Aralık 2 2023

Yılın Kelimesi: Yapay Zekâ

Aralık

2023’ÜN BASKIN SÖZCÜĞÜ

G

eride bırakmak üzere olduğumuz yılı değerlendirmek ve öne çıkan trendleri belirlemek için bize geniş bir perspektif sunan o aydayız: Aralık. “Yılın enleri” konulu haberler ardı ardına gelmeye başlamışken, Birleşik Krallık merkezli yayınevi HarperCollins tarafından yayımlanan Collins Sözlüğü, Yılın Kelimesi’ni seçtiğini duyurdu.

Yılın Kelimesi’ni seçme geleneği sözlükbilim ve dil çalışmaları dünyasında kayda değer bir olaya dönüşmüş durumda. Çeşitli sözlükler ve dilbilim kurumları, kendi görüşlerine göre yılın en önemli kültürel, sosyal veya siyasi gelişmelerini yansıtan bir kelime veya deyim seçiyor. Bu geleneği 2013 yılında başlatan Collins Sözlüğü seçimini yaparken dilsel yenilikleri, kültürel etkileri ve sosyal medya trendlerini göz önünde bulunduruyor. Küçük bir hatırlatma yapmak gerekirse, Collins Sözlüğü 2022 yılında İngiliz siyasetindeki çalkantılı süreci anlatan permacrisis’i (daimi kriz) Yılın Kelimesi seçmişti. 2023 yılının kelimesi de geçtiğimiz günlerde belli oldu: Yapay zekâ (AI).

Aralık

Collins, bilinen kısaltması AI olan yapay zekâyı, “insanın zihinsel işlevlerinin bilgisayar programları tarafından modellenmesi” olarak tanımlıyor. Sözlükbilimciler bu seçimin ardındaki gerekçeyi ise bu terimin kullanımının diğer yıllara kıyasla dört kat artması ve 2023’ün baskın sözcüğü haline gelmesi olarak açıklıyor.

The Guardian’ın haberine göre, Collins’in Genel Müdürü Alex Beecroft yapay zekânın 2023’ün en çok konuşulan konusu olduğunun altını çiziyor: “Yapay zekânın bu yıl büyük bir odak noktası olduğunu, hızla geliştiğini ve bir zamanlar fütüristik olsa da artık gündelik bir teknoloji olarak hayatımızın her yerinde yer aldığını biliyoruz.”



Aralık

Beecroft’a hak vermemek elde değil. Çünkü yapay zekâ sağlık hizmetlerinden eğitime, otomotivden finansa pek çok alanda hızla evriliyor. Günümüz teknolojisinin öncü bir unsurunu oluşturuyor, birçok sektörde ve günlük yaşamımızda radikal değişimlere yol açan bir inovasyon olarak kendini gösteriyor. Bu gelişmeler yaşam tarzımızı derinlemesine dönüştürürken, teknolojik ilerlemenin sınırlarını genişleterek gelecekteki potansiyel etkileri de belirginleştiriyor. Hâl böyle olunca, yapay zekânın Yılın Kelimesi olarak kupayı kaldırması “Sonuna kadar hak etti” dedirtiyor!