lufthansa Havayolları, birçok lüks marka gibi uçuştan çok bir deneyim sunuyor. Faaliyetlerine 1955 yılında başlayan bu havayolu, Avrupa lüksünün ve sofistikeliğinin bir sembolü haline gelene kadar istikrarlı bir şekilde tırmandı. Lufthansa’nın Frankfurt Havalimanı’ndaki First Class Terminali benzersiz bir alan sunuyor. Bu sadece bir salon değil; birinci sınıf yolculara adanmış bütün bir terminal. Yolculara terminal boyunca rehberlik edecek kişisel asistandan gurme restorana, özel uyku odalarından puro salonuna kadar bu terminal, lüks deneyimin uçağa binmeden önce başlamasını sağlıyor. Elbette uçağa bindikten sonra da zenginlik devam ediyor. Yolcular, uçak içi yemeklerinin bir parçası olan havyarın ve dünyanın en iyi şaraplarından bazılarının tadını çıkarabilir ve hatta lüks markaların yer aldığı yüksek kaliteli ikram kitleri alabilirler.