Eylül 2023

Yeni Terim: Regenivore

Eylül

ÜRETİRKEN ONARMAK…

D

ünya her geçen yıl olayların özüne inmek için bir adım daha atıyor. Yeşil üretim, temiz tüketim, çevrecilik derken 2023 için artık yeni bir tanımımız var: regenivore. Bununun ne demek olduğunu anlayabilmek için biraz daha detaya girmemiz gerekir. Ama yalnızca var olan doğal kaynakları korumak değil aynı zamanda onları iyileştirmek üzerine de düşünmeyi şart koşan bir kavram olduğunu söyleyerek başlayabiliriz.

Eylül

Yani işin özü regenivore, yalnızca sürdürülebilir bir şekilde yemek yemekle değil, elde olanı korumayı da şart koşuyor. Karbon azaltıcı tarım, hayvan refahı politikalarında daha katı kurallar ve gıda yetiştiren ile işleyen insanlara karşı adil bir muamele talep ediliyor. Bu şekilde gezegenden faydalanırken onu aktif olarak iyileştirmek birincil amaç.

Tabii ki tüketiciye düşen şeyler ortada: Ambalajda israfı azaltacak yollara gitmek önerilerden biri. Taleplerin düşürülmesi böylelikle zararlı malzeme üretiminin azalması her zaman öncelikli hedeflerden. Dolayısıyla regenivore ile yalnızca üretici ya da kanun koyucular değil tüketiciye de sorumluluklar yükleniyor.



Eylül

Yine de regenivore sisteminde öncelik tarımda. Biyolojik çeşitliliği ve doğal döngüleri korumak için toksik girdilerin ortadan kalkması gerekiyor. Zira ürün almak için toprağa zarar vermek sonraki yıllarda ekilecek verimli toprak kalmayacağı anlamına geliyor. Toprak yapısını korumak içinse organizmaların çürümesini ve doğanın doğal döngüsünü tamamlamasını sağlamak şart.

Tüm bunların yanı sıra iklim temelli ekimden bahsetmeye artık ihtiyacımız yok sanırız. Zira mevsimsel tüketim, üretimin de bu şekilde gerçekleşmesini sağlıyor ve bu sayede doğa kendini yenilemek için zaman bulmuş oluyor.

Çevrecilik yerine regenivore tanımının kullanılmasının en büyük sebeplerinden biri sorumluluğun eşit miktarda paylaşılmasına olanak tanımak. Doğal kaynakları kullanırken onarmak herkesin görevi…