Nisan 2 2022

Dünyanın en kuzey ucu: Svalbard

nisan 2

DİKKAT, KUTUP AYISI ÇIKABİLİR!

A

rktik Okyanusu’nda Norveç’e bağlı bir takımada olan Svalbard, dünyanın en kuzey ucu. Ötesinde yaşam yok. Buraya bir ıssızlık hissi hâkim ama bu hissin verdiği tuhaf bir huzur da var. Arktik Okyanusu’nda Norveç’e bağlı bir takımada olan Svalbard’da 2500’e yakın kişi yaşıyor. Ama takımadanın başka sakinleri de var: Kutup ayıları. Svalbard’daki kutup ayısı sayısının 3000 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu da kutup ayısı nüfusunun insanlardan fazla olduğu anlamına geliyor! Ama Svalbard seyahatinizde her adım başı karşınıza bir kutup ayısı çıkacağını düşünmeyin. Bir kutup ayısıyla karşılaşma ihtimaliniz var, ama asla garanti değil. Olur da yaz aylarında düzenlenen ve bir günden fazla süren cruise gezilerinde bir kutup ayısına denk gelirseniz dikkatli olmanız fayda var, zira tahmin edeceğiniz gibi saldırgan olabiliyorlar. Şehir dışına adım attığınız anda “Dikkat, kutup ayısı çıkabilir” uyarısıyla karşılaşıyorsunuz. Zaten şehir dışına tek başınıza çıkmanız da önerilmiyor. Biz şimdiden uyarmış olalım.

nisan 2

Svalbard, 9 adadan oluşuyor. Spitsbergen, Svalbard adalarının en büyüğü ve dünyanın en kuzeydeki dört yerleşim yerine ev sahipliği yapıyor. Longyearbyen, Ny-Ålesund, Pyramiden ve Barentsburg.

Longyearbyen, Svalbard’ın idari merkezi. Oteller, mağazalar ve uluslararası bir havaalanı da dahil olmak üzere bir yerleşim yerinden bekleyebileceğiniz tüm altyapıya sahip. Svalbard seyahatinizde ilk varacağınız yer de burası... Ny-Ålesund ise daha kuzeyde yer alıyor ve bilimsel bir araştırma topluluğuna ev sahipliği yapıyor. Yıl boyunca 35 olan nüfusu yaz aylarında 120’ye çıkıyor. Barentsburg, 470 civarındaki Rus ve Ukraynalı nüfusuyla Spitsbergen’deki en büyük ikinci yerleşim yeri olarak öne çıkıyor. Pyramiden ise Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra terk edilmiş eski bir Sovyet maden kasabası... Bir zamanlar binden fazla kişiye ev sahipliği yapan bu kasabada bugün oteli işletmek ve turistlere rehberlik etmek için sadece bir avuç insan yaşıyor.



nisan 2

Yılın beş ayı güneş batmıyor
Svalbard’da her mevsimin kendine has bir çekiciliği ve özelliği var! Ziyaretinizi ne tür ilgi alanlarına sahip olduğunuza ve ne deneyimlemek istediğinize bağlı olarak düzenlemeniz en doğrusu. Svalbard’daki yıllık döngüyü anlamanın önemli bir parçası “aydınlık” ve “karanlık” terimleri... Bu, aynı zamanda Kuzey Kutbu’na bu kadar yakın olan bu takımadayı ziyaret etmenin büyüsünü de özetliyor. Svalbard o kadar kuzeyde ki, 19 Nisan’dan 23 Ağustos’a kadar güneş hiç batmıyor. Peki üç ay boyunca gün doğumunu görmediğinizi hayal edebiliyor musunuz? Bu dönem ise kasım ayının başında başlıyor ve ocak ayının sonunda bitiyor. Bu süre zarfında Svalbard’da güneş ışığını bir an bile görmek mümkün değil.

nisan 2

Mayıs ortasından ağustosa kadar devam eden yaz sezonunda (10 derece) Longyearbyen’de kano, doğa yürüyüşü, tekne gezisi, mors safarisi, ATV safarisi, balık tutma, dağ bisikleti turu, köpek kızağı gibi aktivitelere katılabilirsiniz. Yaz boyunca Pyramiden ve Barentsburg’u Longyearbyen’dan tekne ile ziyaret edilebilirsiniz. Hava koşulları uygun olursa Longyearbyen’in yakınlardaki dağlarda rehberli yürüyüşlere de dahil olabilirsiniz.

Svalbard, Kuzey Işıkları’nı görmek için harika bir konuma sahip. Kışın yirmi dört saat karanlık olması ve kuzeydeki konumu ile ziyaretçilerine Kuzey Işıkları’nı tam bir görsel şölen şeklinde sunuyor.

İnsan burada ölmeye korkuyor!
Longyearbyen’deki soğuk hava yüzünden cesetler hiç bozulmadığı için buradaki mezarlık onyıllar önce kapılarını kapatmış. Peki buradaki insanlar ölümsüz mü? Elbette değil. Hayatını kaybedenler gemi ya da uçakla Norveç’e gönderilip burada toprağa veriliyor.