Ağustos 2020

Yarışlardan ilham alan saatler

Yarış Saatleri

HIZ VE ZAMANIN GÜCÜNÜ AYNI AŞKLA TAŞIYANLAR.

M

ayıs ayı sonunda piyasaya çıkan Time to Race isimli kitap, neredeyse yüz yıllık bir hikâyeyi anlatıyor: Yarış pilotları ve onların öykülerinin kahramanı olan saatleri. Kitabın yazarlarından otomotiv gazetecisi Cesare Maria Mannucci, “Arabalar ve saatler, erkekler için mükemmel araç ve makineler. Aynı zamanda geçtiğimiz yüzyılın en ikonik endüstriyel ürünleri” diye anlatıyor. Kitap, 1930 ila 1970 yılları arasındaki dönemi kapsıyor çünkü onlara göre bu yıllar, efsane yarışçıların herhangi bir sponsor olmaksızın saatlere ilgi gösterdiği dönemler.

Mannucci ve kitabın diğer yazarı John Goldberger iddialarında haksız sayılmaz ama saat ve yarışların kaderinin bundan çok daha önce yazıldığı da bir gerçek. Dünyanın ilk yarışı olduğu düşünülen “Competition for Horseless Carriages”, 1894 yılına tarihleniyor. Fransa’da yapılan yarış, efsaneye göre bozulan saat yüzünden kesin bir sonuca bağlanamamış. Bu talihsizlikleri ortadan kaldıracak gelişme ise ancak 1900’lerde ortaya çıkar. Zira Omega ve Rolex, yarışlar için özel ve neredeyse kusursuz çalışan kronografları bu tarihlerde piyasaya çıkarır.


Yarış Saatleri

Rekorlara tarihsel imza

İngiliz yarış pilotu Sir Malcolm Campbell dünya hız rekorunu dokuz kez kırdığı 1926-1936 yılları arasında Rolex Oyster saatten başkasını kullanmaz. Hatta Rolex’e olan düşkünlüğünü markaya yazdığı bir mektupta anlattığı ve markanın ona ücretsiz ürün gönderme teklifini de saygısından dolayı reddettiği söylenir.
Tarihte saatlerle anılan ilk pilot Sir Campbell olabilir ancak kesinlikle sonuncu olmayacaktır. Zira tarih, Mike Hawthorn, Stirling Moss ve Carroll Shelby gibi efsane yarış pilotlarıyla saatleri aynı karelerde yazmaya devam eder. Günümüzde ise işler biraz daha farklı. Artık saat firmaları pilotlar ya da takımlar için yaptıkları özel serilerle adından söz ettiriyor. İşte bu yüzden biz de markaların yarışlardan ve yarış arabalarından aldığı ilhamla tasarımlara taşıdıkları modellerine yakından bakmak istedik.


Yarış Saatleri

Rolex Oyster

Rolex’in 1926 yılında piyasaya çıkardığı Oyster, su ve toz geçirmeyen ilk saat modeliydi. Yalnızca otomobil yarışlarında değil, 1926-1945 yılları arasında yüzücüler ve pilotlar arasında da bir efsaneydi. Bugün Oyster serisi, altın ve platin olmak üzere iki farklı malzemeyle piyasaya çıkıyor. Oyster modellerin sarma kronu yaklaşık 10 parçadan oluşuyor. Bu da onun su ve toz geçirmezliğinin garantisi. Oyster, tarih boyunca birçok ünlünün de gözdesi oldu. Eric Clapton da bu isimlerden biri. Mayıs 2015’te açık arttırmada 1,4 milyon dolara satılan Oyster Albino modeli, Rolex tarihine geçti.


Yarış Saatleri

OMEGA & Formula 1

İlk kez 1957 yılında otomobil yarışları için üretilen Speedmaster serisi, aradan geçen 63 yıla rağmen saat tutkunlarının gözdesi olmaya devam ediyor. Speedmaster koleksiyonundaki “Racing” modelleri, ilk olarak 1968’de görülen ve 90’lı yıllarda OMEGA’nın Formula 1 yılları boyunca da varlığını sürdüren “yarış dakika izleme göstergesi” gibi klasik özellikleri geçmişten bugüne taşıyor. Tüm bunların yanı sıra Speedmaster tam altı kez aya gidip gelen saat modeli unvanını da elinde bulunduruyor. OMEGA, Speedmaster serisi ile otomobil ve motor yarışlarından, farklı spor dallarına kadar birçok alandan ilham alınmış geniş bir seriye sahip.


Yarış Saatleri

Richard Mille & Le Mans

Dünyaca ünlü Le Mans yarışlarından ilham alınarak tasarlanmış Richard Mille RM 11-02 Le Mans Classic’ten sadece 150 adet üretildi. Saatin eşsiz özellikleri arasında UTC ekran, 24 saat dilimli kronograf ve elbette klasik Le Mans logosu geliyor. Titanyum kasaya sahip olan saatin değeri 180 bin dolar.


Yarış Saatleri

Chopard & Monaco Grand Prix

Monaco Grand Prix’sinden ilham alınarak üretilen Chopard Grand Prix de Monaco Historique 2016 Race Edition dünyada sadece 500 adet bulunuyor. Paslanmaz çelik-titanyum kasalı saat, 12 saatlik kronograf göstergeye sahip. 2002 yılından bu yana Monaco Grand Prix yarışının sponsoru olan İsviçreli saat üreticisi Chopard, özel modeli ile performans ve tasarımı bir araya getiriyor.


Yarış Saatleri

TAG Heuer & McLaren

TAG Heuer ve McLaren yarış takımının 30 yıla dayanan bir partnerlik geçmişi var. Bu ilişkinin anısına TAG Heuer’ın piyasaya çıkardığı F1 kronografı sınırlı sayıda özel olarak üretildi. McLaren adının göz alıcı şekilde işlendiği kırmızı alüminyum çerçevesi ve opal siyah kadranıyla keskin tasarımlı bir saat. Gücünü kuvarstan alan saat, 42 milimetrelik çelik kasa ile tamamlanıyor. Bu kasanın tasarımında 1985 yılında kullanılan MP4 yarış arabasından ilham alınmış.